iStock
ΦΑΓΗΤΟ

Πού θα φας comfort ιταλική κουζίνα στην Αθήνα

Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια ιταλικής κουζίνας στην πόλη που θα σε κάνουν να νιώθεις σαν να τρως σε ένα φιλικό σπίτι.
Οι Ιταλοί είναι οι masters του comfort food, αλλά για τους ίδιους, οι σπεσιαλιτέ τους φαίνεται να είναι απλώς φαγητό. Το comfort food είναι το φαγητό που μας ικανοποιεί σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ένα πιάτο που τα αρώματα και οι γεύσεις του πυροδοτούν κύματα νοσταλγίας. Συνήθως είναι κάτι ζεστό και χορταστικό, με πολλούς υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες άλλωστε αυξάνουν τα επίπεδα σερατονίνης στον εγκέφαλο και παράγουν ένα συναίσθημα ηρεμίας (hello pasta), είναι η τροφή που μας φτιάχνει τη διάθεση. Και φυσικά, μην ξεχνάμε το γλυκό, που συνήθως περιλαμβάνει σοκολάτα.

Το φαγητό είναι μια καθολική εμπειρία και θα συμφωνήσουμε ότι είναι πάντα πιο νόστιμο όταν μαγειρεύεται με αγάπη και μεράκι. Φαντάσου, λοιπόν, ότι βρίσκεσαι σε ένα μία σάλα που μοιάζει με προέκταση της κουζίνας ενός φιλικού σπιτιού. Τα υλικά για κάθε πιάτο είναι καλοδιαλεγμένα και οι συνταγές περνούν από τη μία γενιά στην άλλη. Κάπως έτσι νιώθεις όταν τρως σε κάποια εστιατόρια που υπηρετούν την comfort ιταλική κουζίνα, με τους ανθρώπους που μαγειρεύουν να έχουν έναν συνδετικό κρίκο με τη γειτονική μας χώρα.

5 διευθύνσεις για comfort ιταλική κουζίνα στην Αθήνα


Rica Riccardi/Facebook

Από την Κάτια Λοχαΐτη που έδωσε στο μικρό της μαγαζί παραφράζοντας τα ονόματα των Ιταλών παππούδων της και φέρνει στα τραπέζια παραδοσιακές συνταγές μέχρι τη Μάγκυ Ταμπακάκη που μαγειρεύει πληθωρικά και ανεπιτήδευτα, αυτές είναι οι διευθύνσεις που τρως αλά ιταλικά και χαίρεσαι.

Rica Riccardi

Για την Κάτια Λοχαΐτη, το σπιτικό, ποιοτικό φαγητό συνοδευμένο με καλό κρασί και φίλους είναι τρόπος ζωής. Αυτή, ακριβώς τη σπιτική θαλπωρή έχει καταφέρει να δώσει στο μικρό εστιατόριό της στο Χαλάνδρι. Το Rica Riccardi έχει ανοιχτή κουζίνα και μια βιτρίνα με ιταλικά αλλαντικά και τυριά, καθώς επίσης και διαλεχτά προϊόντα που θα έβρισκες σε ένα ντελικατέσεν.

Η Κάτια φαίνεται ότι ακολούθησε τα επιχειρηματικά βήματα των γονιών της στην εστίαση, αφού οι ίδιοι τη δεκαετία του ’80 άνοιξαν την πρώτη pizza al taglio (με το μέτρο) στην Αθήνα, με τον δικό της βέβαια ξεχωριστό τρόπο. Η ζεστασιά της ιταλικής κουλτούρας είναι διάχυτη στο Rica Riccardi. Εδώ, μπορείς να μοιραστείς πιάτα με τυριά και αλλαντικά, πίνοντας κρασί ή ένα απεριτίβο, με την καθοδήγηση του Σπύρου Ράπου που έχει αναλάβει τα spirits, αλλά και να απολαύσεις ένα οικογενειακό τραπέζι.

Το μενού βασίζεται κυρίως σε απλές γεύσεις με έμφαση στην αυθεντικότητα και την καλή πρώτη ύλη. Τις καθημερινές, η Κάτια ετοιμάζει πιάτα alla buona και τα Σαββατοκύριακα υπάρχουν τρία – τέσσερα είδη pasta, κρέας όπως porchetta και ossobuco alla romana και φυσικά γλυκό, με μία προτίμηση στο tiramisu.

La Gratella

Ξεκινώντας την πορεία του από το Ναύπλιο, το La Gratella άνοιξε τις πόρτες του και στο Χαλάνδρι το 2016, παρουσιάζοντας την ίδια επιτυχημένη συνταγή. Ο κατάλογος περιλαμβάνει pasta fresca και ναπολιτάνικη πίτσα και συμπληρώνεται με μία μεγάλη λίστα κρασιών από τον ιταλικό, ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.

Η ζεστή τρατορία προσφέρει πιάτα που είναι ο ορισμός του comfort food, με την ομάδα στην κουζίνα να φτιάχνει φρέσκα ζυμαρικά και φυσικά τη δική της ζύμη για λαχταριστή πίτσα.

Επιλογές σε pasta fresca, όπως σπαγγέτι buchi, καπνιστή πανσέτα, κρόκος αυγού και πεκορίνο romano για την carbonara, paccheri (ένα είδος pasta με καταγωγή από την Καμπανία) σε συνταγές που εναλλάσσονται, αλλά και χειροποίητα νιόκι με μοτσαρέλα fior di latte, σάλτσα pomodori san marzano, πεκορίνο και βασιλικό αποτελούν πιάτα – σήμα κατατεθέν του εστιατορίου. Για τους φίλους των κλασικών συνταγών, εδώ θα βρεις την La Gratella εκδοχή του απόλυτου πιάτου, που δεν άλλο από το cacio e pepe.

1one

Μία ιταλική κουζίνα που μας ενώνει όλους. Ο Ηλίας Γώγος, chef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου, μαγειρεύει με αγνά υλικά και φέρνει στο τραπέζι μας αγαπημένες γεύσεις και αρώματα από την ιταλική κουζίνα.

Ο χώρος ανανεωμένος, με τη διάθεση να κινείται σε χαλαρό κλίμα, είναι ιδανικός για κάθε ώρα της ημέρας. Από panini για να ξεκινήσεις την ημέρα σου μέχρι πιο light επιλογές, όπως σαλάτα Caprese και pizzeti σε μεγάλη ποικιλία (από την κλασική Margherita μέχρι πανσέτα και μανιτάρια, θα βρεις σίγουρα τις γεύσεις που σου ταιριάζουν.

Pasta και pizza έχουν την τιμητική τους. Aglio olio spaghetti, ένα πιάτο απλό αλλά ταυτόχρονα τόσο ολοκληρωμένο, rigatoni Bolognese ή ραγού (comfort food για όλους), λινγκουίνι αματριτσιάνα και πέστο είναι μερικές από τις επιλογές σε ζυμαρικά. Στην πίτσα, οι επιλογές ξεκινούν από τις πιο κλασικές και καταλήγουν σε πληθωρικές συνταγές, όπως η Spianata με πικάντικο σαλάμι, μοτσαρέλα, πράσο και καραμελωμένο κρεμμύδι ή η Formaggio, με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, προβολόνε και μπλε τυρί.

Napul’e talian Comfort Food & Wine

Το εστιατόριο που αγαπήσαμε για τα νόστιμα πιάτα του έχει αλλάξει από καιρό διεύθυνση στη Βάρη και η Μάγκυ Ταμπακάκη με τον Ιταλό σύζυγό της Φραντσέσκο, ξεδιπλώνουν όλο το ταλέντο τους στη νέα τους κουζίνα. Εκεί, συνεχίζουν να φτιάχνουν τα χειροποίητα ζυμαρικά τους και τις ζύμες αργής ωρίμανσης για την πίτσα τους, να συγκεντρώνουν εκλεκτά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, και τελικά να μαγειρεύουν νόστιμα, ιταλικά πιάτα που μοιάζουν να ξεπήδησαν από μια σπιτική κουζίνα.

Φέρνοντας την εμπειρία της από τη ζωή στην Ιταλία, η Μάγκυ μαγειρεύει σεβόμενη την παράδοση αλλά αφήνοντας πάντα τη δική της μαγειρική σφραγίδα. Η πίτσα έχει ιδιαίτερη θέση στο νέο εστιατόριο και η αρχή γίνεται από τον ειδικό φούρνο. Στο Napul’e δίνουν σημασία στη διαχείριση της ζύμης αλλά και στο τέλειο ψήσιμο, που πρέπει να γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες – δύο μυστικά που την κάνουν εκτός από λαχταριστή, πιο εύπεπτη για τον οργανισμό.

Η ναπολιτάνικη παράδοση στο φαγητό ξεδιπλώνεται μέσα από comfort πιάτα (βλέπε τα δικά τους κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα), με πρώτες ύλες που καταφτάνουν από την Ιταλία για να τις διαχειριστούν με σεβασμό. Με τη μαγειρική να εξελίσσεται δεν μπορούν παρά να υπάρξουν πειραματισμοί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ισορροπημένες δόσεις δημιουργίας σε παραδοσιακά πιάτα. Μια δοκιμή θα σε πείσει.

Meno Male

Το casual dining μπορεί να είναι προσεγμένο και αυτό ισχύει στην περίπτωση του Meno Male. Πίτσα με λεπτή ζύμη, που ωριμάζει για 48 ώρες και ψήνεται σε φούρνο με πυρότουβλο και νόστιμα πιάτα με pasta σε περιμένουν αν κάνεις μια στάση στο μικρό μπιστρό που βρίσκεται στις αρχές της οδού Βεΐκου στο Κουκάκι.

Ιδανικό για τις ηλιόλουστες ημέρες, όταν θέλεις να φας κάτι νόστιμο απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί ή μία μπύρα, χωρίς υπερβολές τόσο στον κατάλογο όσο και το ίδιο το μαγαζί. Το μενού έχει σχεδιάσει ο Γιώργος Γαλάνης, μάγειρας με αγάπη και γνώση για την ιταλική κουζίνα, ο οποίος επιλέγει να συνδυάσει συστατικά τόσο από τη γειτονική χώρα όσο και από τη δική μας.

Ιταλικά και ελληνικά προϊόντα γίνονται η βάση για τα toppings στην πίτσα, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται αγαπημένες γεύσεις όπως ραγού, φρέσκα strozzapreti al pesto Calabrese, αματριτσιάνα, καρμπονάρα και φυσικά πλατό τυριών και αλλαντικών και τιραμισού (χωρίς αυγά) για το τέλος.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!

Exit mobile version