Άκης Κατσούδας
ΓΕΥΣΗ

Πού απολαμβάνεις βελούδινο παγωτό μηχανής στην Αθήνα

Τα αθηναϊκά μαγαζιά που σερβίρουν παγωτό μηχανής σε κλασικές αλλά και πιο περίτεχνες γεύσεις.

Κρεμώδες, με βελούδινη υφή, το παγωτό μηχανής σού δίνει αυτό το sugar high που αναζητάς ενώ ταυτόχρονα σε δροσίζει τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Το Soft-Serve Ice Cream έχει μπει εδώ και πολλά χρόνια στις καρδιές των Αμερικανών, ενώ υπάρχει μάλιστα κι ένας παράδοξος μύθος ως προς την εφεύρεσή του, καθώς έχει συνδεθεί με το όνομα της Margaret Thatcher.

Πριν μπει στην πολιτική, η Thatcher ήταν χημικός που είχε εκπαιδευτεί στην Οξφόρδη και τη δεκαετία του 1950 εργαζόταν στο εργαστήριο όπου τελειοποιήθηκε το Soft-Serve Ice Cream (παγωτό μηχανής). Στις Η.Π.Α., εταιρείες όπως η Carvel και η Dairy Queen πουλούσαν το εν λόγω παγωτό από τη δεκαετία του ’30, αλλά δεν ήταν το αφράτο, κρεμώδες επιδόρπιο που θα περίμενε κανείς να απολαύσει σήμερα. Η υφή του ήταν πιο πυκνή και συμπαγής, καθώς και οι δύο εταιρείες ισχυρίζονται ότι η έμπνευσή τους ήρθε όταν διαπίστωσαν ότι οι πελάτες τους προτιμούσαν το παγωτό που δεν είχε παγώσει ακόμη εντελώς.

Ο μύθος λοιπόν γύρω από το όνομα της πολιτικού και του παγωτού μηχανής έχει ως εξής: λίγο μετά την αποφοίτησή της από την Οξφόρδη το 1947 με πτυχίο στη χημεία, η Margaret Roberts, μελλοντική κυρία Thatcher, εργάστηκε για λίγο στον όμιλο τροφίμων J. Lyons & Company, όπου βοήθησε στην επινόηση μιας μεθόδου για περισσότερο αέρα στο χτύπημα του παγωτού, που έθεσε τα θεμέλια για το σύγχρονο Soft-Serve Ice Cream.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το New Yorker, η καινοτομία εξαπλώθηκε χάρη στη Mr. Whippy, μια αλυσίδα βρετανικών φορτηγών παγωτού που άνοιξε το δρόμο για τους σημερινούς μικροπωλητές, κι έγινε γνωστή παγκοσμίως.

Οι περισσότερες πηγές συμφωνούν ότι η βιομηχανία του soft-serve εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στη Βρετανία, και ότι προηγήθηκε της άφιξης της Thatcher στη J. Lyons κατά περίπου μια δεκαετία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της αρθρογράφου Marian Burros στους Times, ήταν είτε ο J. F. McCullough είτε ο Tom Carvel αυτοί που αξίζουν τα εύσημα ως οι πρώτοι κατασκευαστές soft-serve.

«Ο McCullough έφτιαξε soft-serve το 1938 στο Moline. Μια μέρα του Αυγούστου, το πρόσφερε σε ένα παγωτατζίδικο ενός φίλου του στο Kankakee, και 1.600 άνθρωποι πλήρωσαν 10 σεντ για να φάνε τη νέα του λιχουδιά. Ο Carvel φαίνεται να έπεσε πάνω στο soft-serve την ίδια χρονική στιγμή. Όταν το φορτηγό του που μετέφερε παγωτό χάλασε στο Χάρτσντεϊλ της Νέας Υόρκης, και αναγκάστηκε να το πουλήσει μέσα από το ίδιο το φορτηγό τις επόμενες δύο ημέρες καθώς είχε μαλακώσει» αφηγείται η Burros.

Όπως τονίζει το Bon Appetit, το πραγματικό επίτευγμα της Thatcher ήταν η ανάπτυξη ενός γαλακτωματοποιητή που επέτρεπε στους κατασκευαστές να διοχετεύουν περισσότερο αέρα στη φόρμουλα του soft-serve, ανοίγοντας τον κερδοφόρο δρόμο για όλους, από τους μικροπωλητές μέχρι τον βρετανικό στόλο του Mr. Whippy.

Πού θα φας παγωτό μηχανής στην Αθήνα

Όποια κι αν είναι η ιστορία του παγωτού μηχανής, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα αγαπημένο επιδόρπιο με γερές δόσεις νοσταλγίας. Κι αυτό γιατί όλοι λίγο πολύ έχουμε εικόνες από καλοκαιρινές διακοπές με τις μηχανές παγωτού να φιγουράρουν σε καφέ της εποχής. Στην Αθήνα, οι βόλτες στον Κρίνο (Αιόλου 87, Ομόνοια) είναι ταυτισμένες με λουκουμάδες και βελούδινο παγωτό μηχανής, μια συνήθεια που κρατάει ακόμα όσα κι αν αλλάζουν γύρω μας.

Την ανεμελιά των παιδικών του χρόνων θέλησε να αναβιώσει και ο Δημήτρης Φωτόπουλος, ο οποίος μαζί με τον Κυριάκο Στυλιανού άνοιξαν το Dickie Dee (Βουλής 23, Σύνταγμα), ένα μαγαζί όπου το παγωτό μηχανής είχε εξαρχής την τιμητική του. Το όνομα του μαγαζιού είναι ένας φόρος τιμής στα παιδικά χρόνια του Δημήτρη στον Καναδά. Τότε, που περνούσε έξω από το σπίτι τους ο παγωτατζής πάνω στο τρίκυκλό του με ενσωματωμένο το ψυγείο παγωτού και τον άκουγαν από το κουδουνάκι του ποδηλάτου του. Από αυτόν τον ήχο, οι παγωτατζήδες έμειναν γνωστοί ως Dickie Dee. Το Soft-Serve Ice Cream βγαίνει σε ενδιαφέρουσες γεύσεις, από ανθόγαλο και αλατισμένη καραμέλα μέχρι μαύρη σοκολάτα (vegan) και φιστίκι Σικελίας, γεμίζει με toppings της αρεσκείας σου, σερβίρεται σε τραγανό χωνάκι ή κύπελο και γίνεται instant hit στο Instagram.

Πριν να προστεθούν δεκάδες πειραματισμοί, οι κλασικές γεύσεις που απολαμβάναμε σαν παιδιά στο παγωτό μηχανής ήταν η βανίλια, η σοκολάτα και το ανάμεικτο. Στο Solo Gelato (Ανδριανού 120, Αθήνα), βρίσκεις και τις τρεις, μία ωδή στα καλοκαίρια της αθωότητας. Αξίζει μία στάση πριν συνεχίσεις τη βόλτα σου προς Θησείο.

Οι «Διακοπές» (Λεωφ. Ιωνίας 125, Άλιμος) έχουν γίνει το στέκι των νοτίων προαστίων, χάρη στη διάθεση του μαγαζιού να προσφέρει εμπειρίες που είναι όσο πιο κοντά γίνεται στις ξέγνοιαστες ημέρες του καλοκαιριού. Έτσι, δεν θα μπορούσε να λείπει το παγωτό μηχανής, ανάμεικτο για τους αναποφάσιστους και με ένα τραγανό χωνάκι στην κορυφή του για να μην υπάρχουν περιττά διλήμματα.


Άκης Κατσούδας

Λαχταριστό παγωτό μηχανής σοκολάτα – βανίλια σερβίρει καθημερινά ο Τζίφρης (Υμηττού 60, Παγκράτι) στο κατάστημα της Υμηττού, που είναι και η ναυαρχίδα της επιχείρηση.

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά Αμφιλοχίας, καθώς ο Κώστας Δασκαλάκης επιλέγει για όλα του τα προϊόντα ελληνικό γάλα από ζώα πιστοποιημένων μικρών παραγωγών.

Βανίλια και macha είναι ο συνδυασμός που προτείνει το Sushi Lunchi (Βουλής 45) για βελούδινο παγωτό μηχανής, μετά από ένα μπολ με ξιδάτο ρύζι και ωμά ψάρια, για να συνεχίσεις τη βόλτα σου στο κέντρο της Αθήνας.

Exit mobile version