
Πού θα φας μπακαλιάρο-σκορδαλιά στην Αθήνα
Είναι ο απόλυτος συνδυασμός για την 25η Μαρτίου και θα έπρεπε να έχει την τιμητική του κι άλλες ημέρες του χρόνου.
- 23 ΜΑΡ 2025
Την 25η Μαρτίου, το έθιμο θέλει να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Το πιάτο συνδέεται με τη νηστεία της Σαρακοστής, που ως η πιο αυστηρή καταλύεται δύο ημέρες με ψάρι.
Μία από αυτές είναι και η 25η Μαρτίου, κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η δεύτερη είναι η Κυριακή των Βαΐων. Παρά το θρησκευτικό πρόσημο της ημέρας, το συγκεκριμένο φαγητό αποτελεί πλέον μια παράδοση για νηστεύσαντες και μη.
Τηγανητός μόνο με αλεύρι ή σε τραγανό κουρκούτι, ξαλμυρισμένος ή ελαφρώς αλμυρός, ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του στο ψάρι. Το ίδιο ισχύει και για τη σκορδαλιά που τον συνοδεύει – μερικοί την προτιμούν έντονη ενώ άλλοι θέλουν μία πιο ελαφριά εκδοχή της.
Όπως και να έχει, αν φέτος θέλεις να τιμήσεις το έθιμο και να αποφύγεις τη μαγειρική, οι παρακάτω διευθύνσεις υπόσχονται να σε ικανοποιήσουν.
Στην Αθηναϊκή Ταράτσα με θέα Ακρόπολη
Σε έναν από τους πιο όμορφους χώρους της πόλης, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, η Αθηναϊκή Ταράτσα σε περιμένει από τη 13:00 σε μία χαλαρή ατμόσφαιρα. Στο μενού πρωταγωνιστούν λαχταριστά ορεκτικά, όπως μους ταραμά με ψητό ψωμί, πιπεροσαλάτα και πατατοσαλάτα στον ξυλόφουρνο, μύδια αχνιστά με σαφράν και οσπριοσαλάτα με καπνιστά μύδια.
Ο παραδοσιακός μπακαλιάρος με σκορδαλιά συνοδεύεται από τραγανές τηγανητές πατάτες και το γεύμα ολοκληρώνεται με έναν αρωματικό σιμιγδαλένιο χαλβά με σορμπέ κλημεντίνης.
ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΤΑΡΑΤΣΑ
- Μητροπόλεως 60, Αθήνα
- 211 008 0660
Στον Σπύρο – Αντώνη απλά και λαϊκά
Στον Σπύρο – Αντώνη, την παλιά ταβέρνα στα Πατήσια που έχει γνωρίσει ένδοξες εποχές, ο παραδοσιακός μπακαλιάρος με σκορδαλιά δεν λείπει ποτέ από τον κατάλογο. Η ταβέρνα βρίσκεται στη συνοικία Κυπριάδου, ανάμεσα στα Άνω Πατήσια και το Γαλάτσι, μια περιοχή που συγκέντρωσε γνωστούς ζωγράφους της γενιάς του ’30, καθώς και της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.
Σήμερα, το χαμηλό κτίσμα με την αυλή είναι από τα λίγα που έχουν απομείνει και μαρτυρούν μία άλλη εικόνα της Αθήνας. Όσο ο καιρός το επιτρέπει, η αυλή έχει την τιμητική της. Έχει μία υπέροχη ησυχία που σπάει ευχάριστα από τα ηχεία που παίζουν λαϊκά σε ντεσιμπέλ που δεν καλύπτουν τις συζητήσεις ούτε σε αναγκάζουν να φωνάζεις. Στο εσωτερικό, τα τραπέζια, στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα οικεία και ζεστή.
ΣΠΥΡΟΣ-ΑΝΤΩΝΗΣ
- Γαβριηλίδου 24, Άνω Πατήσια
- 2102022358
Στο Polpo στη Λαχαναγορά Ρέντη για τυλιχτό με μπακαλιάρο
Με εύκολο parking και αρκετό χώρο για να παίξουν ελεύθερα τα παιδιά, το Polpo στη Λαχαναγορά του Ρέντη αρχίζει να γίνεται αγαπημένο ψαροφαγικό στέκι. Ο Νίκος Κατσικάκης ξεκίνησε μόνος του την επιχείρησή του από την Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι, τροφοδοτώντας με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά τους πελάτες του. Το όνομά του συνδέθηκε με τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης και πριν από μία τετραετία άνοιξε το κατάστημα του στη Λαχαναγορά.
Τον τελευταίο χρόνο άνοιξε δίπλα ένα ψαροστέκι με όσα φρέσκα προμηθεύεται από τα καΐκια με τα οποία συνεργάζεται, προσφέροντας απλά και νόστιμα πιάτα. Η σκορδαλιά και ο μπακαλιάρος δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το μενού, και μάλιστα σε εκδοχή τυλιχτού. Μπακαλιάρος σε πίτα με τα υλικά της αρεσκείας σου για μία πιο μοντέρνα εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου.
POLPO
- Τζον Κένεντι 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντη
- 2107104578
Στο abraOvata στη Λίμνη Βουλιαγμένης
Στο μαγευτικό τοπίο της Λίμνης, ο executive chef John Σκοτίδας επιμελείται ένα μενού που εξυμνεί την πλούσια κληρονομιά της ελληνικής κουζίνας, αναδεικνύοντας αγαπημένες παραδοσιακές γεύσεις με σεβασμό στα αγνά υλικά της ελληνικής γης. Προζυμένιο ψωμί, ταραμάς και δροσερή παντζαροσαλάτα για αρχή, για να ακολουθήσουν χούμους, ζουμερά ντολμαδάκια με αρωματικό αυγολέμονο, τσιγαριαστά χόρτα και τραγανές πατάτες με γραβιέρα και τρούφα.
Η γιορτή συνεχίζεται με τη βελούδινη φάβα, συντροφιά με τα θαλασσινά – χταπόδι, αχνιστά μύδια και τραγανά καλαμαράκια. Το αποκορύφωμα είναι ο παραδοσιακός μπακαλιάρος με
σκορδαλιά, το εμβληματικό πιάτο της 25ης Μαρτίου. Το γεύμα ολοκληρώνεται με την αρωματική πορτοκαλόπιτα συνοδευόμενη από παγωτό καφέ.
ABRA OVATA
- Εστιατόριο Λίμνης
- 2108962220
Στην Ψαροταβέρνα η Άγκυρα για εκδρομή
Μια εκδρομή στο Λαύριο είναι πάντα καλή ιδέα. Δίπλα ακριβώς στην ψαραγορά βρίσκεται η ψαροταβέρνα Άγκυρα, που μεταξύ των νόστιμων μεζέδων της (από γαύρο μαρινάτο και καλαμάρι) φημίζεται για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Το κουρκούτι είναι πολύ ελαφρύ και η σκορδαλιά που συνοδεύει το ψάρι έχει την έντασή της. Αν φτάσεις μέχρι εδώ, αξίζει μια στάση στο ζαχαροπλαστείο «Νίτη» που μετρά πολλές δεκαετίες λειτουργίας και φημίζεται για τους εργολάβους του.
- Ανδρέα Αλεξάνδρου 3, Ψαραγορά Λαύριο
- 2292022835
Στον Λελούδα για βαρελίσιο κρασί και μπακαλιάρο σκορδαλιά
Το μαγαζί του Λελούδα είναι από τα λιγοστά πια μέρη που σερβίρουν λαϊκό φαγητό και κρατούν την αυθεντικότητά τους. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει προσωπικότητες της τέχνης αλλά απλός κοσμάκης που αναζητούν πιάτα χορταστικά σε γεύση και συναίσθημα.
Σήμερα, μπορεί να έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς αλλά όλα μοιάζουν να έχουν μείνει ανέγγιχτα στον χρόνο. Από τα βαρέλια και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους της παλιάς σάλας μέχρι το μωσαϊκό, όλα συνθέτουν μια ιστορία χρόνων, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920 και που ούτε ο πόλεμος κατάφερε να σταματήσει. Εδώ, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του όλες τις ημέρες και συνοδεύεται φυσικά από βαρελίσιο κρασί δικής τους παραγωγής.