Άσπα Κουλύρα/Oneman.gr
ΓΕΥΣΗ

Πού φάγαμε το καλοκαίρι στην Αθήνα και μας άρεσε

Δίνουμε ραντεβού ξανά τον Σεπτέμβριο στα αγαπημένα μας αθηναϊκά μαγαζιά.

Μπορεί να μην μετράμε πια μπάνια και παγωτά όπως κάναμε κάποτε, αλλά σίγουρα ένα καλό φαγητό είναι αξιομνημόνευτο. Πριν και μετά την ανάπαυλα των θερινών διακοπών, η ζωή στην Αθήνα κυλάει με τον γνώριμο τρόπο της και η έξοδος στα μαγαζιά της πόλης είναι αγαπημένη μας διασκέδαση.

Εμείς θυμόμαστε τις καλύτερες εξόδους μας και σου λέμε σε ποια μαγαζιά θα δώσουμε και πάλι ραντεβού τον Σεπτέμβρη.

Η Ταβέρνα των Φίλων ήταν το μαγαζί του καλοκαιριού. Η ομάδα εδώ κατάφερε να μετατρέψει την αυλή έναντι του εστιατορίου σε ένα μέρος που θύμιζε διακοπές σε χωριό. Δεν χρειάστηκε τίποτα περιττό για να το πετύχουν, καθώς αρκούσαν τα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντιλα, μια σειρά από λαμπάκια κρεμασμένα ψηλά και οι γλάστρες με τα φυτά στον τοίχο.

Το φαγητό τους είναι γνώριμο σε όλους μας, συνάδει με τις εποχές και βασίζεται σε εξαιρετικές πρώτες ύλες που δεν θέλουμε πολλά-πολλά.


OneMan.gr / Άσπα Κουλύρα

OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Σταθερή αξία και συντροφιά για τους Αθηναίους παρέμεινε το The Black Salami για όλες εκείνες τις φορές που λαχταρούσες σάντουιτς και πίτες. Με το δικό του χειροποίητο ψωμί και πραγματικά καλά υλικά και καλομαγειρεμένες γεμίσεις, το microbakery των Εξαρχείων γέμιζε τη βιτρίνα του με λαχταριστές κιμαδόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες, τυροπιτάρια και χορτόπιτες.

Πάντα φρέσκα και χορταστικά.


OneMan.gr/ Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Στη σκιερή στοά της Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, το Koutsou & Co. έφερνε στο κέντρο της Αθήνας μαμαδίστικα φαγητά και νησιώτικες συνταγές. Δεν μας έλειψαν οι τηγανιτές πατάτες με μοσχαρίσιο κοκκινιστό κιμά και αυγό, η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, ο μουσακάς και τα λαδερά.

Η Κάψα του Χριστόφορου Πέσκια άνοιξε κατακαλόκαιρο στην Αθήνα και θα λέγαμε ότι το όνομά της περιέγραψε τρόπον τινά την ατμόσφαιρα στην πόλη. Αναδείχθηκε όμως σε βολική στάση για ένα νόστιμο σουβλάκι στο χέρι αν βρισκόσουν στο κέντρο. Εκτός από τις κλασικές επιλογές, όπως κεμπάπ και καλαμάκι χοιρινό, κρατάμε τα signature τυλιχτά του chef όπως το χοιρινό καλαμάκι με κυπριακό pico de gallo και τζατζίκι και το καλαμάκι κοτόπουλο με μαγιονέζα κάρι.


OneMan.gr/ Άσπα Κουλύρα

Στον όμορφο πεζόδρομο της Σφακτηρίας στον Κεραμεικό, ο Πελεκάνος αναδείχθηκε γρήγορα σε σημείο συνάντησης για ψαρικά.

Ένα ουζερί που παίζει κάθε πρωί Χατζηδάκι, όσο γίνονται οι προετοιμασίες, και όταν ανοίγει τα μεσημέρια συνεχίζει με λαϊκά, με διακόσμηση λιτή, όμορφους πίνακες και ποιητικές συλλογές του Καρούζου, του Σεφέρη και του Ελύτη στα ράφια του, που φέρνει στα τραπέζια του γεύσεις από τις Κυκλάδες με αφετηρία την Τήνο, όπως οι γαυροκεφτέδες.

Βάλσαμο ήταν τα κεφτεδάκια στο Τριφύλλι όταν έβλεπες παντού στο Instagram νησιώτικες μπουκιές ενώ είχες μείνει πίσω. Για πάνω από μισό αιώνα, το μαγαζί στους Αμπελόκηπους παραμένει ίδιο, από τη μία η σάλα με τα βαρέλια, τα τραπέζια και το ανοιχτό κουζινάκι κι από την άλλη η εσωτερική αυλή. Τέσσερα πράγματα έχει όλα κι όλα το μενού –εκτός από τα κεφτεδάκια και τις φρέσκες τηγανητές πατάτες, τα άλλα δύο είναι ο μπακαλιάρος– σκορδαλιά και το συκωτάκι.

Φτάσαμε μέχρι τον Κορυδαλλό για να φάμε στο Κοχύλι που η σπεσιαλιτέ του είναι το τυλιχτό με μπιφτέκι, ντομάτα, κρεμμύδι και τη δική τους κόκκινη σάλτσα. Πατάτες δεν βάζουν μέσα αλλά εδώ είναι χειροποίητες και αξίζει μία μερίδα για τη μέση.

Exit mobile version