Unsplash
ΓΕΥΣΗ

Πού να φας τον Ιούνιο στην Αθήνα

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού μόλις μπήκε και εμείς σας λέμε πως θα τον κάνετε πιο νόστιμο.

Σε μέρη που συνδυάζουν όμορφη ατμόσφαιρα και καλό φαγητό θα θέλαμε να μας βρει η αρχή του Ιουνίου και κάπως έτσι να κυλήσει το υπόλοιπο καλοκαίρι, μέχρι να έρθει η μέρα των διακοπών. Στο κλασικό ερώτημα – πού πάμε για φαγητό – που ταλανίζει κάθε παρέα μπαίνουν πια κι άλλες προεκτάσεις. Θέλεις τραπέζια κάτω από δέντρα, σε σκιερές μεριές ή κοντά στο νερό.

Κάπως έτσι, οδηγείσαι εύκολα σε μία από τις πιο ωραίες πισίνες της πόλης που, με τα χρόνια, η ροζ παστέλ παλέτα της έχει γίνει σήμα κατατεθέν. Η πισίνα του ξενοδοχείου Semiramis (Χ. Τρικούπη 48, Κηφισιά) έχει ανανεωθεί υπό τη ματιά του αρχιτεκτονικού γραφείου Manhattan Projects, ενώ όλος ο χώρος έχει ενισχυθεί με περισσότερα φυτά που χαρίζουν τη σκιά τους και δημιουργούν πραγματικά μία «όαση δροσιάς».

Ανανεωμένες είναι και οι γευστικές προτάσεις που μπορείς να απολαύσεις δίπλα στο νερό, σχεδιασμένες από την Green Garlic Studios με curator τον βραβευμένο σεφ και ιδιοκτήτη εστιατορίων Άρη Βεζενέ. Οι ολόφρεσκες σαλάτες, όπως fattouche με ελιές Καλαμών και φέτα και η burrata με ροδάκινο, νεροκάρδαμο και ξύδι σαμπάνιας, έχουν ιδιαίτερη θέση στο νέο μενού, όπως και τα ωμά από εξαιρετικές πρώτες ύλες: ψάρι crudo με chili και ελαιόλαδο Σητείας, beef carpaccio με αρσενικό Νάξου και μαύρη τρούφα, ταρτάρ με σχοινόπρασο και σινάπι.

Δεν λείπουν και τα δροσερά γλυκά, ιδανικά για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού: παγωτά και σορμπέ, όπως το καρπούζι που είναι ήδη hit, ανάλαφρες μαρέγκες, panna cotta και μους σοκολάτας.

Ένα από τα πιο ωραία all day μέρη που συγκαταλέγονται στις νεότερες αφίξεις στην πόλη είναι το Τιγρέ (Μαυρομιχάλη 98, Εξάρχεια). Το βρίσκεις σε μία ήσυχη γωνία, ξεχωρίζει από το κίτρινο χρώμα στο εξωτερικό του αλλά διατηρεί μία όμορφη απλότητα σε όλα του.

Θα τσιμπήσεις πιάτα με φρέσκα, καλοδιαλεγμένα υλικά και θα πιεις κρασιά μικρών Ελλήνων παραγωγών. Όσο για τα cocktails, βρίσκεις ιδιαίτερες και καθόλου βαρετές προτάσεις στη συμπυκνωμένη λίστα του μαγαζιού.

Σε έναν αρκετά μεγαλύτερο και άνετο χώρο, με τα τραπέζια του να βγαίνουν στον πεζόδρομο πια (όπου το βράδυ φυσάει ένα αναζωογονητικό αεράκι) μετακόμισε το Αγροτικόν (Μ. Αλεξάνδρου 63, Περιστέρι) το sui-generis στέκι των δυτικών προαστίων. «Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» έχει τραγουδήσει ο Νίκος Παπάζογλου που είναι πανταχού παρών στο μαγαζί και ο στίχος του δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστός.

Τα ίδια κόμφορτ πιάτα – από τα μοσχομυριστά μπιφτέκια και τις πατάτες με βούτυρο – η μουσική, τα live, και τα ξέφρενα ικαριώτικα γλέντια, όλα είναι εδώ και θυμίζουν καλοκαίρι.

Τα νότια προάστια είναι πάντα μία καλή ιδέα το καλοκαίρι. Όσοι αγαπούν το κρέας και αναζητούν premium κοπές κρεάτων, θα τις απολαύσουν στον ανανεωμένο εξωτερικό χώρο του DB.one (Κύπρου 65, Γλυφάδα). Το steak house φιλοξενεί πλέον ένα μοντέρνο μπαρ το οποίο προσφέρει εκλεκτές ετικέτες κρασιών, premium ποτά και signature cocktails που συνοδεύουν τα πιάτα του σεφ του εστιατορίου Ulash Tunc.

Ακόμα πιο κοντά στη θάλασσα και σίγουρα σε μία τοποθεσία που μοιάζει βγαλμένη από διακοπές βρίσκεται το Απόμερο (Μακροδημητρέων 9, Θυμάρι). Θα το επισκεφτείς μετά το μπάνιο σου στην παραλία στο Θυμάρι για να φας ψαράκια στο τηγάνι, κολοκυθάκια, σαλάτα συνοδεία παγωμένου τσίπουρου.

Δεν θα το βρεις δίπλα στο κύμα, αλλά καμία σημασία δεν έχει αφού βρίσκεται μέσα στα δέντρα και προσφέρει ωραία θέα. Το όνομά του άλλωστε σε προϊδεάζει για την ησυχία του μέρους.