Unsplash Αναστάσης Μαραγκός
ΠΡΩΙΝΟ

Πώς το πρωινό έγινε τάση στην Αθήνα

Το πρωινό γεύμα αλλάζει, εμπλουτίζεται και πλέον στην Αθήνα βρίσκεις προτάσεις, που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, όλες τις ώρες της ημέρας.

Το Kahvalti, το παραδοσιακό τουρκικό πρωινό, είναι ο καλύτερος λόγος για να σηκωθεί κανείς από το κρεβάτι. Περιλαμβάνει ψωμιά, μαλακά, κρεμώδη τυριά, ελιές, ντομάτες, αγγούρια, μια σειρά από μαρμελάδες και μέλια και menemen, τα νόστιμα αυγά scrambled της χώρας.

Το ιδανικό ελβετικό πρωινό περιλαμβάνει μούσλι με γάλα ή γιαούρτι και φρέσκα φρούτα.Το υγιεινό αυτό πιάτο είναι συχνά φτιαγμένο από ακατέργαστη βρώμη που μερικές φορές μουλιάζεται σε χυμό φρούτων ή νερό όλη τη νύχτα και στη συνέχεια αναμιγνύεται με άλλα δημητριακά, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Το αληθινό πρωινό στην Κίνα μπορεί να είναι μια απλή υπόθεση, αλλά η χώρα κατέκτησε το brunch πολύ πριν καν ονειρευτεί οποιαδήποτε άλλη χώρα να μεταφέρει το πρωινό σε μεσημεριανό.

Το Dim sum, ένα βασικό προϊόν στις Chinatowns σε όλο τον κόσμο, σερβίρεται παραδοσιακά αργά το πρωί και περιλαμβάνει μια ποικιλία από ψωμάκια στον ατμό, ζυμαρικά, ρολά νουντλς ρυζιού, σούπες με ζυμαρικά, κοτόπουλο και τηγανητά λαχανικά. Οι σκανδιναβικές χώρες ειδικεύονται στα open faced sandwiches. Πασπαλισμένα με μια σειρά από αλείμματα, από μαλακά τυριά μέχρι μαγιονέζα και μαρμελάδες, τα ψωμιά στη συνέχεια γεμίζουν με αλλαντικά, τυριά, λαχανικά ή/και βραστά αυγά.

Στο Παρίσι, στη Ρώμη και τη Μαδρίτη ξεκινάς την ημέρα σου με ένα κρουασάν, biscotti με καπουτσίνο ή απλό τοστ με ντομάτα και ελαιόλαδο με café con leche. Και στα τρία μέρη, κρατάνε χώρο για τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Δεν υπάρχει πρωινό γεύμα τόσο διάσημο ή όσο το πλήρες αγγλικό πρωινό. Ένα κλασικό English breakfast περιλαμβάνει αυγά, λουκάνικο, μπέικον, φασόλια, μανιτάρια, φρυγανισμένο ψωμί και μια ψητή ντομάτα.

Το πρωινό στην Αθήνα

Το πρωινό διαφέρει ανά τον κόσμο, όμως με τόση πληροφορία να διαχέεται ελεύθερα και γρήγορα, ένα είναι σίγουρο: οι συνήθειες αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Οι μάγειρες εμπνέονται από τις κουζίνες του κόσμου, τα ταξίδια και τις εικόνες τους και προσφέρουν πλέον πολλές διαφορετικές επιλογές. Στο Overoll Croissanterie (Πραξιτέλους 77, Αθήνα) βρίσκεις φανταστικά κρουασάν σαν να είσαι στο Παρίσι – από βουτύρου μέχρι λουκανικόπιτα και τυρί – ζαμπόν. Το Τρομερό Παιδί (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια), εκτός από τα τέλεια ψωμιά του, φουρνίζει εξαιρετικές τυρόπιτες, λουκανικόπιτες και σπανακόπιτες με γαλλική σφολιάτα μαζί με καλοφτιαγμένα viennoiserie.

Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που έρχονται από το εξωτερικό και φέρνουν μαζί τους διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις. Το πρωινό γεύμα δε θα μπορούσε να μείνει εκτός από όλες αυτές τις αλλαγές. Με μοναδική σταθερά ότι είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας (κι αυτό βέβαια αλλάζει αν κάνεις fasting για παράδειγμα), μπορεί να γίνει και το βασικότερο καθώς υπάρχουν πλέον τόσες επιλογές.

Τα αυγά για πρωινό αποτελούν πλέον μία από τις αγαπημένες συνήθειες των Αθηναίων. Το avocado toast μπήκε σε κάθε μενού – τόσο πολύ που ιδανικά θα θέλαμε να βγει – η γκρανόλα και τα super bowls περιλαμβάνουν από ξηρούς καρπούς και φρούτα μέχρι ζυμαρικά. Τα σάντουιτς γίνονται τόσο πληθωρικά που ένα απλό τοστ τυρί φαντάζει αστείο μπροστά τους. Το γεγονός ότι το πρωινό θυμίζει πλέον ένα γεύμα που θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε μεσημέρι ή βράδυ προκύπτει από τις αλλαγές του τρόπου ζωής μας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να καθυστερήσουν την ώρα που θα πάρουν το πρωινό τους, γιατί επιλέγουν να ξεκινήσουν με γυμναστική ή γιατί πολύ απλά θέλουν να το βρουν κάπου στη μέση με το μεσημεριανό γεύμα, συνεχίζοντας με μικρά, υγιεινά σνακς και κρατώντας όρεξη για το βραδινό, μετά τη δουλειά. Το πώς διαμορφώνουμε τα γεύματά μας και οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες και τάσεις. Το σίγουρο είναι όμως ότι το πρωινό στην Αθήνα δεν είναι ποτέ βαρετό. Αρχικά, γιατί ξεφεύγει από την ταμπέλα του πρωινού.

Στο Kora  (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι) έχουν αφιερώσει το όνομα του πρωινού σε ένα αρτοσκεύασμα ονόματι Morning Bun, το οποίο αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ σου. Στο Κουκάκι, το Morning Bar (Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι) είναι ό,τι ακριβώς λέει το όνομά του: ένα μαγαζί που μένει ανοιχτό ως νωρίς το απόγευμα για νου προσφέρει επιλογές σε πρωινό χωρίς καμία ταμπέλα. Εκτός από το σήμα κατατεθέν cinnamon bun και το καμένο cheesecake βρίσκεις boxes με English muffins ή scones, μαρμελάδα, τυρί, αλλαντικό, φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Το Morning Sweetie (Ζακύνθου 13, Κυψέλη) έρχεται να επισφραγίσει ότι δεν χρειάζεται να αναζητήσεις το πρωινό νωρίς. Μπορείς να απολαύσεις φρεσκοψημένα κέικ, super bowls, σάντουιτς και άλλες λιχουδιές ό,τι ώρα θέλεις μέσα στην ημέρα, αφού κλείνει τις πόρτες του αργά το απόγευμα. Στο Marketta (Λέκκα 10, Αθήνα), ξεκινάς την ημέρα σου με επικά σάντουιτς, που περιλαμβάνουν από λαχανικά πικλαρισμένα μέχρι σνίτσελ, σούπα και σαλάτα με ζυμαρικά ή όσπρια.

Πλήρη ελευθερία δίνει και το Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια) που ακόμα κι αν πας νωρίς για το ψωμί της ημέρας, μπορείς να φύγεις με μία φανταστική καρμπονάρα στο χέρι ή αυγά ποσέ. Το πρωινό γεύμα αλλάζει, εμπλουτίζεται και πλέον τρώγεται κι άλλες ώρες τις ημέρας. Κι αυτό μόνο φανταστικό μπορεί να είναι.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!

Exit mobile version