Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Plantains και cassava: Τα περίεργα τρόφιμα που βλέπεις στα πολυπολιτισμικά παντοπωλεία της Αθήνας

Ποια είναι η χρήση τους και πώς μπορείς να τα εντάξεις στη μαγειρική σου.

Τα παντοπωλεία των μεταναστών αντικατοπτρίζουν την πλούσια πολιτιστική ποικιλομορφία της Αθήνας, μαρτυρώντας πως κάποιες περιοχές αποτελούν χωνευτήρια πολιτισμών. Όχι μόνο στηριζόμαστε πλέον σε αυτά τα μικρά καταστήματα για είδη πρώτης ανάγκης, αλλά λειτουργούν και ως φάρος κανονικότητας σε μία πόλη που ανήκει σε όλους. Ένας σύνδεσμος μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων.

Με το πέρασμα των χρόνων, τα πολυπολιτισμικά mini markets άρχισαν να γεμίζουν ολοένα με περισσότερα τρόφιμα που εκπροσωπούν την τοπική γαστρονομία των ιδιοκτητών τους. Κάπως έτσι, αρχίσαμε να βλέπουμε στα ράφια τους πιο εξεζητημένα φρούτα και λαχανικά, τα οποία αποτελούν βασικά υλικά σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Αν κάνεις μία βόλτα στα παντοπωλεία που βρίσκονται στα πέριξ της Κυψέλης, κάτω από την πλατεία Αμερικής και στην Αχαρνών, θα αναγνωρίσεις τα τρόφιμα στην παραπάνω φωτογραφία.

Πρόκειται για plantains και ρίζες cassava, τα οποία αποτελούν βασικά υλικά σε παραδοσιακά πιάτα κάποιων αφρικανικών χωρών αλλά και σε περιοχές της Νότιας και της Λατινικής Αμερικής. Πλέον, είναι τόσο εύκολο να τα βρεις που μπορείς να πειραματιστείς στην κουζίνα σου.

Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι επειδή τα plantains μοιάζουν με τις μπανάνες, θα έχουν και ίδια χρήση. Έχουν όμως διαφορά στην υφή και τη γεύση και τα δεύτερα προορίζονται για μαγειρική.

Τόσο οι μπανάνες όσο και τα plantains προέρχονται και από τη Νοτιοανατολική Ασία και ανήκουν στην ίδια οικογένεια, γνωστή ως Musaceae. Αλλά οι ιστορίες τους αποκλίνουν όταν πρόκειται για το μαγείρεμα και την κατανάλωσή τους, ειδικά σε σχέση με τις πολιτιστικές προτιμήσεις. Ανάλογα με το είδος της κουζίνας, τα plantains εμφανίζονται συχνά σε πιάτα από την Αφρική έως την Καραϊβική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, ενώ η απήχηση της μπανάνας είναι παγκόσμια.

Μια άλλη διαφορά είναι ότι τα plantains συνήθως μαγειρεύονται και παραδοσιακά αντιμετωπίζονται περισσότερο σαν λαχανικό παρά σαν φρούτο. Το γεγονός ότι είναι μεγαλύτερα, παχύτερα, πιο αμυλούχα και έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από τις μπανάνες, τα καθιστά ιδανικά για αλμυρά πιάτα, καθώς αντέχουν στο βράσιμο, το ψήσιμο στη σχάρα ή στον φούρνο και το τηγάνισμα.

Στο πρώιμο στάδιο τους, όταν οι φλούδες είναι πράσινες ή ελαφρώς κίτρινες, μπορεί να είναι σκληρές οπότε θα χρειαστείς ένα μαχαίρι για να τα καθαρίσεις. Αρκεί να κόψεις το πάνω μέρος και να χαράξεις από τη μία άκρη στην άλλη και στη συνέχεια να αφαιρέσεις τη φλούδα με τα χέρια σου. Μόλις αποκτήσεις πρόσβαση στη σάρκα, δοκίμασε να τη βράσεις σε αλατισμένο νερό, όπως ακριβώς θα έκανες με τις πατάτες και στη συνέχεια να την πολτοποιήσεις με βούτυρο και καρυκεύματα.

Όταν είναι άγουρα είναι επίσης ιδανική στιγμή για τηγανητά plantains. Κόψε λεπτά μερικά κομμάτια και χρησιμοποίησε το air fryer για να ετοιμάσεις τσιπς από plantains. Η πιο σκούρα φλούδα είναι ένδειξη ωρίμανσης και μπορείς να φτιάξεις platanos maduros. Τα γλυκά, καραμελωμένα plantains συνοδεύουν πιάτα της Κολομβίας, της Βενεζουέλας και των αφρικανικών χωρών.

Αν έχεις φάει ποτέ πουτίγκα ταπιόκας, boba (το bubble tea), ή το βραζιλιάνικο pão de queijo, πιθανότατα έχεις φάει τη ρίζα μανιόκα (cassava ή yuca). Δημοφιλής σε όλη τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική εδώ και αιώνες, η cassava έχει αρκετά οφέλη αλλά αν δεν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό.

Για να αποφύγεις τους κινδύνους, πρέπει να μην καταναλώνεται ωμή, να μαγειρεύεται καλά, να αφαιρείται η φλούδα και να μην χρησιμοποιείται ξανά το νερό στο οποίο έχει βράσει. Μπορείς να αντικαταστήσεις τις πατάτες με cassava ψητή στον φούρνο σε στικς ή τηγανητή σε δυνατή φωτιά. Με τριμμένη μανιόκα φτιάχνεται και το Cassava Cake, ένα κλασικό επιδόρπιο της φιλιππινέζικης κουζίνας.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς μπροστά σε αυτά τα περίεργα προϊόντα, δοκίμασε να πειραματιστείς στην κουζίνα. Το φαγητό αποτελεί άλλωστε τον πιο εύκολο τρόπο για να γνωρίσεις διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Exit mobile version