ΓΕΥΣΗ

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο χριστουγεννιάτικο δείπνο στο σπίτι

Ένας περιεκτικός οδηγός αγοράς για να οργανώσεις ένα εορταστικό δείπνο που θα κερδίσει τις εντυπώσεις τα φετινά Χριστούγεννα.

Αγορές δώρων, παραγγελίες τροφίμων, προσκλήσεις για πάρτι. Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι εξαντλητικά και είναι σχεδόν αδύνατον να θυμάσαι κάθε λεπτομέρεια για να τα βγάλεις πέρα. Αν φέτος, οργανώνεις το γιορτινό δείπνο στο σπίτι σου, θα χρειαστείς έναν εύκολο οδηγό αγορών και πολύ αλουμινόχαρτο (για να τυλίξεις τη γαλοπούλα και να μοιράσεις τυχόν leftovers στους καλεσμένους).

Η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική και μπορείς να κερδίσεις αυτό το παιχνίδι φτιάχνοντας μία θεματική στο τραπέζι σου. Η γιορτινή συλλογή του Claude Home περιλαμβάνει exclusive αντικείμενα από όλη την Ευρώπη, τα οποία θα αποτελέσουν μία vintage προσθήκη στη διακόσμηση. Το μεταλλικό κηροπήγιο του Six Dots Design θα δώσει μία ζεστή νότα στο τραπέζι του φαγητού.

Η καλλιτέχνις Sarah Espeute γεννήθηκε στην Arles της Προβηγκίας και σήμερα ζει στη Μασσαλία. Το brand της Œuvres Sensibles χαρακτηρίζεται από τη διαχρονικότητα και έναν τρόπο ζωής που στοχεύει στον περιορισμό της υπερκατανάλωσης.

Επιλέγει παλιά υφάσματα, αλλά και γαλλικά υψηλής ποιότητας, και αναθέτει το κέντημα σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες της Μασσαλίας, τους οποίους εκπαιδεύει στον δικό της τρόπο κεντήματος, καθώς και σε έναν τεχνίτη στο Παρίσι που χρησιμοποιεί μια χειροκίνητη μηχανή του 19ου αιώνα. Θα βρεις μία σειρά από τραπεζομάντιλα έργα τέχνης, runners και σουπλά που θα αναδείξουν το τραπέζι σου.

Στο φαγητό τώρα, η γαλοπούλα έχει την τιμητική στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η οικογενειακή επιχείρηση Κρέατα Ηπείρου Μπούμπας, με παρουσία στον χώρο της ποιοτικής κρεατοπαραγωγής από το 1925, συνδυάζει την παραδοσιακή τεχνογνωσία με τη σύγχρονη γαστρονομία. Μπορείς να προμηθευτείς γεμιστή γαλοπούλα, επιλεγμένη από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με γέμιση από κάστανο, κουκουνάρι και κάσιους, εμπλουτισμένη με ψιλοκομμένο φιλέτο μπούτι γαλοπούλας. Θα βρεις επίσης Beef Wellington, σε συνταγή της διακεκριμένης σεφ Ντίνας Νικολάου και πολλές ακόμα ιδιαίτερες επιλογές σε κρέας και αλλαντικά.


Κρέατα Ηπείρου Μπούμπας

Μία πιο εύκολη λύση, είναι το ρολό γαλοπούλας ή κοτόπουλου, το οποίο μπορείς να προμηθευτείς από τον κρεοπώλη που εμπιστεύεσαι. Το κρεοπωλείο Παπούλιας στο Παγκράτι (Πύρρωνος 4-6, πλατεία Βαρνάβα) μετρά τέσσερις δεκαετίες ζωής και εγγυάται μέχρι σήμερα σταθερή ποιότητα. Μαζί με τους πελάτες της γειτονιάς, το εμπιστεύονται αρκετοί μάγειρες των αθηναϊκών εστιατορίων καθώς εδώ βρίσκουν κρέατα και πουλερικά με ονομασία προέλευσης και βιολογικά.

Για περισσότερη ευκολία, μπορείς να κάνεις τη γέμιση ξεχωριστά. Ρύζι, συκωτάκια, κάστανα και κουκουνάρι αποτελούν μερικά κλασικά υλικά για τη γέμιση, ενώ μπορείς να συνοδεύσεις το πουλερικό με μία σάλτσα από cranberries, την οποία θα βρεις σε ενημερωμένα delicatessen. Στις βιολογικές αγορές της Αθήνας αλλά και σε μανάβικα που ενδιαφέρονται για τις καλές πρώτες ύλες, θα προμηθευτείς λαχανικά εποχής για σαλάτες, πατάτες και γλυκοπατάτες για πουρέ και όχι μόνο, αλλά και φρούτα που απαιτούν διάφορες γιορτινές συνταγές.


ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το κρεοπωλείο «Άλλη γεύση»-Πιρλιμπός (Φιλοποίμενος 14, Αθήνα) αποτελεί κλασική στάση στη Βαρβάκειο, αν αναζητάς βοδινό κρέας. «Η διαφορά του βοδιού από την αγελάδα είναι ηλικιακή, πρέπει να είναι τουλάχιστον πάνω από δύο ετών για να θεωρείται το κρέας βοδινό. Όσο μεγαλώνει το ζώο, αρχίζει το εξωτερικό λίπος να γίνεται ενδομυϊκό. Μαλακώνουν οι μύες, δεν είναι τόσο σκληροί και αλλάζει και το γευστικό βάθος του κρέατος. Δεν έχει αυτό το έντονο, κόκκινο χρώμα, είναι πιο σκούρο, έτσι μοβ – γκρενά. Βλέπεις το λίπος μέσα στο κρέας και αρχίζει να υπάρχει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στη γεύση», λέει ο chef Κλεομένης Ζουρνατζής.

Το βοδινό κρέας ενδείκνυται για ψήσιμο στη σχάρα και ωριμάνσεις, καθώς είναι απαραίτητο το λίπος για να προστατευθεί το κρέας. Και στην κατσαρόλα όμως, δίνει περισσότερη πολυπλοκότητα σε έναν ζωμό ή μία σούπα.

Μανιτάρια, όπως πορτσίνι και κανθαρέλες, τρούφα, άγρια κράνα (ιδανικά για τις σάλτσες των κρεατικών), ασκόλυμπροι, κρίταμο και χόρτα είναι μερικά από τα προϊόντα που βρίσκει κανείς στο Forage. Εκτός από τις πρώτες ύλες στην πρωτογενή τους μορφή, μπορείς να προμηθευτείς βαζάκια με γλυκό του κουταλιού μανιτάρι, αποξηραμένες τρομπέτες, πάστα τρούφας και μαριναρισμένα μανιτάρια, ζωμό άγριων μούρων, μελάσα ροδιού ψυχρής έκθλιψης, χόρτα τουρσί όπως το κρίταμο και κάπαρη σαμπούκος.


OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Τα πλατό τυριών έρχονται στο τέλος του δείπνου και μπορούν να κρατήσουν τους καλεσμένους γύρω από το τραπέζι. Φυσικά ταιριάζουν ιδανικά με κρασί, οπότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς τους πιθανούς συνδυασμούς. Μπορείς να προμηθευτείς τα κρασιά σου από τα οινοποιεία της Αττικής, για να στηρίξεις τους τοπικούς παραγωγούς, ενώ αν θέλεις πιο ψαγμένες επιλογές, κάβες όπως το Mr. Vertigo έχουν μεγάλη ποικιλία για όλες τις προτιμήσεις και δίνουν έμφαση στους νατουραλιστές οινοποιούς.

Η συμβουλή της σομελιέ του Oinoscent, Λίλλυς Χαλικιά είναι να εμπιστευτούμε κάποιον φίλο μας που ξέρει από κρασί ή τον πωλητή μας στην πλησιέστερη κάβα και να του δώσουμε το ελεύθερο να μας ταξιδέψει. Να μην περιοριζόμαστε και να δοκιμάζουμε.


Τα παλαιωμένα τυριά ταιριάζουν καλύτερα με κρασιά που έχουν περισσότερο σώμα και πολυπλοκότητα. Τα πολύ ώριμα τυριά, αυτά που είναι τα πιο αλμυρά και πλούσια και καρυδάτα, ταιριάζουν καλύτερα με κρασιά που έχουν άφθονο σώμα και δομή. Τα γλυκά κρασιά εξισορροπούν υπέροχα τα πιο αλμυρά τυριά, όπως το σκληρό Grana, το μπλε τυρί, το παλαιωμένο Gouda ή τη φέτα.

Στο Ateno Cook & Deli (Αιόλου 52 & Μιλτιάδου, Αθήνα) διατίθεται μια προσεγμένη συλλογή προϊόντων για το εορταστικό τραπέζι. Εξαιρετικής ποιότητας αλλαντικά της MetaMeat, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, τυριά από Έλληνες παραγωγούς και περισσότερες από 150 ετικέτες ελληνικών κρασιών, σε επιμέλεια του Γιάννη Καρακάση, MW, μεταξύ των οποίων και οι ετικέτες που απαρτίζουν τη λίστα των 50 Great Greek Wines.

Για ένα ολοκληρωμένο γιορτινό επίλεξε το προζυμένιο ψωμί με καρύδια και ελιές που φτιάχνουν στο Μονόκερος Bakery. Θα βρεις επίσης ένα αφράτο μπριός που ταιριάζει ιδανικά με spreads. Κράτησε χώρο για το γλυκό: κορμοί, Mont Blanc και Baked Alaska είναι ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές για τα γιορτινά γλυκά του χριστουγεννιάτικου δείπνου.

Exit mobile version