Πού να φας τον Δεκέμβριο στην Αθήνα
- 30 ΝΟΕ 2024
Είναι αναπόφευκτο: θα πέσεις πάνω σε συζητήσεις για φαγητό, κάποιος – στα δεκάδες ομαδικά chats – θα ρωτήσει τι νέο παίζει στην Αθήνα, θα κληθείς να αποφασίσεις πού θα βγείτε για ραντεβού. Κάνουμε αυτή τη δουλειά λίγο πιο εύκολη, αφού και καινούργιες αφίξεις παίζουν για να τσεκάρεις και ενδιαφέρον έχει η κινητικότητα των chefs μέσα στον Δεκέμβριο.
Σε ένα ιστορικό κτήριο που κάποτε φιλοξενούσε τους στάβλους του Όθωνα και το παλιό σχολείο του Θησείου, άνοιξε το Cinapos (Ηρακλειδών 10, Θησείο). Το μεζεδοπωλείο συνδυάζει γεύσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας με βάση τα τοπικά προϊόντα και τη φιλοσοφία του καλού κρασιού από ελληνικούς αμπελώνες. Ο χώρος έχει μεταμορφωθεί σε μία πλατεία χωριού, με επίκεντρο μια ελιά που δεσπόζει στο γραφικό του αίθριο.
Στην κουζίνα, ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης φέρνει την προσωπική του σφραγίδα, συνδυάζοντας παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με δημιουργικές πινελιές. Μεγαλώνοντας με δύο Πολίτισσες γιαγιάδες, το καλό φαγητό ήταν ανέκαθεν το επίκεντρο στο σπίτι του. Αναμνήσεις από μπαχάρια και μυρωδικά συνέθεσαν τις πρώτες μαγειρικές του εικόνες για να τις εμπλουτίσει στη συνέχεια με ταξίδια. Στο μενού του Cinapos κρατάει τις αυθεντικές γεύσεις και τη χρήση των αγνών υλικών και δημιουργεί πιάτα που φέρνουν την παράδοση στο σήμερα.
Ο Αλέξης Λουμιώτης έχει να θυμάται ατελείωτα οικογενειακά τραπέζια με τους γονείς του να φέρουν εις πέρας τους ρόλους τους ως άψογοι οικοδεσπότες. Έχει επίσης αποτυπωμένη στη μνήμη του την αγάπη του πατέρα του για το καλό κρασί. Φαίνεται πώς τα βιώματά του τον καθόρισαν και τον ώθησαν να αναζητήσει γαστρονομικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο πριν ανοίξει τελικά το δικό του εστιατόριο. Στον Κεραμεικό, με τις γραμμές του τρένου σε πρώτο πλάνο, έστησε με τις προσωπικές του πινελιές το μαγαζί που ονειρευόταν, για να λέμε πια πάμε «Στου Λου» (Κων/πόλεως 104, Κεραμεικός), σαν να είναι το σπίτι του.
Θα σε υποδεχτεί ο ίδιος, θα σε ξεναγήσει στο εντυπωσιακό κελάρι στο υπόγειο, θα σου πει ιστορίες πίσω από τα αγαπημένα του κρασιά – όλα αυτά απλώνονται σε μία wine list έξι σελίδων. Ο κατάλογος του φαγητού από την άλλη είναι συμπυκνωμένος, με πιάτα που πατούν στην παράδοση αλλά ξεφεύγουν από τα όριά της και ισορροπούν στο κρέας, το ψάρι και τα θαλασσινά. Ο νεαρός σεφ Γιάννης Γαλανόπουλος μαγειρεύει με την ομάδα του σε ανοιχτές φωτιές, βρίσκουν ακόμη τα πατήματά τους σε κάποια πιάτα αλλά σε γενικές γραμμές ξέρουν ότι θέλουν ένα φαγητό για μοίρασμα (τα πιάτα προσαρμόζονται και σε μισές μερίδες) και θαλπωρή.
Πολύ νόστιμο το προζυμένιο ψωμί με τσαλαφούτι από το Καρπενήσι για αρχή, όπως και τα «καμμένα» λαχανικά με μανούρι Ηπείρου, που μαζί με το ιμάμ είναι ό,τι πρέπει για αρχή. Ο κόκκορας Μονεμβασιάς με χυλοπίτες Αρκαδίας είναι ένα πιάτο που «φωνάζει» κυριακάτικο τραπέζι και εδώ είναι πραγματικά καλοφτιαγμένο. Εξίσου νόστιμο είναι και το αρνί φρικασέ, με παϊδάκια στα κάρβουνα , σπανάκι και σέσκουλα που δένουν με τη σάλτσα του κρέατος. Μια ωραία γκάμα τυριών ελληνικών ταιριάζουν ιδανικά με τα κρασιά κι αυτό το τσιμπολόγημα μπορεί να κρατήσει ώρες. Για γλυκό φτιάχνουν μουσταλευριά που κλείνεται ανάμεσα σε φλωρεντίνες με πραλίνα αμυγδάλου και γαλατόπιτα με κρέμα κανέλας και παγωτό μπαχαρικών.
Νέες αφίξεις και στα νότια προάστια και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο The Margi, που αποτελεί σημείο αναφοράς από το 1960, συνδυάζοντας την υψηλού επιπέδου φιλοξενία, αλλά και τις εκλεπτυσμένες γαστρονομικές εμπειρίες. Η νέα του γευστική πρόταση, το GiΟ (Λυτούς 11, Βουλιαγμένη), άνοιξε πριν από λίγες ημέρες και έχει ιταλικό ταμπεραμέντο.
Το design αντλεί έμπνευση από τους φημισμένους γαλλικούς κήπους και τις orangerie (κλειστοί χώροι που φιλοξενούσαν εσπεριδοειδή τον χειμώνα) με έντονα στοιχεία από μπαμπού και ρατάν. Οι επιτοίχιες ταπετσαρίες με ανθισμένες πορτοκαλιές πρωταγωνιστούν και προσδίδουν στον χώρο ζωντάνια, μεταφέροντας τους επισκέπτες στην καρδιά της Costiera Amalfitana, εκεί όπου το άρωμα των λεμονιών και πορτοκαλιών κυριαρχεί.
Το γευστικό ταξίδι του GiO, φέρει την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή – που εδώ και μία δεκαετία έχει συνδέσει το όνομά του με τις γαστρονομικές διακρίσεις του The Margi. Ο σεφ δημιούργησε ένα μενού εμπνευσμένο από την ιταλική κουζίνα, χρησιμοποιώντας κι εδώ ολόφρεσκα εποχικά υλικά από τη Margi Farm. Θα βρεις κλασικά πιάτα όπως burrata και signature επιλογές όπως, gnocchi al tartufo, paccheri al ragú και scaloppine al limone. Για φινάλε, προτείνει τιραμισού αλλά και tarte fine aux pommes, ένα διακριτικό νεύμα στη γαλλική κουζίνα.
Το κελάρι του εστιατορίου προσφέρει μια πλούσια κι ολοκληρωμένη πρόταση από επιλεγμένες ελληνικές και διεθνείς ετικέτες κρασιού, ενώ τη λίστα με τα cocktails έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Καρασάββας.
Μία ωδή στην ιταλική κουζίνα είναι το Pasta e Amore, το pop-up εστιατόριο της Γωγώς Δελογιάννη που θα λειτουργεί στον πρώτο όροφο του Bios για όλα τα Π-Σ-Κ του Δεκεμβρίου (και μέχρι το 2ο του Ιανουαρίου). Στο συμπυκνωμένο μενού βρίσκεις κλασικά πιάτα όπως σπαγγέτι aglio e oglio και pomodoro και πληθωρικές προτάσεις όπως καζαρέτσε με γκουαντσιάλε και σάλτσα πεκορίνο, φετουτσίνι με σάλτσα παρμεζάνας και καπνιστή πανσέτα, πάκερι με πέστο από φιστίκι Αιγίνης, λαζάνια με ραγού και νιόκι στον φούρνο με κόκκινη σάλτσα συμπληρώνουν τον κατάλογο.
Το μενού πλαισιώνεται με γκοργκοντζόλα, σαλάτα μπουράτα, κοκκινιστά ναπολιτάνικα κεφτεδάκια, κροκέτα ρυζιού με μοτσαρέλα και χειροποίητη φοκάτσια που σερβίρεται με σκορδοβούτυρο. Η τελευταία θα σου χρειαστεί για να αποτελειώσεις τη σάλτσα από τα ζυμαρικά σου. Δύο πιάτα ημέρας, που περιλαμβάνουν κρέας – όπως ταλιάτα, καρπάτσιο ή μπολονέζ με μάγουλα, εναλλάσσονται.
Μια μικρή λίστα με ιταλικά κρασιά σε ποτήρι και μπουκάλι συμπληρώνει ιδανικά το φαγητό, με επιλογές εύκολες και νόστιμες προς όλους – από ένα ευκολόπιοτο Pinot Grigio μέχρι το πιο πληθωρικό Montepulciano, για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει χωρίς σπαζοκεφαλιές. Φυσικά, υπάρχουν πάντα και τα aperitivo.