Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Πού να φας τον Οκτώβριο στην Αθήνα

Τα καλύτερα του φθινοπώρου όταν αναρωτιέσαι πού να βγεις για φαγητό στην πόλη.

Είναι η εποχή των επιστροφών. Η καλοκαιρινή σεζόν φτάνει στο τέλος της και η αθηναϊκή εστίαση μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο. Αρκετά εστιατόρια άνοιξαν τους τελευταίους μήνες για να ξεκινήσουν δυναμικά το φθινόπωρο.

Το Rawbata, το εγχείρημα του σεφ Χρόνη Δαμαλά, βρήκε τη θέση του σε μία ήσυχη πλατεία των Αμπελοκήπων και η ομάδα στην κουζίνα ακολουθεί τις εποχές του χρόνου. Το Señor Picante, που άνοιξε στο Κουκάκι στις αρχές Αυγούστου, είναι αφιερωμένο στα birria tacos, ένα πληθωρικό μεξικάνικο φαγητό. Στον Φελλό, που αναδεικνύεται σε στέκι μετά τη δουλειά, συνδυάζεις ελληνικά κρασιά με μικρά πιάτα που βασίζονται σε μεσογειακές γεύσεις και τοπικά προϊόντα.

Επιστρέφοντας λοιπόν στη γνώριμη καθημερινότητα της πόλης το πιθανότερο είναι ότι θα έρθει η ώρα που θα αναρωτηθείς πού να βγεις για φαγητό.

Με την Ακρόπολη στο πιάτο και τον καιρό να έχει κολλήσει στο καλοκαίρι, το Taratsa Athens (Μητροπόλεως 60) αποτελεί μία ωραία διέξοδο για βραδινές συναντήσεις. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται  η ομάδα του The Bar In Front Of The Bar, ένα εκ των τριών αθηναϊκών μπαρ που βρέθηκαν στις θέσεις 100-51 των The World’s 50 Best Bars 2024. Θα πιεις cocktails που είναι βασισμένα σε αναμνήσεις από φαγητά που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε μοιραστεί ως παιδιά και ενήλικες.


Όπως το Kaimaki Ice Cream με μαστίχα, vodka, παγωτό καϊμάκι και βύσσινο αμαρένα ή το Greek yogurt with figs and honey που παραπέμπει στο πρωινό γιαούρτι με μέλι και σύκα. Στην κουζίνα, θα συναντήσεις τον Αλέξανδρο Καρακατσάνη ως executive chef, να μαγειρεύει στη φωτιά (σε ξυλόφουρνο και robata), ενσωματώνοντας στην ελληνική κουζίνα το στοιχείο της Ανατολής (βλέπε χειροποίητο κεμπάπ σε πίτα μπασλαμά και shawarma).

Καθήκοντα restaurant chef αναλαμβάνει από τα μέσα Οκτωβρίου η Μάγκυ Ταμπακάκη στο Mercato του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens (Απόλλωνος 40), εστιάζοντας στην ιταλική κουζίνα όπως προσανατολίζεται άλλωστε το εστιατόριο. Η σεφ, που γνωρίσαμε στο MasterChef και που στη συνέχεια συνέβαλε στη δημιουργία του Napul’e στα νότια προάστια, θα παρουσιάσει το χειμερινό μενού της, με έμφαση στην κουζίνα που αγαπάει. Παράλληλα, αναμένεται και η επιστροφή του brunch που αγαπήθηκε ιδιαίτερα και αναμένεται να είναι πληθωρικό. Αν σε ενδιαφέρουν οι μαγειρικές μεταγραφές, θα σου πρότεινα να το βάλεις στο πρόγραμμα.

Αν βρεθείς πεινασμένος στην περιοχή του Κεραμεικού, κάνε μία στάση στο Four Ηands (Κεραμεικού 111), την καντίνα που βρίσκεται στο υπαίθριο food court Athens Street Hub. Η νέα τάση που θέλει τους σεφ να βγαίνουν έξω από τις κουζίνες των εστιατορίων υψηλής γαστρονομίας βρίσκεται σε ένα κρεσέντο τα τελευταία χρόνια. Έτσι, εδώ συναντάς τον Γιώργο Παπαζαχαρία και τον Θάνο Φέσκο, το μισελενάτο δίδυμο του εστιατορίου Delta να δίνουν τη δική τους εκδοχή για το -αγαπημένο σε όλους μας- burger. Εκτός από το κλασικό smash cheeseburger, υπάρχει επίσης μία double εκδοχή και το Oklahoma style.

Με τόσες καινούργιες αφίξεις είναι λογικό να ξεχνάς τα ήδη υπάρχοντα μαγαζιά. Και όταν τελικά τα επισκέπτεσαι θυμάσαι γιατί σου άρεσαν την πρώτη φορά. Κάπως έτσι ένιωσα όταν βρέθηκα ξανά μετά από καιρό στο Park Βench (Πραμαντών 10). Ιδανικό για ραντεβού αλλά και για μία παρέα με παιδιά, αφού αυτή η πλατεία έχει κάτι για όλους. Θα απολαύσεις τα cocktails (φτιάχνουν ωραία Margarita) που ταιριάζουν με τα πρώτα τους, όπως η vegan gyoza και το sushi. Νόστιμο, μοντέρνο comfort φαγητό σε έναν χαλαρό χώρο που είναι και pet friendly. Ωραίος συνδυασμός για να το ξαναθυμηθείς.

Στον δρόμο που χάραξαν οι παλιοί μάστορες στο σουβλάκι κινείται το Νικαράγουα (Οδ. Ανδρούτσου 149) στον Πειραιά. Θαμώνες δίνουν ήδη τα εύσημα και η αλήθεια είναι πως εδώ θα φας αυτά τα μικρά, νόστιμα τυλιχτά με τα περιποιημένα υλικά που δεν περιλαμβάνουν πατάτες. Θα πιεις και ελληνικές μπίρες. Τι καλύτερο για μία βόλτα χωρίς προγραμματισμό;

Exit mobile version