Πού να φας τον Δεκέμβριο στην Αθήνα
- 5 ΔΕΚ 2023
Μπορεί να μπήκε πια Δεκέμβριος και να υποδεχτήκαμε τυπικά τον χειμώνα, αλλά κάποια ερωτήματα παραμένουν: Πού πάμε για φαγητό στην Αθήνα; Και αυτόν τον μήνα, συγκεντρώνουμε προτάσεις για εστιατόρια που μπορεί να έχουν ξεφύγει της προσοχής μας ή που έκαναν ενδιαφέρουσες αλλαγές στο μενού τους.
Με γνώμονα την εποχικότητα και τα διαθέσιμα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά διαμορφώνεται ο κατάλογος του «αθηναϊκού μαγειρείου» που λειτουργεί στο Γκαστόνε. Το μενού τυπώνεται καθημερινά με τα πιάτα ημέρας, τα οποία βασίζονται σε ποιοτικά υλικά και σερβίρονται από τη 1 το μεσημέρι. Σκέψου πιάτα με ρουστίκ νοστιμιά, όπως ζυγούρι τσιγαριαστό με τηγανητές πατάτες και ξινότυρο Νάξου, γίγαντες στιφάδο και χοιρινό ψητό στο φούρνο με πατάτες λεμονάτες, όταν αναζητάς σπιτικές γεύσεις στο κέντρο της πόλης.
Διανύουμε κι επίσημα την εποχή της σούπας και στο Αλλιώς Καφενείο στην Κυψέλη – πιστοί στη δέσμευσή τους για φαγητά απλά και νόστιμα – φτιάχνουν κοτόσουπα αυγολέμονο με κόκορα. Το καφενείο προστέθηκε σε μία ήσυχη πλευρά της Κυψέλης, για να προσφέρει φαγητά που μας μεγάλωσαν, κρασιά σε ασκό από καλά οινοποιεία, τσίπουρο από την Πάτρα και ρακί από τις Αρχάνες Κρήτης. Σκορδόψωμο με τυρί κρέμα, χειροποίητες φλογέρες γεμιστές με τυρί και ζαμπόν, ντολμαδάκια, πατατοκροκέτες και σνίτσελ είναι μερικά από τα comfort φαγητά που φτιάχνονται καθημερινά στην ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού.
Τα ηλιόλουστα μεσημέρια του χειμώνα κάνε μία βόλτα στον Βοτανικό. Κάτω από τις γραμμές του τρένου απλώνεται μία περιοχή αυθεντική, με μαγαζιά που γίνονται αγαπημένα στέκια. Το Ραφίκι είναι ένα από αυτά.
Με σήμα κατατεθέν του τη μαϊμού από το Lion King, η οποία φιγουράρει και στη δική τους μπύρα – μια φρέσκια IPA που προέκυψε μετά από σύμπραξη με το Strange Brew, είναι από αυτά τα μέρη που τρως νόστιμα και οικονομικά.
Η Κάβας της Τανίνης άνοιξε και σε υποδέχεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο υπόγειο κελάρι της, για βραδιές γεμάτες μουσική και κρασί. Το wine bar εστιάζει αποκλειστικά στον ελληνικό αμπελώνα και τα κρασιά ήπιας και φυσικής οινοποίησης. Κρασιά βιοδυναμικά, βιολογικά, χωρίς θειώδη, φτιαγμένα με παραδοσιακές μεθόδους μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ομάδας.
Στην Τανίνη, βρίσκεις 100 ετικέτες σε ποτήρι ενώ δίνεται επίσης και η δυνατότητα της προκατανάλωσης κρασιών τα οποία παλαιώνουν στο wine bar. Το κρασί πλαισιώνεται με τα απαραίτητα συνοδευτικά, όπως ελληνικά τυριά και αλλαντικά και μικρά πιάτα με εποχιακό προφίλ και αρκετά με vegan και vegetarian φιλοσοφία.
Όταν η Ιόλη Βρυχέα και ο Πάνος Στογιάννης έστηναν το annie fine cooking, είχαν στο μυαλό τους να αναβιώσουν τη ζεστασιά της μαμαδίστικης κουζίνας. Σήμερα, το εστιατόριο στον Νέο Κόσμο θεωρείται γαστρονομικός προορισμός για όλους εκείνους που μοιράζονται την ίδια αγάπη για την ελληνική κουζίνα στην απλότητά της. Έχοντας μπει στις προτάσεις του Οδηγού Michelin (επί Σταυριανής Ζερβακάκου), το εστιατόριο συνέχισε την πορεία του με τον μάγειρα και οινοποιό Στέφανο Μιχάλη να δίνει σημασία στην αυτούσια πρώτη ύλη. Τώρα, τα ηνία στην κουζίνα αναλαμβάνει η Κωνσταντίνα Κασπαρίδου, την οποία γνωρίσαμε στην ομάδα του Γιώργου Σαμοϊλη στην Cantina της Σίφνου. Από εμάς, ήταν δίκαιο, έγινε πράξη.