Eurokinissi
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας καλό σουβλάκι στα Βόρεια Προάστια

Πέντε στάσεις από το Ψυχικό έως τη Νέα Ερυθραία για ένα πραγματικά νόστιμο σουβλάκι.

Τυλιχτό, γύρος, καλαμάκι. Όλα χωράνε σε μία λέξη που δεν είναι άλλη από το σουβλάκι. Παρά την εκτόξευση στην τιμή του, το εθνικό μας street food παραμένει μια σταθερά στην ελληνική γαστρονομία.

Το ποιο είναι το καλύτερο σουβλάκι είναι υποκειμενικό για τον καθένα και κάθε φορά που παραθέτουμε μία λίστα, πάντα υπάρχουν διαφωνίες. Σε κάποιους αρέσουν οι πειραματισμοί ενώ άλλοι θέλουν να το κρατάνε αληθινό, χωρίς πολλά-πολλά.

Υπάρχουν πάντα τα σουβλάκια – θρύλοι για τα οποία αξίζει να γυρίσεις όλη την Αθήνα. Υπάρχουν τα σουβλατζίδικα της γειτονιάς, που έχουν στηρίξει τον καθένα μας σε χαρές και λύπες. Που κάνουμε την παραγγελία μας ακόμα μέσω τηλεφώνου ή περνάμε να πούμε ένα γεια στα παιδιά.

Και φυσικά, υπάρχουν τα σουβλατζίδικα σε αχαρτογράφητα νερά που πέφτουμε πάνω τους και αναρωτιόμαστε αν αξίζουν μια επίσκεψη. Αυτή τη φορά, κάνουμε πέντε στάσεις στα βόρεια προάστια, από το Ψυχικό μέχρι το Χαλάνδρι κι από την Πεντέλη στη Νέα Ερυθραία για καλό σουβλάκι.

Στα σουβλάκια της Λίλας για ένα «κομπλέ»

Οικογενειακή επιχείρηση που έχει περάσει στα χέρια της επόμενης γενιάς, διατηρώντας όμως την ποιότητα και τη γεύση του παρελθόντος. Πέραν των κλασσικών επιλογών σε καλαμάκια, μπορείς να επιλέξεις κοντοσούβλι για την τραγανή και ξεροψημένη πίτα σου. Το απ’ όλα της Λίλας ή «κομπλέ» όπως το λένε, έχει σπιτική σάλτσα ντομάτας, μία μικρή δόση μουστάρδας, ντομάτα και
κρεμμύδι.

ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΛΙΛΑΣ

Στον Καυτερό για τη μυστική του σάλτσα

Από τα παλιότερα σουβλατζίδικα στην πόλη, ο Καυτερός θέλει να τον αναζητήσεις για να φας τα νόστιμα σουβλάκια του, αφού βρίσκεται σε μία γειτονιά στο Κάτω Χαλάνδρι. Φτιάχνει καλαμάκια χοιρινά και κοτόπουλο, κεμπάμπ και φημίζεται για την καυτερή του σάλτσα, που αποτελεί μυστική οικογενειακή συνταγή. Σήμα κατατεθέν η μερίδα με καλαμάκια, πίτες, ντομάτες, κρεμμύδια και φυσικά την καυτερή σάλτσα που δεν μπορεί να λείπει από πουθενά.

ΚΑΥΤΕΡΟΣ

Στο Dirty Gourmet για ζουμερό γύρο

dirty gourmet

Οτιδήποτε υπάρχει στον κατάλογο παρασκευάζεται στο μαγαζί, από τις φρεσκότατες σαλάτες και τις σως μέχρι το μαρινάρισμα των κρεάτων, το κεμπάπ, τις πατάτες που κόβονται στο χέρι και τα ζυμάρια. Εδώ, ο γύρος ψήνεται οριζόντια και όχι κάθετα όπως έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε και είναι μία μικρή αποκάλυψη καθώς έρχεται στο πιάτο σου λεπτοκομμένος και ζουμερός, χωρίς ίχνος λίπους. Ιδανικά τρώγεται σκέτος σε μερίδα με πίτες που ψήνονται στον ξυλόφουρνο και τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι.

Στον Ιορδάνη για καλαμάκια στα κάρβουνα

Ζακέτα να πάρεις πριν αποφασίσεις να επισκεφτείς τον Ιορδάνη, αφού μία ψύχρα την έχει όσο βραδιάζει. Ο Ιορδάνης είναι ό,τι πιο κοντινό σε εξοχή, χωρίς να αφήσεις πίσω σου την πόλη. Αποτελεί κλασική στάση για όσους αρέσκονται στις βόλτες με το αμάξι, για τα φημισμένα του πλέον καλαμάκια στα κάρβουνα. Δεν χρειάζονται πολλά συνοδευτικά, μία μερίδα πατάτες, τζατζίκι και ντοματοσαλάτα αρκούν με τα καλαμάκια να βρίσκονται στο κέντρο του τραπεζιού.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ

Στον Πανερυθραϊκό για τυλιχτά που τρώγονται δυο-δυο

Ένα όνομα μία ιστορία το σουβλάκι του Πανερυθραϊκού στην Ερυθραία που βλέπει εδώ και χρόνια τα τραπέζια του να γεμίζουν καθημερινά. Τα τυλιχτά του είναι μικρά, όπως πρέπει να είναι δηλαδή για να τρώγονται δυο-δυο και να σου μένουν αξέχαστα. Εδώ, υπάρχει αυστηρότητα, με τις πατάτες και τζατζίκι να μένουν απέξω, αφού στο σουβλάκι μπαίνει μόνο χοιρινό καλαμάκι με ντομάτα, μαϊντανός και πάπρικα.

ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ