Morfination Planet
ΓΕΥΣΗ

Πού να φας καλά και οικονομικά στην Αθήνα

Πού βγαίνουμε όταν θέλουμε καλές μερίδες σε καλές τιμές;

Πολλές οι νέες αφίξεις στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα, όμως συχνά το μόνο που θέλεις είναι γνώριμα μαγαζιά για καλό και οικονομικό φαγητό. Αυτά που σκέφτεσαι για το μεσημέρι του Σαββατοκύριακου ή για μία χαλαρή έξοδο μέσα στην εβδομάδα όταν το ζητούμενο είναι καλές μερίδες σε καλές τιμές.

Λίγα μαγειρεία έχουν απομείνει πια στην πόλη, που σερβίρουν χωρίς νεωτερισμούς και φανφάρες, διατηρώντας αναλλοίωτη την ταυτότητά τους στον χρόνο. Το Ολύμπιον (Αναπαύσεως 9) στο Μετς είναι το πιο αντιπροσωπευτικό από αυτά και παραμένει μέχρι σήμερα πιστό στον χαρακτήρα του. Μουσακάς, λαχανοντολμάδες, κεφτέδες, γιουβαρλάκια και φυσικά λαδερά φιγουράρουν στη βιτρίνα. Από σαλάτες βρίσκεις βραστά λαχανικά και αν είσαι τυχερός και έχει πίτα ημέρας, πάρε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σταθερή αξία για φαγητό απλό και οικονομικό παραμένει το Θεραπευτήριο (Κυδαντινών 41) στα Πετράλωνα. Λιτή σάλα και τραπεζάκια έξω, που όσο το επιτρέπει ο καιρός, έχουν την τιμητική τους. Φρέσκες πρώτες ύλες, μαγειρεμένες χωρίς πειραματισμούς και περιττά υλικά.

Πλούσια είναι η ποικιλία βραστών λαχανικών που ταιριάζει ωραία με τα ψαράκια στο τηγάνι, όπως κουτσομούρα και γαύρος, το γαριδάκι τρώγεται σαν τσιπς και τα αχνιστά μύδια είναι επίσης νόστιμα. Πέρα από ψαρικά όμως, το Θεραπευτήριο είναι διάσημο για την comfort μαμαδίστικη κουζίνα του.

Ρακουμέλ / Facebook

Ξεχωρίζει το Ρακουμέλ (Εμ. Μπενάκη 71) στα Εξάρχεια για την αυθεντικότητα των πιάτων του, από την κρητική κουζίνα, τις μερίδες και τις καλές τιμές. Αλατσολιές Ηρακλείου, ξύγαλο Σητείας, τοματοκεφτέδες λασιθιώτικοι, μυζήθρα από τα Χανιά και γραβιέρα Σφακίων είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα και τα φαγητά με ονομασία προέλευσης από τη μεγαλόνησο. Φημίζεται για τις φρέσκες τηγανητές πατάτες που συνδυάζονται με σπέσιαλ χειροποίητη τυροκαυτερή, τη φάβα και φυσικά το ξιδάτο κρητικό λουκάνικο και το απάκι.

Τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου η αυλή του Καραβίτη (Παυσανίου 4) γεμίζει με θαμώνες που πάνε για τις σπεσιαλιτέ της αιωνόβιας ταβέρνας. Τα παϊδάκια και τα μπιφτέκια αποτελούν σήμα κατατεθέν, όπως και τα βαρέλια που κοσμούν το εσωτερικό του μαγαζιού χρόνια τώρα. Το μαγαζί παραμένει οικονομικό στέκι και το προτιμούν οικογένειες με παιδιά, χάρη στην άνετη αυλή και του καλού, απλού φαγητού.

Χονολουλού Νέα Σμύρνη OneMan.gr / Morfination Planet

Σε έναν ήσυχο δρόμο, λίγο πιο πάνω από την πλατεία της Νέας Σμύρνης, το Χονολουλού (Αιγαίου & Κιζίκου) έχει γίνει αγαπημένο στέκι χάρη στο νόστιμο και οικονομικό φαγητό και τη χαλαρή ατμόσφαιρα. Δίνεται έμφαση στις πρώτες ύλες, από τα λαχανικά και τα τυριά μέχρι το κρέας, που έρχεται από τη Λαμία και τη Χαλκίδα, και είναι το δυνατό τους σημείο.

Χόρτα τσιγαριαστά με σως φέτας, χωριάτικη καπρέζε με μοτσαρέλα, πέστο φρέσκου βασιλικού και αλειφωτή Υπάτης, ντάκος με ψιμοτύρι Λιδορικίου, ρουμελιώτικο λουκάνικο, συκώτι ρακόμελο και πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι είναι ανάμεσα στα πρώτα πιάτα που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η καλή σχέση ποιότητας τιμής συνεχίζεται και στα κυρίως πιάτα, όπως τα μπιφτεκάκια προβατίνας, το κοντοσούβλι κοτόπουλο, το φιλέτο μόσχου με πουρέ γλυκοπατάτας και η ταλιάτα μοσχαρίσιας σπαλομπριζόλας.

Καλές μερίδες και καλές τιμές βρίσκεις στο Σισλί (Λ. Μεσογείων 376) στην Αγία Παρασκευή, που συνδυάζει ωραία τις κουζίνες της Κωνσταντινούπολης, του Πόντου και της Σμύρνης. Όσο ο καιρός είναι καλός η αυλή έχει την τιμητική της, αλλά και ο εσωτερικός χώρος είναι ζεστός και φιλόξενος. Θα φας εσμέ, την πικάντικη σαλάτα με την καυτερή πιπεριά, ιτσλί, σμυρνέικους κεφτέδες και τζιέρι – τηγανητό μοσχαρίσιο συκώτι με φρέσκο κρεμμυδάκι – και κεμπάπ σε διαφορετικές εκδοχές.