iStock
ΓΕΥΣΗ

5 μεζεδοπωλεία για το κυριακάτικο μεσημέρι

Παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα μαγαζιά που σερβίρουν μεζέδες, γίνονται ιδανικοί προορισμοί για την βόλτα της Κυριακής.

Τα άλλοτε οικογενειακά τραπέζια της Κυριακής έχουν μεταφερθεί πλέον εκτός σπιτιού. Την ημέρα που οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να την αφιερώνουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, μαγαζιά που συνδυάζουν οικείες γεύσεις σε προσιτές τιμές με μια χαλαρή, παρεϊστικη ατμόσφαιρα, έχουν την τιμητική τους.

Εκτός από τα κλασικά για όλους μας μαγαζιά, τα μεζεδοπωλεία αποτελούν μια πιο casual εναλλακτική.

Είτε πρόκειται για τα πιο παραδοσιακά (βλέπε θαλασσινά, ψαράκια και κεφτέδες) είτε για τα πιο μοντέρνα που αναμειγνύουν τεχνικές και γεύσεις, τα μεζεδοπωλεία παραμένουν ιδανικοί προορισμοί για την κυριακάτικη βόλτα.

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη για τυριά και αλλαντικά


Φραντζέσκα Γαϊτζόγλου-Watkinson

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη θα δοκιμάσεις αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές μαγειρικής και εκλεκτά προϊόντα, όπως αυτά της αλλαντοποιίας Sary. Παστουρμάς και σουτζούκι, λουκάνικα, τυριά παλαίωσης, αλλαντικά ωρίμανσης, βραβευμένα ψητά, καπνιστά και παραδοσιακά προϊόντα παραγωγής τους – και μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα – είναι μερικά από όσα αξίζει να φτάσουν στο τραπέζι σου.

Για την ιστορία, οι καραμανλίδικες γεύσεις είναι στοιχείο του πολιτισμού και μέρος των παραδόσεων, που μαζί με τη γραφή και τη θρησκεία οι Καραμανλήδες διατήρησαν ανέπαφα για πολλούς αιώνες στην Καππαδοκία και στην Κιλικία. Η πατρίδα τους ονομάστηκε Καραμανία από τους Οθωμανούς και οι κάτοικοι Καραμανλήδες.

ΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ

Στο Ακρί για ουζομεζέδες


Unsplash

Ιδανική βόλτα για τα ηλιόλουστα μεσημέρια της Κυριακής, η Πειραϊκή και η παραδοσιακή ψαροταβέρνα το Ακρί. Έχοντας πάρει το όνομά του από τη γειτονιά του χωριού Αγία Μαρίνα στην Κάσο, το μαγαζί δεν θα μπορούσε παρά να τιμήσει γευστικά το νησί.

Κασιώτικα ντολμαδάκια, μακαρούνες, συμιακό γαριδάκι, γαριδομακαρονάδα, μύδια σαγανάκι, σουπιές κρασάτες και γαύρος μαρινάτος είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που θα συνοδεύσουν το ούζο σου, με θέα στη θάλασσα.

Στο Λόλο για ψαράκια και θαλασσινά


Ένα από τα πιο παλιά καφενεία της Αθήνας είναι ο Λόλος, με τη νέα γενιά που το ανέλαβε να έχει αφήσει απείραχτο το σκηνικό, πέρα από τον εκσυγχρονισμό της κουζίνας. Στους τοίχους για παράδειγμα, φιγουράρουν φωτογραφίες του ηθοποιού Διονύση Παπαγιαννόπουλου, ο οποίος εκτός από θαμώνας ήταν και θείος του δεύτερου ιδιοκτήτη, που έτρεξε το μαγαζί για μία 25ετία.

Εδώ, τρως κάθε λογής φρέσκο ψάρι, καθώς επίσης θαλασσινά και μαγειρευτά, από τα χεράκια της κυρίας Παναγιώτας, που είναι και η πεθερά ενός εκ των δύο ιδιοκτητών. Ο Λόλος έχει παρεΐστικη ατμόσφαιρα, με τους ιδιοκτήτες του να δίνουν σημασία στην προσωπική επαφή. Εμμένουν όμως στην ποιότητα και τη γεύση και προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές λογικές για την εποχή.

Στο Cinapos για μεζέδες στο Θησείο


Instagram/Cinapos

Σε ένα ιστορικό κτήριο που κάποτε φιλοξενούσε τους στάβλους του Όθωνα και το παλιό σχολείο του Θησείου, άνοιξε πρόσφατα το Cinapos. Το μεζεδοπωλείο συνδυάζει γεύσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας με βάση τα τοπικά προϊόντα και τη φιλοσοφία του καλού κρασιού από ελληνικούς αμπελώνες. Ο χώρος έχει μεταμορφωθεί σε μία πλατεία χωριού, με επίκεντρο μια ελιά που δεσπόζει στο γραφικό του αίθριο.

Στην κουζίνα, ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης φέρνει την προσωπική του σφραγίδα, συνδυάζοντας παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με δημιουργικές πινελιές. Μεγαλώνοντας με δύο Πολίτισσες γιαγιάδες, το καλό φαγητό ήταν ανέκαθεν το επίκεντρο στο σπίτι του. Αναμνήσεις από μπαχάρια και μυρωδικά συνέθεσαν τις πρώτες μαγειρικές του εικόνες για να τις εμπλουτίσει στη συνέχεια με ταξίδια. Στο μενού του Cinapos κρατάει τις αυθεντικές γεύσεις και τη χρήση των αγνών υλικών και δημιουργεί πιάτα που φέρνουν την παράδοση στο σήμερα.

Στον Ρέρρα και για την εκδρομή


iStock

Αν έχεις όρεξη για μερικά χιλιόμετρα παραπάνω, που θα σε αποζημιώσουν με βόλτα στη θάλασσα τότε ο Ρέρρας στο Λαύριο θα σε γυρίσει πίσω σε περασμένες δεκαετίες. Η νέα γενιά κρατάει το παραδοσιακό ταβερνάκι που κρατάει από το 1945, χωρίς να κάνει αλλαγές.

Θα ενημερωθείς για το τι υπάρχει στο μενού και ανάλογα την ημέρα, βρίσκεις μπακαλιαράκια με μία σκορδαλιά αρκετά ρουστίκ, θράψαλο, κουτσομούρες, γαύρο ή σαρδέλες. Δεν λείπουν οι ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, η φάβα, τα χόρτα και η ντοματοσαλάτα. Κρασί χύμα δικής τους παραγωγής και λογαριασμός περί τα 25 το άτομο.

Exit mobile version