Ποια προϊόντα είναι στην εποχή τους τον Ιανουάριο και πού θα τα βρεις στην Αθήνα
- 14 ΙΑΝ 2025
Ο Ιανουάριος είναι η εποχή των αποφάσεων. Είναι ο μήνας των καινούργιων ξεκινημάτων και των εκστρατειών όπως το Dry January και το Veganuary.
Μέσα στις καλές αποφάσεις που μπορούμε να πάρουμε τον πρώτο μήνα του χρόνου είναι να τρώμε πιο υγιεινά και θρεπτικά. Καταναλώνοντας προϊόντα που παράγονται τη συγκεκριμένη εποχή του έτους, κάνουμε καλό τόσο στην υγεία μας όσο και το περιβάλλον.
Ο Ιανουάριος έρχεται με φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορείς να καταναλώσεις σκέτα αλλά και να τα χρησιμοποιήσεις σε ελαφριές συνταγές, που είναι ιδανικές μετά τα ατελείωτα τραπέζια των γιορτών.
Όσο δελεαστικές κι αν δείχνουν οι ντομάτες στο super market, καλό είναι να θυμάσαι ότι είναι εκτός εποχής. Προτίμησε τις λαϊκές και τις βιολογικές αγορές και το μανάβικο της γειτονιάς σου.
Γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια και αβοκάντο είναι τα φρούτα της εποχής. Λάχανο, κουνουπίδι και μπρόκολο αποτελούν τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα της εποχής.
Καρότα, παντζάρια, λαχανάκια Βρυξελλών, πατάτες, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σπανάκι, φινόκιο και σαλάτες έρχονται να συμπληρώσουν το μενού.
Τα λαχανικά της εποχής είναι εξαιρετικά για σαλάτες, σούπες και συνταγές που ταιριάζουν τόσο με ψάρι, όσο με κρέας και πουλερικά. Όσον αφορά τα ψάρια, μπορείς να επιλέξεις Χριστόψαρο, Σκορπίνα, Σάλπα, Μουρμούρα, Μυτάκι, Σπάρο, Κέφαλο, Στήρα, Φρίσσα, Μπαλά, Λούτσο και Χάνο.
Η εποχικότητα των ψαριών καθορίζεται με βάση την αναπαραγωγική περίοδο κάθε είδους και την επιτρεπόμενη περίοδο αλιείας για κάθε αλιευτικό εργαλείο. Παράλληλα, υπάρχει εποχιακή απαγόρευση αλιείας συγκεκριμένων ειδών (σ.σ. το εγχειρίδιο της Greenpeace είναι αρκετά επεξηγηματικό).
Τα καλύτερα πιάτα με λάχανο στην Αθήνα
Το λάχανο είναι ο πρωταγωνιστής του χειμώνα και έχουμε κάθε λόγο να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας. Προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ. Επίσης, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, βελτιώνει την πέψη και βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής και της χοληστερόλης.
Πέρα από τη σαλάτα λάχανο – καρότο – που δεν έχει θέση στις ταβέρνες το καλοκαίρι – το συγκεκριμένο λαχανικό γίνεται εξαιρετικό τουρσί, μπαίνει σε σούπες, ταιριάζει με ρύζι και φυσικά αποτελεί τη βάση για τους λαχανοντολμάδες. Κι αυτές είναι μόνο λίγες από τις χρήσεις του.
Στην Ταβέρνα των Φίλων, το λάχανο γίνεται τουρσί (γνωστό ως αρμιά στη Βόρεια Ελλάδα) και στη συνέχεια τυλίγουν μέσα αυτό γέμιση κόκκορα. Ο ιδανικός μεζές για το κρασί.
Στο Σούλα Ρουστίκ Φουντ φτιάχνουν μπορς (borscht) – μία σούπα με μοσχάρι, λάχανο, παντζάρι, πατάτα και άλλα λαχανικά, που σου ζεσταίνει την ψυχή.
Παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες αυγολέμονο βρίσκεις στον Βλάσση, το αθηναϊκό εστιατόριο που υπηρετεί με σεβασμό την αστική κουζίνα εδώ και πολλές δεκαετίες.
Οι λαχανοντολμάδες εμφανίζονται και στο μενού του εστιατορίου της Αίγλης Ζαππείου, που δημιούργησαν ο Chef Δήμος Μπαλόπουλος και ο Executive sous Chef, το οποίο έχει εμφανείς αναφορές στην αθηναϊκή κουζίνα.
Ένα ελαφρύ λαχανόρυζο (πιάτο χορτοφαγικό και πολύ νόστιμο) έχει το μενού στο εστιατόριο Φιλίππου (Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι). Ψιλοκομμένο λάχανο στην κατσαρόλα με κρεμμυδάκια, ντομάτα, δυόσμο και ρύζι σπυρωτό συνθέτουν τη συνταγή.