Πώς οι ηθικές διατροφικές επιλογές καθορίζουν το μέλλον μας
Φυσικό παγωτό, δίκαιο εμπόριο και plant-based φαγητό υπάρχουν στα μαγαζιά της Αθήνας.
- 8 ΜΑΙ 2022
Φαγητό και lifestyle συνδέονται όλο και περισσότερο. Οι καταναλωτές που επιλέγουν να κάνουν ηθικές επιλογές στο φαγητό τους, αυξάνονται, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές τους αξίες αλλά και το συμφέρον του πλανήτη και των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν. Μία από τις παγκόσμιες τάσεις της εποχής μας άλλωστε είναι ο «ηθικός τρόπος ζωής».
Ηθική και βιωσιμότητα αποτελούν πλέον έννοιες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο φαγητό, με πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις να εξετάζουν την αειφόρο ανάπτυξη ως προς το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.
Οι καταναλωτές σκέφτονται περισσότερο τι τρώνε. Ειδικά οι millennials θέλουν οι διατροφικές τους αποφάσεις να είναι σύμφωνες με τις ηθικές τους αξίες. Έτσι, τα προϊόντα που παράγονται με αειφόρο τρόπο εκτιμώνται ιδιαίτερα, όπως επίσης και η προσπάθεια εταιρειών και επιχειρήσεων να περιορίσουν τις πλαστικές συσκευασίες.
Οι καταναλωτές λαμβάνουν υπόψη τους την καλή διαβίωση των ζώων και τα τρόφιμα δίκαιου εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι νοιάζονται πλέον περισσότερο και για τους άλλους ανθρώπους – βλέπε τους αγρότες που ασχολούνται με τη βιομηχανία τροφίμων καθώς και για το περιβάλλον. Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι το φαγητό, ο τρόπος ζωής και η ηθική συνδέονται πιο στενά από ποτέ.
Φυσικό παγωτό, δίκαιο εμπόριο και plant-based φαγητό στην Αθήνα
Πώς περνάμε όμως από τη θεωρία στην πράξη όταν μιλάμε για τις επιχειρήσεις στην εστίαση; Ο τρόπος που επιλέγει να ακολουθήσει το κάθε μαγαζί για να υπηρετήσει τη βιωσιμότητα είναι διαφορετικός. Για να πετύχει όμως θα πρέπει να συνδέεται με τις προσωπικές αξίες των δημιουργών τους. Αξίζει όμως όταν μιλάμε για αειφόρο ανάπτυξη στο φαγητό, να μας ενδιαφέρουν και όσα γίνονται στα παρασκήνια στις κουζίνες και όχι μόνο έξω από αυτές.
Κοινώς, αν θέλουμε να μιλάμε για βιωσιμότητα σε ένα εστιατόριο ή μπαρ, ζητούμενο είναι κι ένα δίκαιο εργασιακό κλίμα, όχι απλώς ένα vegan ή zero waste menu. Η βιωσιμότητα βέβαια μιας μικρής επιχείρησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κράτος, που αντιλαμβανόμαστε εδώ και χρόνια ότι δεν είναι πολύ υποστηρικτικό απέναντι τους.
Το Lacandona (Ηπίτου 4, Αθήνα) ήταν από τα πρώτα μαγαζιά, που έβαλε στο επίκεντρο το fair trade. Το μπαρ – μπακάλικο που ήταν από τις πρώτες αφίξεις στην Ηπίτου, γεμίζει τα ράφια του με προϊόντα που προέρχονται από όλο τον κόσμο, μέσω δίκαιου εμπορίου. Την ίδια στιγμή, σερβίρει καφέ και κοκτέιλ σε προσιτές τιμές, δημιουργώντας μία σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό του.
Η χρήση συστατικών που υφίστανται λιγότερη επεξεργασία ή είναι πιο φυσικά (αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται λιγότεροι φυσικοί πόροι, όπως ενέργεια ή νερό, που στη συνέχεια οδηγεί σε προϊόντα με χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα) και τα plant-based προϊόντα (που δεν είναι μόνο βιώσιμα αλλά και υγιεινά) αποτελούν επίσης παρακλάδια στην επίτευξη του sustainability και της ηθικής.
Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Django Gelato (Βεϊκου 15, Κουκάκι) με τον Κωνσταντίνο Καρακατσάνη να θέλει να μυήσει τους καταναλωτές στο φυσικό παγωτό. Η βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη προμηθεύει τον Κωνσταντίνο με τις πρώτες ύλες που εκείνος χρειάζεται και στη συνέχεια ακολουθεί μία μαζεμένη παραγωγή με απόλυτη διαφάνεια.
Το φυσικό παγωτό του Django φτιάχνεται αποκλειστικά από πρωτογενή υλικά, δεν περιέχει επεξεργασμένα, όπως διάφορα πηκτικά, σύνθετα ή τεχνητά σάκχαρα, δεξτρόζη και πολλά ακόμα.
Τη φιλοσοφία του φυσικού, φρέσκου παγωτού ακολουθεί και το λιλιπούτειο Μαραμπού (Αρχελάου 17, Παγκράτι) της Βίκυ Περιστάνογλου και του Ιγκόρ Τσομλεκτσόγλου. Μάλιστα, το παγωτατζίδικο κλείνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κατά κοινή πρακτική όλων των μικρών παγωτατζίδικων της Ευρώπης, για να μπορεί να διατηρεί τη φρεσκάδα, τη γεύση και την ποιότητά του.
Οι άνθρωποί του έχουν ανάγκη αυτό τον πολύτιμο χρόνο για να διαβάζουν, να μαθαίνουν, να καλλιεργούνται σε σχέση με το παγωτό και όχι μόνο. Εδώ, δε θα φας παγωτό με γεύση φρούτου αλλά φρούτο σε μορφή παγωτού. Το φυσικό, και με χαρακτήρα παγωτό του Μαραμπού δεν περιέχει χρώματα, αρώματα και μονο-διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, συντηρητικά ή έτοιμες βάσεις παγωτού. Τέλος, οι διαθέσιμες γεύσεις δεν ξεπερνούν τις δέκα ή ενίοτε τις δώδεκα.
Cruelty-free και υγιεινό φαγητό
Μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις που ενίσχυσε η τάση της vegetarian και vegan διατροφής είναι πως οτιδήποτε χωρίς ζωικά παράγωγα είναι αυτομάτως υγιεινό. Το Wild Souls (Βουλής 36, Αθήνα) ακολουθεί μία eco-conscious φιλοσοφία, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και τις σωστές πρακτικές στις διατροφικές και καταναλωτικές μας συνήθειες.
Τα παραπάνω μεταφράζονται αρχικά σε αποκλειστικά eco-friendly συσκευασίες, όπως τα γυάλινα βάζα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξανά και φυσικά τις πρώτες ύλες.
Τα βούτυρα ξηρών καρπών δεν περιέχουν τίποτα περισσότερο από φυσικά συστατικά, όπως και οι χαλβάδες, ενώ στις μαρμελάδες, η γλυκιά γεύση δίνεται από χυμό σταφυλιού, χωρίς καθόλου προσθήκη ζάχαρης ή άλλων συντηρητικών. Η cruelty free φιλοσοφία του Wild Souls συνάδει με την υγιεινή διατροφή και την ηθική πίσω από αυτή σε κάθε του πιάτο.
Τις ίδιες αξίες μοιράζεται και το νεοσύστατο Holy Llama (Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός), ένα αποκλειστικά vegan bakery. Εδώ, δεν μπαίνει τίποτα έτοιμο, όλα φτιάχνονται στο παρασκευαστήριο, από ειδικό εξοπλισμό, και η ομάδα προσπαθεί να επιλέγει όσο το δυνατόν βιολογικά προϊόντα ή άριστης ποιότητας πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς.
Η ηθική πίσω από το φαγητό δεν είναι κάτι μονοδιάστατο. Ο τρόπος που παράγεται ή καλλιεργείται κάτι, η ανάδειξη των ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα και στη συνέχεια στο ίδιο το κατάστημα, και φυσικά η φιλοσοφία στην κουζίνα (από το αν είναι plant-based, βιολογικό, τοπικό και μη επεξεργασμένο) παίζουν τον ρόλο τους σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτησης περί ηθικής.
Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!