Πού να φας αυτό το Σαββατοκύριακο
- 12 ΑΠΡ 2024
Τώρα που έρχεται Σαββατοκύριακο και ο καιρός είναι ξεκάθαρα καλοκαιρινός, ο νους τρέχει σε παραλίες. Και μπορεί να μην έχουμε όλοι την ευκαιρία και την ευχέρεια να αποδράσουμε από την πόλη, αλλά ευτυχώς μπορούμε να δώσουμε ραντεβού σε μαγαζιά που μας φτιάχνουν τη διάθεση.
Κλασικές ταβέρνες για μαμαδίστικα κεφτεδάκια, ουζερί λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα για ψαρομεζέδες, σκιερές αυλές με βασιλικούς για μαγειρευτά αλλά και νέα στέκια όπου όλοι θέλουν ένα τραπέζι αυτή την περίοδο μπαίνουν στη λίστα για τις εξόδους μας.
Τίποτα δεν είναι καλύτερο από τα πρωινά ραντεβού με φίλους, σαν κι αυτά που μπορείς να δώσεις στα Άκρα (Αμυντά 12). Το εστιατόριο φροντίζει να ξεκινάει η μέρα μας με χειροποίητες πίτες, σάντουιτς με παστράμι, αυγά χωριάτικα και μια μεγάλη ποικιλία σε αρτοποιήματα, φτιαγμένα με ποιοτικά υλικά, χωρίς περιττά άλευρα.
Σίγουρα έχετε ακούσει το hype γύρω από τη συγκεκριμένη άφιξη, γι΄αυτό καλό είναι να προνοήσετε με μία κράτηση. Όσο για το budget, υπολογίστε μέχρι 10 με 15 ευρώ.
Είναι αυτές οι ημέρες που πολλοί θέλουν να αποφεύγουν τις γνώριμες πιάτσες. Το Λέσβιον (Βαρδουσίων 3) θα οδηγήσει πολλούς σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς βρίσκετε σε μία γειτονιά στο Γαλάτσι που δεν έχει τίποτα τριγύρω παρά κατοικίες.
Σε αυτό το καφενείο (που θα πρέπει να κάνεις απαραιτήτως κράτηση) φημίζονται για το τηγάνι τους. Πατάτες και κουτσομούρες, ρέγκα καπνιστή, μαρινάτος γαύρος και φάβα, πλούσιες σαλάτες και φυσικά αποστάγματα για τα ηλιόλουστα μεσημέρια.
Αγαπημένη ταβέρνα μικρών και μεγάλων είναι ο Κατσόγιαννος στον Πειραιά, που θεωρείται και η παλαιότερη της Δραπετσώνας. Τα κεφτεδάκια της Ντόρας, της ιδιοκτήτριας και μαγείρισσας που τα φέρνει όλα βόλτα με επιτυχία, έχουν οπαδούς κάθε ηλικίας. Θα τα βάλετε στη μέση μαζί με παϊδάκια, φρέσκες τηγανητές πατάτες, χόρτα και φυσικά τα μαγειρευτά που θα βρείτε ανάλογα την ημέρα.
Νόστιμο φαγητό και αυλή είναι ένας συνδυασμός που κερδίζει πάντα. Μετρώντας σχεδόν έναν αιώνα ζωής, ο Καραβίτης (Παυσανίου 4) έχει ζήσει τόσα ιστορικά γεγονότα και αντέχει ακόμα στην ίδια θέση. Στην πόρτα της αυλής, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το εστιατόριο και τέτοια εποχή έχει την τιμητική της, υπάρχουν τρύπες πολυβόλων από τον Εμφύλιο.
Δίπλα ακριβώς υπάρχει ένα ερειπωμένο νεοκλασικό που το έχτισε ένας πλούσιος Έλληνας από την Αμερική και έξω από αυτό έγινε ανταλλαγή πυρών στα Δεκεμβριανά. Εσύ, βέβαια, θα πας γι΄ αυτή τη δροσερή αυλή που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στο Παγκράτι. Και φυσικά για τα νόστιμα παϊδάκια και τα μπιφτέκια του.
Σε έναν δρόμο όπου οι νεραντζιές μοσχομυρίζουν αυτή την εποχή, βρίσκεται το κρητικό καφενείο Μίτος (Αριστείδου 62). Εδώ, ο Μανώλης Χνάρης φέρνει ό,τι μπορεί από τον τόπο του, το Ρέθυμνο, και για οτιδήποτε άλλο τρέχει ο ίδιος για να βρει ακριβώς αυτό που θέλει. Τα τραπέζια που στήνονται θυμίζουν κρητικά γλέντια – μάλιστα οι οργανοπαίκτες δίνουν τακτικά το παρών και τότε η βραδιά τραβάει λίγο παραπάνω. Μαραθοπιτάκια χειροποίητα από οικογενειακή συνταγή, χοχλιοί μπουμπουριστοί, απάκι λουκούμι, τηγανητά γλυκάδια, τσιγαριστό σε συνταγή του ιδιοκτήτη, βραστό και μια μεγάλη ποικιλία σε πιάτα της ώρας συνοδεύουν τη ρακή που ρέει άφθονη.
Στη μικρή αλλά αξιοπρόσεκτη πιάτσα που έχει δημιουργηθεί στη Μεναίχμου στον Νέο Κόσμο, οι Επτά Μάρτυρες είναι ένα φρέσκο wine bar που σερβίρει νόστιμο φαγητό και ξέρει να σου φτιάχνει το κέφι με τις μουσικές επιλογές. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα από 100 ετικέτες κρασιών από Γαλλία και Ελλάδα ενώ το φαγητό που επιμελείται ο σεφ Σεραφείμ Αθανασίου κινείται στη λογική του μεζέ, όπως στα βολιώτικα τσιπουράδικα. Δίνεις το πράσινο φως και αρχίζουν να έρχονται τα πιατάκια στο τραπέζι σου. Μην αμελήσετε την κράτησή σας αν δεν θέλετε να βρεθείτε προ εκπλήξεως.
Αν έχεις όρεξη για μερικά χιλιόμετρα παραπάνω, που θα σε αποζημιώσουν με βόλτα στη θάλασσα – άντε και βουτιά – τότε ο Ρέρρας (Κων/νου Πλειώνη) στο Λαύριο θα σε γυρίσει πίσω σε περασμένες δεκαετίες. Η νέα γενιά κρατάει το παραδοσιακό ταβερνάκι που κρατάει από το 1945, χωρίς να κάνει αλλαγές. Θα ενημερωθείς για το τι υπάρχει στο μενού και ανάλογα την ημέρα, βρίσκεις μπακαλιαράκια με μία σκορδαλιά αρκετά ρουστίκ, θράψαλο, κουτσομούρες, γαύρο ή σαρδέλες. Δε λείπουν οι ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, η φάβα, τα χόρτα και η ντοματοσαλάτα. Κρασί χύμα δικής τους παραγωγής και λογαριασμός περί τα 25 το άτομο.
Σε ένα όμορφο, καλοδιατηρημένο κτήριο με ωραία αυλή στεγάζεται το Λάζο (Αθηνών Σουνίου 53) στην Κερατέα. Η κουζίνα του συνδυάζει παραδοσιακές συνταγές με πιο σύγχρονα πιάτα αλλά η βάση όλων είναι η ποιότητα, τα τοπικά προϊόντα και η εποχικότητα. Εξαιρετικό αρβανίτικο τηγανόψωμο που ζυμώνεται καθημερινά, παστουρμαδοπιτάκια, κοντοσούβλι, πανσετάκια, παϊδάκια, τηγανιά μανιταριών και φυσικά πατάτες κομμένες στο χέρι, είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις.