Cookoovaya
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας καλή ψαρόσουπα στην Αθήνα

Με χοντροκομμένα λαχανικά, με ψαράκια ταπεινά ή πιο μεγάλα, με βελουτέ υφή, όπως και να την απολαύσεις, η ψαρόσουπα φιγουράρει πια στα μενού αγαπημένων εστιατορίων της Αθήνας.

Αν υπάρχει ένα πιάτο τόσο θρεπτικό όσο και παρηγορητικό ταυτόχρονα, αυτό είναι η ψαρόσουπα. Φαγητό νέμεσις της παιδικής μας ηλικίας αλλά πραγματικά αξιοσέβαστο στην ενήλικη ζωή, βρίσκει πια τον δρόμο του όλο και περισσότερο στα αθηναϊκά εστιατόρια.

Πρόκειται για ένα πιάτο που κλείνει μέσα του αρκετή ουσία και αγάπη – εδώ μπορούν να αξιοποιηθούν τα περισσεύματα στις κουζίνας, από τα λιγότερο όμορφα λαχανικά μέχρι τα πιο οικονομικά ψαράκια. Η ψαρόσουπα επαναφέρει τη λογική της κατσαρόλας – που έλειπε για χρόνια από την εγχώρια γαστρονομική σκηνή – και είναι ταυτισμένη με το φαγητό της θαλπωρής, του σπιτιού και της φροντίδας.

Με χοντροκομμένα λαχανικά, με ψαράκια ταπεινά ή πιο μεγάλα, με βελουτέ υφή, όπως και να την απολαύσεις, η ψαρόσουπα φιγουράρει πια στα μενού αγαπημένων εστιατορίων της Αθήνας.

Στο annie fine cooking (Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος), που τον τελευταίο καιρό έχει αναδειχθεί σε εστιατόριο – προορισμό για ψαρόσουπα, η σεφ Κωνσταντίνα Κασπαρίδου βάζει όλη της την αγάπη για να τη φτιάξει. Ασχολείται η ίδια με την κατσαρόλα της, δίνει στον ζωμό όλο τον χρόνο που χρειάζεται για να μεστώσει, να γίνει ψαρένιος με βαθιά γεύση.

Τα ψάρια που χρησιμοποιεί, συνήθως ροφός, σφυρίδα και καπόνι, εναλλάσσονται ανάλογα με το τι έρχεται στην κουζίνα της. Η κολοκύθα είναι το μικρό μυστικό της, τη χρησιμοποιεί για να δώσει λίγη από τη γλύκα της στη σούπα.

OneMan.gr/ Ανδρέας Σιμόπουλος

Στο νέο μενού της Cookoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Αθήνα), ο Περικλής Κοσκινάς εμμένει στη φιλοσοφία του, απλοποιώντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Για να το θέσω απλά: βρίσκει τα καλύτερα καροτάκια και τα παρουσιάζει ως έχουν, συνοδεύει τα ψητά του ψάρια με ολόκληρα μαρουλόφυλλα και ένα ολόσωστο ντρέσινγκ, αξιοποιεί το ψάρι του από την αρχή μέχρι το τέλος, σε διαφορετικές παρασκευές – από ωμό ή αχνιστό μέχρι με μακαρόνια ή σούπα. Η ψαρόσουπά του είναι μαγική. Τη φτιάχνει συνήθως με στήρα και επιλέγει να χοντροκόψει τα λαχανικά του.

Μέρος της head-to-tail εμπειρίας είναι η ψαρόσουπα του Vassilenas (Βρασίδα 13, Αθήνα) που φτιάχνεται από το ψάρι (και το κεφάλι) που θα επιλέξει ο πελάτης. Η σφυρίδα είναι από τις πλέον αγαπημένες επιλογές και το αποτέλεσμα είναι μία φίνα σούπα, καθώς το ψάρι έχει βράσει με σελινόριζα και καρότο και κρόκο Κοζάνης, ενώ προστίθεται ο κρόκος Κοζάνης που δίνει χρώμα και μία ωραία νότα.

ψαρόσουπα Polpo/Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Μέσα στη Λαχαναγορά του Ρέντη, το Polpo (Τζον Κένεντι 6, Ρέντη) αποτελεί ιδανική επιλογή για casual ψαροφαγία. Στην ψαρόσουπά τους χρησιμοποιούν 2-3 είδη ψαριών, μικρά και μεγάλα, που δίνουν ένα λαχταριστό ζουμί. Κλασική αξία παραμένει ο Πεζούλας (Πεισίστρατου 11, Καλλιθέα), καθώς σερβίρει μία από τις πιο νόστιμες (και διάσημες) ψαρόσουπες στην Αθήνα, με την ιστορία της ταβέρνας να πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του 1950.

Αν και η ψαρόσουπα αποτελεί μία καλή αρχή για να ξεκινήσεις το γεύμα σου, στέκεται ιδανικά και ως πιάτο από μόνο του. Ειδικά όταν συνοδεύεται από καλό ψωμί κι ένα ποτήρι λευκό κρασί, αναδεικνύεται στο τέλειο δείπνο για μία κρύα βραδιά.