Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Πατάτες με αυγά, πίτες, ψάρια τηγανητά: Τα φαγητά που τρώμε το καλοκαίρι στην Αθήνα

Μαγειρεία, ουζερί και ταβέρνες μπαίνουν στη λίστα για να βρεις αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά.

Η μαγείρισσα Αργυρώ Κουτσού ψάχνει να βρει φρέσκο αρακά να μαγειρέψει γιατί η νοστιμιά του είναι ασύγκριτη. Ο Νικόλας Κοκολάκης περιμένει κάθε εβδομάδα παραλαβές ψαριών από τα καΐκια στην Τήνο για να μπει στο τηγάνι και στη σχάρα ό,τι καλό έρθει.

Οι αδερφές Δανάη και Μαρίνα Παναγιωτίδη εμπιστεύονται για τα μαγειρευτά τη λαϊκή της Κυψέλης και το συνοικιακό κρεοπωλείο, όπως έκαναν τόσα χρόνια οι γονείς τους.

Υπάρχουν κάποια φαγητά που το καλοκαίρι είναι πιο νόστιμα, αφού οι πρώτες ύλες είναι στην εποχή τους. Με γνώμονα τη φρεσκάδα και την ελάχιστη παρέμβαση προκειμένου να αναδειχθεί η πρώτη ύλη, αναζητάμε πιάτα εποχικά, νόστιμα και οικεία.

Έχει ενδιαφέρον όμως να βλέπουμε τους μάγειρες να επαναπροσδιορίζουν πιάτα με τα οποία μεγαλώσαμε, να προσέχουν ακόμα περισσότερο τα υλικά τους, να τα βελτιώνουν και – γιατί όχι – να βάζουν τη δική τους πινελιά.

Στο Koutsou & Co. για παράδειγμα, η chef κάνει κάτι μαγικό: μια τηγανιά πατάτες με μοσχαρίσιο κοκκινιστό κιμά κι ένα αυγό από πάνω, θυμίζοντάς μας τη μαγειρική των γιαγιάδων. Ανοίγει επίσης φύλο για να φτιάξει πίτα, όπως κεφαλονίτικη κρεατόπιτα. Στη Γειτονιά, τα γεμιστά αποτελούνται από γινωμένες ντομάτες, κολοκυθάκια στρογγυλά και πατάτες, ένα πιάτο τόσο όμορφο στην απλότητά του.

Η εποχή προστάζει σαλάτες καλοκαιρινές και αμέσως μετά τη χωριάτικη έρχονται τα χόρτα. Η αλμύρα, που πρέπει να κρατάει, ταιριάζει ιδανικά δίπλα στα τηγανητά ψάρια και στον Πελεκάνο την τιμούν ιδιαιτέρως. Χρησιμοποιούν μάλιστα εξαιρετικά παρθένο, βιολογικό ελαιόλαδο Μυτιλήνης που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στο πιάτο και ζυμωτό ψωμί για τις απαιτούμενες «βούτες».

Αν το καλοκαίρι ήταν μόνο μία μπουκιά θα ήταν πατάτα τηγανητή και κεφτεδάκι. Στον Κατσόγιαννο, η Ντόρα βάζει όλη της τη μαεστρία για να πλάσει και να τα τηγανίσει, γι’ αυτό και η παλαιότερη ταβέρνα του Πειραιά φημίζεται για τους κεφτέδες της.

Και μιας και αναφέραμε τις πατάτες, στον Αξώτη (Παπαρσένη 15, Πολύγωνο) είναι εκτός συναγωνισμού, όπως και τα τηγανητά κολοκυθάκια. Βάλε και τα παϊδάκια στο τραπέζι κι έχεις κλείσει.


Κεφτεδάκια και πατάτες τηγανητές στον Κατσόγιαννο / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Κεφτεδάκια και πατάτες τηγανητές στον Κατσόγιαννο

Από το ξεκίνημά της μέχρι και σήμερα η Λόντζα της Γειτονιάς (Χ. Τρικούπη 76, Εξάρχεια) μένει πιστή στο να προσφέρει τις γεύσεις των γιαγιάδων. Από την κουζίνα της βγαίνουν comfort πιάτα που είναι ό,τι χρειάζεσαι στο μεσημεριανό σου διάλειμμα για φαγητό. Ο αρακάς είναι στην εποχή του και έτσι ένα από τα πιάτα ημέρας είναι με μοσχαράκι και φρέσκια ντομάτα.


Η καλοκαιρινή του Βλάσση / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Η καλοκαιρινή του Βλάσση

Ο Βλάσσης είναι το εστιατόριο – σταθερά για κάθε περίπτωση. Για τις ειδικές περιστάσεις που θέλεις να φας καλά και νόστιμα, για τα μεσημέρια που αναζητάς σπιτικό φαγητό, για τις ημέρες που θέλεις ψάρι, αλλά δεν το μαγειρεύεις στο σπίτι.

Αυτή την εποχή τρως γεμιστά και μπριάμ και φυσικά τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, την «καλοκαιρινή» όπως ονομάζουν το πιάτο με μελιτζάνες και πιπεριές τηγανητές που δροσίζεται με γιαούρτι, σκόρδο και σάλτσα ντομάτας.

Exit mobile version