Φρατζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Πώς (και πού) να βγεις με χαμηλό budget στην Αθήνα

Tips για να κινηθείς πιο οικονομικά στις εξόδους σου για φαγητό και ποτό στην πόλη.

Για προφανείς λόγους, πολλοί από εμάς προσπαθούμε να περιορίσουμε τα έξοδά μας αυτή τη στιγμή, και όταν αναζητούμε τρόπους για να κάνουμε οικονομία, εστιατόρια και μπαρ είναι μάλλον πρώτα στις περικοπές. Και όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το να βγούμε για φαγητό είναι τελείως εκτός πλάνου.

Αντιθέτως, όταν ο κόσμος είναι τόσο ζοφερός όσο δείχνει αυτή τη στιγμή, οι συναντήσεις για φαγητό και ποτό είναι ζωτικής σημασίας. Το θέμα είναι απλώς να ξέρεις πού να πας και τι να παραγγείλεις.

Το να τρως έξω δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να μαζεύεις χρήματα για εβδομάδες. Αυτό που έχεις περισσότερο ανάγκη είναι να βγεις έξω ακόμα κι αν σημαίνει ότι θα ξοδέψεις λιγότερα. Προτίμησε τα μαγαζιά της γειτονιάς σου και τα εστιατόρια που εμπιστεύεσαι και γνωρίζεις. Για παράδειγμα, μία ωραία έξοδος για φαγητό μπορεί να περιλαμβάνει ένα μπουκάλι κρασί και δύο πιάτα, με τον λογαριασμό να μοιράζεται δια δύο.

Δεν χρειάζεται να είσαι επιχειρηματίας με κοστούμι για να γευματίσεις μόνος σου – χρειάζεσαι μόνο ένα βιβλίο και 10 ευρώ. Ένα ποτήρι κρασί και ένα σνακ στο μπαρ, καθώς επιστρέφεις από τη δουλειά σου, σου δίνει την αίσθηση ότι έχεις «βγει έξω» με χαμηλό κόστος.

Φυσικά, η μη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον λογαριασμό. Το ξέρεις ήδη. Αν είναι κάτι που πρόκειται να κάνεις απρόθυμα, σκέψου να ξοδέψεις τα χρήματά σου για να απολαύσεις το αγαπημένο σου ποτό στην πραγματικά καλοφτιαγμένη εκδοχή του. Είναι ένα απεριτίβο; Μία Paloma; Απόλαυσε το ποτό σου στο μπαρ και όταν βγεις για φαγητό απόφυγε τα περιττά έξοδα σε αλκοόλ.


Αν προτιμάς το κρασί, υπάρχουν εστιατόρια (όπως Jerar, ΦΙΤΑ, Μαύρος Γάτος) που επιτρέπουν να φέρεις τη φιάλη της επιλογής σου και σε χρεώνουν ένα αντίτιμο (corkage fee). Το BYOW (Bring Your Own Wine – μτφρ. φέρε το δικό σου κρασί) μειώνει αισθητά τον λογαριασμό στο τέλος και σου δίνει την εναλλακτική να δοκιμάσεις περισσότερα πιάτα.

Στο ΦΙΤΑ ο Δημήτρης Δημητριάδης ετοιμάζει τις κατσαρόλες του OneMan.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Όταν βρίσκεσαι σε ένα wine bar, προτίμησε να επιλέξεις ένα εξαιρετικά καλό κρασί σε ποτήρι, αντί για πολλά που δεν σε καλύπτουν τόσο. Αν είσαι λάτρης του κρασιού, ένα ωραίο ποτήρι είναι ένας καλός τρόπος να μείνεις εντός budget. Αν πάλι θέλεις να παραγγείλεις ένα μπουκάλι, βρίσκεις αρκετές οικονομικές επιλογές σε ποιοτικά κρασιά. Προτίμησε τον ελληνικό αμπελώνα που εξελίσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Σκέψου το πιο αξέχαστο γεύμα που είχες ποτέ. Σκέψου τα αγαπημένα σου εστιατόρια. Σερβίρουν 10 με 12 πιάτα συνοδεία κρασιού; Ναι, τα μενού γευσιγνωσίας είναι εξαιρετικά. Αποτελούν μια γαστρονομική περιπέτεια και είναι προνόμιο να τα απολαμβάνεις. Αλλά δεν είναι φθηνά, ούτε είναι διαμορφωμένα για να γελάς και να συζητάς ζωηρά με την παρέα σου. Αναζήτησε μέρη που σερβίρουν πιάτα στη μέση, σε λογική tapas, και μία επιλογή κρασιών σε ποτήρι, και μπορείς να έχεις μία ξεχωριστή έξοδο με τους φίλους σου.


Όταν βρισκόμαστε σε ένα εστιατόριο παραγγέλνουμε ορεκτικά χωρίς να το σκεφτούμε ιδιαίτερα. Είναι η πιο απερίσκεπτη παραγγελία, αφού μόλις έχεις καθίσει και πεινάς. Δεν είναι όμως πάντα απαραίτητο να παραγγέλνεις 3-4 πιάτα από τον κατάλογο. Μερικές φορές αρκεί ένα καλό πιάτο με ζυμαρικά κι ένα ποτήρι κρασί για να φύγεις ευχαριστημένος. Απολαμβάνεις το φαγητό σου, κάθεσαι για μία ώρα, και πληρώνεις μέχρι 20 ευρώ.

OneMan.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Η κατανάλωση εποχιακών φαγητών δεν είναι μόνο καλύτερη για εσένα και τον πλανήτη – είναι και φθηνότερη. Επισκέψου λοιπόν τη λαϊκή της γειτονιάς σου, κάνε τις αγορές σου χωρίς υπερβολές (δεν στοκάρεις τρόφιμα για τον επόμενο μήνα) και απόφυγε όταν βγαίνεις έξω για φαγητό να επιλέγεις πιάτα με υλικά για τα οποία απαιτείται χρόνος και χρήμα για να φτάσουν εδώ.

Η λαϊκή αγορά αποτελεί το μέρος όπου μπορείς ακόμα να προμηθευτείς φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Και η καλύτερη ώρα για να το πετύχεις είναι το μεσημέρι, όπως υποδεικνύει ο Στέλιος Χαρκιολάκης, ιδιοκτήτης του μανάβικου Το Μποστάνι. Αναζήτησε τους πάγκους παραγωγών, οι οποίοι έχουν φέρει τα προϊόντα τους από το χωράφι το ίδιο πρωί. «Θα βρεις πολύ ωραία και οικονομικά κηπευτικά και εσπεριδοειδή, υπό φυσιολογικές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, δεν μιλάμε όταν έχει ακραία ζέστη», εξηγεί.


Όταν έρχεται η στιγμή του λογαριασμού, θα πρέπει να μοιραστεί δίκαια. Αν υπάρχει κάποιος που δεν συμμετείχε καθόλου στα ποτά ή στο κρασί, ή πήρε απλώς ένα πιάτο, το λογικό είναι να πληρώσει ό,τι του αναλογεί. Πάντα υπάρχουν τρόποι για μια δίκαιη μοιρασιά. Αν είστε καλοί φίλοι μεταξύ σας, μπορεί να πληρώσει ένας και οι υπόλοιπο να δώσετε το μερίδιό σας. Φροντίστε όμως να το κάνετε καθώς όλοι πλέον υπολογίζουν τα χρήματά τους μέχρι και το τελευταίο ευρώ.