Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν: 4 μαγαζιά που πρέπει να επισκεφτείς

Η αγάπη για τα κρουασάν έφτασε και στη χώρα μας και φαίνεται πως τα μαγαζιά της Αθήνας δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτά του εξωτερικού.

Τα πρώτα κρουασάν φουρνίστηκαν στην αυστριακή πρωτεύουσα από κάποιον Βιεννέζο αρτοποιό ο οποίος ήθελε να γιορτάσει τη νίκη της χώρας του επί των Οθωμανών. Αυτό ήταν και ο λόγος που τους έδωσε το χαρακτηριστικό σχήμα μισοφέγγαρου που διατηρούν μέχρι και σήμερα. Εκείνα τα πρώτα κρουασάν ονομάζονταν «κίπφερλ» και ταξίδεψαν μέχρι το Παρίσι με την Μαρία Αντουανέτα και απέκτησαν το όνομα με το οποίο τα γνωρίζει πια όλος ο πλανήτης. Άλλωστε, κρουασάν στα γαλλικά σημαίνει ημισέληνος.

Ας επιστρέψουμε όμως στα δικά μας. Η αγάπη και κυρίως η τεχνογνωσία για το κρουασάν έχει φτάσει πια και στην Αθήνα. Νέοι άνθρωποι που έχουν πειραματιστεί με το γαλλικό αυτό έδεσμα, φτιάχνουν τις δικές τους croissanteries στην πόλη και μια δοκιμή θα σε πείσει πως δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από εκείνες των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Αυτά είναι τα μαγαζιά που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς, ειδικά σήμερα που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν.

Temps Perdu

Με εμπειρία σε κουζίνες υψηλών απαιτήσεων σε πεντάστερα ξενοδοχεία και στη Σαουδική Αραβία, ο Δημήτρης Δρίτσας, έμπειρος αρτοποιός, και ο Γιάννης Βλασίου, διακεκριμένος pastry chef, έστησαν ένα εργαστήριο ζύμης στον Πειραιά. Χρησιμοποιούν μόνο τα πιο εκλεκτά υλικά, επιλέγοντας εποχιακά και τοπικά προϊόντα για να δημιουργήσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες που αγγίζουν τόσο την αίσθηση της γεύσης όσο και της μνήμης. Το κρουασάν βουτύρου μοσχοβολάει (αληθινό) βούτυρο και είναι ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα που έχεις δοκιμάσει. Αν επιλέξεις μία σοκολατένια εκδοχή, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι φτιάχνουν μόνοι τους και τις πραλίνες.

Fika

Εκεί που συναντιέται ο Νέος Κόσμος με την Ακρόπολη υπάρχει ένα μαγαζί που μοιάζει σαν να έχει ξεφύγει από κάποια γειτονιά της Κοπεγχάγης και φρεσκοφουρνίζει κρουασάν από τις 05:30 το πρωί.

Εδώ το αλεύρι είναι πάντα βιολογικό και το προζύμι ωριμάζει τρεις μέρες πριν μεταμορφωθεί σε κρουασάν και γεμίσει με αμύγδαλο, σοκολάτα, κόκκινα φρούτα ή με μπεσαμέλ και αυγό, για όσους αγαπούν τις πιο αλμυρές γεύσεις.

FIKA ATHENS
  • Βούρβαχη 6, Ακρόπολη

Πορτατίφ

Αγαπημένο σημείο συνάντησης για καφέ και γλυκό, το Πορτατίφ θυμίζει γαλλικό μπιστρό. Ο pastry chef Τάσος Λύτρας είναι υπεύθυνος για τα φανταστικά και φρεσκότατα γλυκά που απολαμβάνουμε κατά καιρούς, όπως οι τάρτες που γεμίζονται την ώρα που θα τις ζητήσεις. Δεν θα μπορούσε να λείπει το κρουασάν, με το βούτυρο να ξεχωρίζει, το οποίο απολαμβάνεις είτε σκέτο είτε με γεμιστό. Ό,τι κι αν επιλέξεις είναι εξίσου λαχταριστό.

ΠΟΡΤΑΤΙΦ

Boulangerie PAUL

Η πρώτη αυθεντική Boulangerie της Αθήνας κρύβει πίσω της 130 χρόνια ιστορίας, αφού αποτελεί υποκατάστημα του αντίστοιχου μαγαζιού στο Παρίσι. Και όπως κάθε γαλλική boulangerie που σέβεται τον εαυτό της κι εδώ σερβίρονται καθημερινά φρέσκα κρουασάν, φτιαγμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Εδώ θα μπορέσετε να δοκιμάσετε αυθεντικά κρουασάν βουτύρου, αλλά και με κρέμα αμυγδάλου, αλλά και pain au chocolat, το τετράγωνο αδερφάκι των κρουασάν με την λαχταριστή γέμιση σοκολάτας.

BOULANGERIE PAUL
  • Αθήνα: Πανεπιστημίου 10● Γλυφάδα: Κύπρου 70 & Πλατεία Εσπερίδων ● Κηφισιά: Λεβίδου 4 ● Χαλάνδρι: Ανδρέα Παπανδρέου 13