Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας ελαφριά μετά τις γιορτές

Μετά το ρεβεγιόν, τα γιορτινά τραπέζια και το binge watching με leftovers, το πιθανότερο είναι να αναζητάς ένα light γεύμα για την επόμενη έξοδό σου.

Δε χρειάζεται να έχεις θέσει ως resolution για τη νέα χρονιά να τρως πιο υγιεινά, για να αλλάξεις λίγο τις διατροφικές σου συνήθειες. Μετά το ρεβεγιόν, τα γιορτινά τραπέζια και το binge watching με leftovers, το πιθανότερο είναι να αναζητάς ένα πιο ελαφρύ για την επόμενη έξοδό σου.

Σκέψου πιάτα με φρέσκα, εποχικά υλικά, λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά. Ο Ιανουάριος μάλιστα είναι γνωστός και ως Veganuary – μία προτροπή να μειώσεις τα ζωικά προϊόντα και να εστιάσεις στη vegan διατροφή.

Δεν χρειάζεται να αποφασίσεις εδώ και τώρα τι θέλεις να φας μέσα στον επόμενο μήνα, αλλά μπορείς να κάνεις την αρχή επιλέγοντας εστιατορία που προσφέρουν πιο light πιάτα.

Kitschen για δροσερές πανασιατικές γεύσεις

Η ασιατική κουζίνα, με τη φρεσκάδα των υλικών, την απουσία πολλών λιπαρών και την έμφαση κυρίως σε λαχανικά, αποτελεί μια καλή εναλλακτική μετά την κρεατοφαγία των γιορτών. Στο Kitschen, βρίσκεις αρκετά πιάτα με ψάρι και λαχανικά, όπως nigiri dumplings ατμού με παντζάρι, μίσο, γλυκιά ponzu και καρύδι ή με γαρίδα και yuzu soy dressing, ακόμη και τηγανητό κουνουπίδι.Ο chef Δημήτρης Liem δουλεύει με φρέσκα ψάρια και εστιάζει στην εποχικότητα, προτείνοντας πιάτα που συνάδουν με την εποχή και ξεχωρίζουν για την καθαρότητα στις γεύσεις τους.


Sushimou για sushi


Το sushi είναι πάντα μία καλή ιδέα όταν θέλεις κάτι πιο ελαφρύ και όταν μιλάμε για το sushimou του Αντώνη Δρακουλαράκου, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Λέμε omakase στον chef, ο οποίος επιλέγει τις καλύτερες πρώτες ύλες και βρίσκεται πάντα πίσω από την μπάρα για να ετοιμάσει ο ίδιος τα πιάτα. Είναι πάντα ωραίο να δίνεις την πάσα στον chef να επιλέξει αυτός τις επιλογές που θα δοκιμάσεις. Για μια πιο street food (και πιο οικονομική) εκδοχή, μπορείς να προτιμήσεις το Sushi Lunchi (Βουλής 45, Αθήνα). 

SUSHIMOU

Zúzuto Ramen για θρεπτικές σούπες


OneMan.gr/Άσπα Κουλύρα

Εδώ, τα signature πιάτα δεν είναι άλλα από τα ramen – από την πιο δημοφιλή εκδοχή μέχρι χορτοφαγικές παραλλαγές, με μπόλικο τσίλι για όσους το προτιμούν καυτό, με κοτόπουλο ακόμα και με γαρίδες – και σίγουρα θα βρεις αυτό που ικανοποιεί τις γευστικές σου προτιμήσεις. Comfort, χορταστική και θρεπτική η Udon Beef με φρέσκα χειροποίητα νουντλς, μοσχαρίσιο κρέας σε λεπτές φέτες, φύτρες φασολιού, βλαστούς μπαμπού, νόρι και σουσάμι.

Tuk Tuk για ζεστή Tom Kha Gai

Με κοτόπουλο αλλά εντελώς διαφορετικά συστατικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει σε μια παραδοσιακή κοτόσουπα, φτιάχνεται η ταϊλανδέζικη σούπα Tom Kha Gai . Γάλα καρύδας, λεμονόχορτο, φύλλα kaffir lime και μανιτάρια είναι τα υπόλοιπα βασικά υλικά που δημιουργούν ένα νόστιμο αποτέλεσμα. Ο σπιτικός ζωμός κοτόπουλου, πλούσιος σε μέταλλα, κολλαγόνο και αμινοξέα από μυελό των οστών και χόνδρους, είναι το θεμέλιο για τη σούπα που βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.


Άλλα συστατικά, όπως το galangal (μια παραλλαγή του τζίντζερ), το λεμονόχορτο και το γάλα καρύδας βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών, την πέψη και την καλή υγεία της καρδιάς. Στο Tuk Tukη Tom Kha Gai έρχεται σε ένα εντυπωσιακό σκεύος, ιδανικό για δύο άτομα, μαζί με άλλα νόστιμα και θρεπτικά πιάτα, πλούσια σε λαχανικά.

Κυβέλη για χορταστικές σαλάτες και ψητά


ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Μία σαλάτα μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο γεύμα και στην Κυβέλη μπορείς να τη συνδυάσεις με ψητό κρέας ή ψάρι. Από την κλασική Ποπάι και Σουίπι με ρόκα, τρυφερό σπανάκι, μαρούλι, κόκκινο λάχανο, ντοματίνια, παντζάρι, φιλέτο κοτόπουλο, παρμεζάνα και βινεγκρέτ χαρουπόμελο και το ταμπουλέ με μαύρες φακές, αποξηραμένα φρούτα και πράσινα αρωματικά μέχρι τη ρέγγα στη σχάρα με λεμονάτα φασόλια πιάζ, φρέσκο κρεμμυδάκι και κουρκουμά θα βρεις σίγουρα αυτή που ταιριάζει στις προτιμήσεις σου.

Επιλογές όπως μοσχαρίσια μπριζόλα, συκώτι σχάρας και η τσιπούρα με χόρτα εποχής είναι ανάμεσα στα πιάτα χωρίς περιττά λιπαρά και σάλτσες.

Exit mobile version