Πού να φας τον Φεβρουάριο στην Αθήνα
- 2 ΦΕΒ 2024
Όλοι έχουμε αγαπημένο εστιατόριο, ένα μέρος που νιώθουμε ασφάλεια. Είναι όμως φορές που θέλεις να εξερευνήσεις λίγο παραπάνω την Αθήνα και να επισκεφτείς καινούργια μαγαζιά. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ψάξεις για νέες αφίξεις, αφού το στέκι κάποιου μπορεί να είναι μία εντελώς νέα πληροφορία για σένα.
Αν στο πλάνο σου είναι να βρεθείς σε πιο αυθεντικές περιοχές της πόλης, ο Βοτανικός είναι μία από αυτές. Στη βόλτα σου θα δεις ακόμα χαμηλά σπίτια με αυλές, συνεργεία και πεζόδρομους με φυτά και γάτες να λιάζονται στα παρκαρισμένα μηχανάκια. Σε έναν τέτοιο σκηνικό βρίσκεται και ο Θεσσαλός (Μελενίκου 2), το μεζεδοπωλείο του Αλέξη Στρωματά που έχει συνδεθεί με την έντεχνη μουσική σκηνή.
Το μεγάλου ατού του είναι η αυλή και τα τραπέζια στον πεζόδρομο, όμως η σάλα του είναι ατμοσφαιρική και ζεστή, στολισμένη με αντίκες και φωτογραφίες καλλιτεχνών στους τοίχους. Ο κατάλογος μένει πιστός στην ταυτότητα του μαγαζιού και τον τόπο καταγωγής του ιδιοκτήτη. Υπάρχουν πιάτα – σήμα κατατεθέν, όπως οι πατάτες baby με δεντρολίβανο και σκόρδο, τα βιολογικά αυγά Κρήτης με σουτζούκι και ντομάτα και ο καβουρμάς. Θα βρεις επίσης λουκάνικο χοιρινό και πρόβειο από τα Τρίκαλα, μια μικρή ποικιλία τυριών με ονομασία προέλευσης και μαυρομάτικα σαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης.
Τα δυτικά προάστια κρύβουν αρκετά διαμαντάκια. Ήξερες για παράδειγμα ότι το Περιστέρι έχει το δικό του οινοποιείο; Το Οινοποιείου Τρωιάνου (Μεγάλου Αλεξάνδρου 51 & Υπερείδου) συγκεντρώνει μια καλή ποικιλία σε ελληνικές και διεθνείς ετικέτες, μαζί με τα κρασιά παραγωγής του. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι εδώ βρίσκεται κι ένα delicatessen με εξαιρετικά προϊόντα, τυριά και αλλαντικά.
Στο Περιστέρι, αλλά εκτός οποιασδήποτε πιάτσας, βρίσκεται και το Lovely Days (Σοφοκλή Βενιζέλου 42), ένα μαγαζί που έχει γίνει στέκι για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Ιδανική επιλογή όταν θέλεις να συνδυάσεις καλοφτιαγμένα spritz και comfort food, όπως ένα απλό αλλά νόστιμο burger ή μία old school πίτσα. Αν είστε μεγάλη παρέα, αξίζει να μοιραστείτε μία κανάτα spritz.
«Είναι με διαφορά το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει, να ανοίξω ένα δικό μου μαγαζί», λέει ο Άνταμ Κοντοβάς για το Ex Machina (Εμπεδοκλέους 34), το νέο του εγχείρημα στο Παγκράτι. Εδώ, όμως έχει την ελευθερία να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο και έτσι γίνεται. Η fusion κουζίνα του μεταφράζεται μέσα από πιάτα όπως «ορφανή» μακαρονάδα που σερβίρεται πάνω από σάλτσα κακαβιάς με XO sauce, ομελέτα με μπλε καβούρι, αυγοτάραχο και μπισκ ή τααμέια, ένα φαλάφελ που φτιάχνεται με κουκιά αντί για ρεβίθια.
Μια εξαιρετική γεύση από τη βαλκανική κουζίνα θα πάρεις στο Esthiō (Δημητρακοπούλου 7), καθώς ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα αναδεικνύει τη γαστρονομία των γειτόνων μας με φόντο τα τοπικά ελληνικά προϊόντα. Ο χειμώνας θέλει τον γιαουρτοταβά του, ένα παραδοσιακό αλβανικό πιάτο με αρνίσια γλυκάδια και χυλωμένο ρύζι – μια συνταγή καθημερινή που ο σεφ κρατάει από τη μητέρα του.
Το μενού είναι στημένο σε στυλ degustation, αλλά εδώ η διαδικασία έχει απελευθερωθεί από τις τυπικότητες και τις εναλλαγές κρασιού με πιάτα. Ακολούθησε την πρόταση της ομάδας του Esthiō και άνοιξε ένα κρασί που θα συνοδεύσει άρτια το φαγητό από την αρχή μέχρι το τέλος.