Πού να φας τον Ιούλιο στην Αθήνα
- 1 ΙΟΥΛ 2024
Πρόδρομος των διακοπών ο Ιούλιος, είναι ο μήνας που ακροβατείς μεταξύ υποχρεώσεων και φαντασίωσης για τη μεγάλη φυγή του Αυγούστου. Αλίμονο όμως αν περιμένεις τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού για να χαλαρώσεις, να περάσεις καλά και να ξεφύγεις από την καθημερινότητα.
Είναι η ιδέα μας ή η κίνηση στους δρόμους έχει μειωθεί κάπως; Ας γνέψουμε καταφατικά κι ας πάρουμε τους δρόμους για μέρη που δεν επισκεπτόμαστε τακτικά.
Πρώτη στη λίστα, η βιομηχανική γειτονιά πίσω από το λιμάνι του Πειραιά, εκεί όπου σε έναν δρόμο συνυπάρχουν γκαλερί και συνεργεία αυτοκινήτων. Η Πολυδεύκους είναι πάντα μια ωραία ιδέα, όταν θέλεις να απολαύσεις ένα ωραίο κρασί από τους αμπελώνες της Ιταλίας, της Γαλλίας ή της Ισπανίας.
Το Paleo είναι το μοναδικό εστιατόριο που συναντάς στον δρόμο και προσωπικά μου αρέσει πολύ αυτό. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μόνο του σε μία κατά τα άλλα έρημη ζώνη, παραμένει ήσυχο και διακριτικό. Το συμπυκνωμένο μενού που αναγράφεται στο σουπλά περιλαμβάνει επιλογές σε φρέσκα λαχανικά εποχής, ζυμαρικά, αλλά και κρέας, όπως μια ζουμερή ταλιάτα για όσους εμμένουν κλασικά σε δροσερά κόκκινα κρασιά.
Όταν ο ήλιος είναι ακόμα δυνατός έξω, η καλύτερη ιδέα είναι να προτιμήσεις ένα τραπέζι δίπλα στο παράθυρο, με το αεράκι να σε χτυπάει και τον καταπράσινο κισσό να ξεπετιέται, δίνοντάς σου την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι κάπου στην ιταλική εξοχή.
Κράτησε το GPS ανοιχτό και βάλε πλώρη για τη Νέα Πεντέλη όπου άνοιξε πρόσφατα το ζαχαροπλαστείο Montée (28ης Οκτωβρίου 56). Η ιδέα πίσω από το εγχείρημα είναι μία γαλλική πατισερί με γλυκά χειροποίητα, χωρίς χημικές χρωστικές, συντηρητικά ή βελτιωτικά γεύσεων.
Οι πρώτες ύλες στο σύνολό τους καταφθάνουν από μικρούς, αξιόπιστους παραγωγούς –το 100% αγελαδινό γάλα για το gelato που προέρχεται από τη Μονή της Μακαριώτισσας στη Βοιωτία, το μέλι, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια που καλλιεργούνται στα προσωπικά περιβόλια των ιδιοκτητών στην Κρήτη, ή η μαστίχα από προκύπτει από τις premium σοδειές επιλεγμένων αγροτών στη Χίο.
Παγωτό από ανθό γάλακτος με σάλτσα ροδιού και φιστικιού, Paris Brest με 100% φουντούκι, ganache Montée φουντούκι και καθαρή πραλίνα φουντουκιού με καραμελωμένα φουντούκια και mille-feuille με καραμελωμένη σφολιάτα βουτύρου, κρέμα ζαχαροπλαστικής με βανίλια Μαδαγασκάρης και λεπτή στρώση από ganache αλμυρής καραμέλας είναι μερικά από όσα μπορείς να απολαύσεις στον εξωτερικό χώρο που θυμίζει αυλή.
Γνωστή για την κυπριακή της κουζίνα, η Αφροδίτη λειτούργησε για πολλά χρόνια ως ταβέρνα. Πλέον, με έδρα της τα Σπάτα, προσφέρει υπηρεσίες catering. Αν έχεις όρεξη να οργανώσεις ένα τραπέζι με παραδοσιακά φαγητά της Κύπρου, το μενού περιλαμβάνει πλιγούρι με αφέλια (χοιρινό κρασάτο), σεφταλιές, κούπες (με ζύμη από πλιγούρι και γέμιση κιμά), κυπριακές πίτες, και άλλα ορεκτικά όπως πατάτες φούρνου, ταχίνι και σαλάτα με ταμπουλέ.
Για αυτά τα αραντσίνι «γεμιστά» και τη σαλάτα με τα αμπελοφάσουλα, κολοκύθι, πέστο βασιλικού, φέτα, ελιές και λαδολέμονο, το Ραφίκι κερδίζει επιπλέον πόντους όταν αναζητάς ένα χαλαρό στέκι για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.
Το φαγητό πέρα από νόστιμο είναι και οικονομικό, αφού η ομάδα που τρέχει το αγαπημένο μαγαζί του Βοτανικού, προσπαθεί να κρατά τις τιμές χαμηλά. Εδώ βρίσκεις τα βιολογικά κρασιά των Σαββόγλου – Τσιβόλα από τη Λήμνο, ρακή που φέρνουν από την Κρήτη και τη δική τους μπύρα, μια φρέσκια, καλοκαιρινή IPA σε συνεργασία με το Strange Brew.
Τι θα έλεγες να κλείσεις τον μήνα με ένα ενδιαφέρον pop-up event; Σημείωσε από τώρα στην ατζέντα σου ότι στις 31 Ιουλίου το Ex Machina υποδέχεται τον Νικήτα Πυργή, έναν νέο και ταλαντούχο chef που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και την Ελένη Γιάτσα από τους βιολογικούς αμπελώνες Γιάτσα στην περιοχή του Τύρναβου.
Οι δυο τους θα βρεθούν στο εστιατόριο του Άνταμ Κοντοβά στο πλαίσιο του EX MACHINA X THE PRODIGIES #1 Graecia. Πρόκειται για μία κίνηση εξωστρέφειας και δημιουργικής συνέργειας, με τον chef patron να φέρνει πιο κοντά στο αθηναϊκό κοινό Έλληνες που διαπρέπουν στις κουζίνες του εξωτερικού και ταλαντούχες οινοποιούς του εγχώριου αμπελώνα.