Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Πού να φας τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Μαγαζιά ανάλαφρα που συνδυάζουν φαγητό, ποτό και κρασί, χωρίς ταμπέλες για να ταιριάζουν σε κάθε διάθεση και περίσταση.

Ο ερχομός του Σεπτεμβρίου φέρνει διάθεση για αλλαγές. Και αυτό ισχύει για τα μαγαζιά που βγαίνουμε για φαγητό. Τώρα είναι η ιδανική περίοδος για να επισκεφτείς μέρη που πιθανότατα σου είχαν διαφύγει ή δεν είχες μέχρι πρότινος την ευκαιρία.

Μαγαζιά ανάλαφρα που συνδυάζουν φαγητό, ποτό και κρασί, χωρίς ταμπέλες για να ταιριάζουν σε κάθε διάθεση και περίσταση σε αυτή τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε.

Με την υπογραφή της ομάδας του Line άνοιξε την περασμένη σεζόν το Walk In (Μαυρομιχάλη 56) στα Εξάρχεια και είναι ακριβώς ό,τι λέει το όνομά του. Ένα μαγαζί για όλες τις ώρες που αρκεί απλώς να περάσεις την πόρτα είτε θέλεις να απολαύσεις καλοφτιαγμένα cocktails είτε να τσιμπήσεις.

Μεγάλη μπάρα, διάσπαρτα τραπέζια σε έναν άνετο χώρο με βιομηχανικά στοιχεία συνθέτουν το μαγαζί. Εκτός από τα cocktails και τα δικά τους κρασιά που δεν είναι από σταφύλι, βρίσκεις ετικέτες σε μπουκάλι ήπιας οινοποίησης και προτάσεις για φαγητό για όλες τις ώρες, σε ένα μενού του Φίλιππου Αλεξίου.

Το δικό του οινοποιείο έχει το Περιστέρι, το οποίο συνδυάζει μάλιστα με ένα delicatessen όπου βρίσκεις εκλεκτά τυριά και αλλαντικά. Στα κρασιά, συγκεντρώνουν μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, καθώς επίσης από την  παραγωγή τους στο Οινοποιείο Τρωιάνου (Μεγάλου Αλεξάνδρου 51 & Υπερείδου).

Περιστέρι OneMan.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Εδώ μπορείς να απολαύσεις κρασί και εκλεκτά εδέσματα στα τραπέζια που απλώνονται στον ήσυχο πεζόδρομο. Εκτός από τα πλατό με αλλαντικά ωρίμανσης και χειροποίητα τυριά από αρτιζανάλ τυροκομεία της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και, φυσικά, της Ελλάδας, ο κατάλογος περιλαμβάνει και μικρά νόστιμα πιάτα για τη μέση.

Βοτανικός OneMan.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Γνωστή για τη νόστιμη και προσιτή κουζίνα της είναι η Laika (Πέλλης 30), με πιάτα όπως κρεμμυδόπιτα με χειροποίητο φύλλο και μπέικον, μοσχαρίσια μπιφτέκια με πατάτες baby, μπριζολάκια που μαρινάρονται σε ουίσκι και ιμάμ με κρέμα μελιτζάνας και φέτας. Στο ψυγείο, βρίσκεις ως επί το πλείστον μπύρες από μικρές ζυθοποιίες – ό,τι πρέπει για να κάνεις την αρχή στα τραπέζια που βρίσκονται στον ήσυχο δρόμο.

Αν σου έλειψε η αυλή του χωριού, στην Κληματαριά θα βρεις ένα σκηνικό διακοπών. Η παραδοσιακή ταβέρνα στέκει στην ίδια θέση από το 1927 στην πλατεία Θεάτρου (στο νο. 2). Σήμερα, τα τραπέζια της γεμίζουν νέοι που την επισκέπτονται για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα και το οικονομικό φαγητό. Η Κληματαριά κρατάει τη ζωντάνια της ακέραιη, με μουσική, γέλια και ξενύχτια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σεβόμενη τη σχεδόν αιωνόβια ιστορία της.

Ένα οικογενειακό μεζεδοπωλείο είναι η Στοά (Χαλκοκονδύλη 24) όπου στην κουζίνα μαγειρεύουν με ό,τι βρίσκουν στην αγορά και έξω στήνονται αυτοσχέδια γλέντια ανεξαρτήτως ημέρας. Μην παραξενευτείς αν μετά τα μεσάνυχτα, τηγανίζουν ακόμα καλαμαράκια όσο έξω τραγουδούν και παίζουν μπουζούκι.