Πού να φας τον Απρίλιο στην Αθήνα
Πίτσα και negroni, μεξικάνικες γεύσεις που συναντούν τη μεσογειακή κουζίνα και φινετσάτες κρέπες είναι μερικές από τις νόστιμες ιδέες του μήνα.
- 29 ΜΑΡ 2024
Στο νεοκλασικό κτίριο επί της Μητροπόλεως γωνία με Πατρώου, το ERGON Bakehouse Athens στεγάζει στο ισόγειο το 72H Artisanal Bakery (Πατρώου 9, Αθήνα), έναν φούρνο νέας γενιάς όπου ξεκουράζονται και ψήνονται ψωμιά και αρτοσκευάσματα με προζύμι ωρίμανσης 72 ωρών. Στο 72H, δημιουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά σύγχρονες φόρμες επαναπροσδιορίζοντας αυτό το αρχαίο προϊόν. Φτιάχνουν το δικό τους προζύμι, το αφήνουν να ξεκουραστεί για εβδομήντα δύο ώρες και έπειτα ζυμώνουν με δεξιοτεχνία.
Λίγο πιο δίπλα επί της Πατρώου είναι το ανοιχτό – στον κόσμο – εργαστήριο, εκεί που γίνεσαι μάρτυρας της μετουσίωσης του αλευριού σε ζυμάρι, βρίσκεις το πρωί pastries και αργότερα μέσα στην ημέρα φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά που κόβονται μπροστά στη βιτρίνα και σερβίρονται στο εστιατόριο +2Η στο rooftop. Αμέσως μετά το μικρό retail με προϊόντα αποκλειστικά γύρω από το home baking, βρίσκεσαι στην προέκτασή του, το 72H Eatery.
Εδώ, μπορείς να δοκιμάσεις από το πρωί προζυμένια ψωμιά, sourdough pastries και ταψιά με ζύμες ημέρας, ενώ όλη μέρα μέχρι το βράδυ να απολαύσεις πίτσα με ζύμη biga που δημιουργεί ένα ελαστικό, αέρινο και αφράτο αποτέλεσμα. Η πίτσα βγαίνει κατευθείαν από τον φούρνο μαζί με διάφορα πιάτα ημέρας όπως λαζάνια στο μαντέμι και σούπες, τις οποίες μπορείς να συνδυάσεις με ένα dirty martini ή ένα negroni sbagliato.
Σε προνομιακή τοποθεσία, το Au Grand Zinc (Χ. Τρικούπη 92, Εξάρχεια) αποτελεί ιδανικό προορισμό εκείνες τις ηλιόλουστες ημέρες που θέλεις η βόλτα σου στο κέντρο της πόλης να καταλήξει κάπου όμορφα. Η κρεπερί που άνοιξε το 1988 στην Μπενάκη και μεταφέρθηκε στην πορεία στη γωνία της Καλλιδρομίου με τη Χαριλάου Τρικούπη, σερβίρει γλυκές και αλμυρές επιλογές για να συνοδεύσεις τον καφέ ή το ποτό σου. Εδώ, οι κρέπες έχουν την τιμητική τους και απέχουν αρκετά από το φαγητό που έχουμε συνδυάσει μετά το ξενύχτι. Σερβίρονται σε πιάτο, είναι φίνες στο ψήσιμο, με κλασικούς ή όχι τόσο συνδυασμούς, μία νόστιμη επιλογή όταν θέλεις να τσιμπήσεις κάτι και να νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε ένα από τα διαμερίσματα του Παρισιού.
Ακριβώς έξω από την πύλη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στο Χατζηκυριάκειο, η Μαργαρώ (Λ. Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς) βλέπει τα τραπέζια της να γεμίζουν για το διάσημο τηγάνι της. Η ψαροταβέρνα του Πειραιά που λειτουργεί από το 1944, έχει κρατήσει τα πράγματα απλά. Καμία περίτεχνη διακόσμηση ούτε ποικιλία στον κατάλογο, καθώς η παραγγελία είναι μία: χωριάτικη πλούσια σε καλό ελαιόλαδο για να κάνεις «βούτα» με το ψωμί, γαρίδες και μπαρμπούνια στο τηγάνι.
Σε έναν πολύχρωμο χώρο, με τα τραπέζια να έχουν θέα στη μεγάλη, ανοιχτή κουζίνα, τρεις φίλοι συνδυάζουν πιάτα της μεξικάνικης κουζίνας με μεσογειακές γεύσεις. Στο Mexha (Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι) δεν θα βρεις τίποτα συσκευασμένο, αφού βασική τους φιλοσοφία είναι να δημιουργούν νόστιμα και θρεπτικά πιάτα. Το μενού περιλαμβάνει δροσιστικές σαλάτες, tacos, ορεκτικά, quesadillas και κοπές κρεάτων.
Πλήρης είναι και η λίστα με τα cocktails που περιλαμβάνει Classics και Signature προτάσεις, με το μπαρ να ακολουθεί τη φιλοσοφία των καλών πρώτων υλών. Κι εδώ, οι παρασκευές γίνονται από την αρχή, χωρίς έτοιμα μείγματα. Spicy Paloma,Thai Tommy’s και Frida είναι αναμφισβήτητα μία δυνατή τριάδα που τιμά την τεκίλα και ταιριάζει με το φαγητό.
Με τον κήπο να ανοίγει τις ηλιόλουστες ημέρες κι ένα «αναγνωστήριο» στον πάνω όροφο, το Βαζάκι juice bar (Αριστοτέλους 33, Χαλάνδρι) αναδεικνύεται στο ιδανικό μέρος για να περάσεις το πρωινό σου, απολαμβάνοντας θρεπτικούς χυμούς και πιάτα που βασίζονται στην εποχικότητα και τις καλές πρώτες ύλες. Τώρα όμως έχεις έναν καλό λόγο να το βάλεις στη λίστα σου για ένα υγιεινό brunch. Μία Κυριακή κάθε μήνα, θα το βρίσκεις ανοιχτό με ένα θεματικό brunch και νέες συνταγές της σεφ και συνιδιοκτήτριας Μαριαντίνας Ανδρικοπούλου.