Oneman.gr / Omsom/ Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας τα πιο νόστιμα ρολά κανέλας στην Αθήνα

Αυτά τα απολαυστικά ρολάκια ζύμης, ζάχαρης και μπαχαρικών έχουν αναδειχθεί στο αγαπημένο μας πρωινό, παραμερίζοντας άλλες επιλογές, όπως τα κρουασάν.

Λίγες λιχουδιές έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ από τα αθηναϊκά bakeries όσο τα cinnamon rolls και buns. Αυτά τα απολαυστικά ρολάκια ζύμης, ζάχαρης και μπαχαρικών έχουν αναδειχθεί στο αγαπημένο μας πρωινό, παραμερίζοντας άλλες επιλογές, όπως τα κρουασάν.

Για όσους ενδιαφέρονται για τα semantics, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ roll και bun, Έχουν παρόμοιο σχήμα και γεύση και πλέον μπορείς να βρεις το καθένα σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, όπως με γλάσο ή ξηρούς καρπούς.

Πιστεύεται ότι το ρολό κανέλας, όπως το ξέρουμε σήμερα, προέρχεται από τη Σουηδία. Στη χώρα προέλευσής τους, είναι γνωστά ως “kanelbullar” και έγιναν δημοφιλή κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα.

Όταν οι Ευρωπαίοι μετανάστες βρέθηκαν στις ΗΠΑ, τα ρολά κανέλας εισήχθησαν στους Αμερικανούς και πλέον είναι ευρέως γνωστά σε όλη τη χώρα ως μία αγαπημένη λιχουδιά για το πρωινό.


Τα ρολά κανέλας με βανίλια Μαδαγασκάρης στο Moden / OneMan.gr/Άσπα Κουλύρα

Τα ρολά κανέλας με βανίλια Μαδαγασκάρης στο Moden

Φτιάχνονται με μια πλούσια, βουτυράτη ζύμη, η οποία τυλίγεται σε μια σφιχτή σπείρα, δημιουργώντας αυτές τις εικονικές στρώσεις και στροβιλισμούς. Μόλις ψηθούν και γίνουν χρυσαφένια, καλύπτονται συχνά με ένα βελούδινο γλάσο.

Τα cinnamon buns από την άλλη, λέγεται ότι προέρχονται από τη Γερμανία και πιθανότατα λόγω της κοντινής θέσης της γενέτειράς τους στη Σουηδία και τη Δανία, μπορεί να είναι μια περιφερειακή παραλλαγή του ρολού. Είναι επίσης πιθανό τα buns να εξελίχθηκαν και να άλλαξαν όταν οι μετανάστες έφτασαν στην Αμερική. Συνήθως, το σχήμα τους μοιάζει με πλεξούδα ενώ πασπαλίζονται επίσης με ξηρούς καρπούς και καραμέλα. Στο τέλος της ημέρας βέβαια είναι και τα δύο λαχταριστά.

Πριν ανοίξει το Moden (Πρατίνου 15, Αθήνα), ο Παύλος Τσιολέκας είχε τελειοποιήσει τη συνταγή του για τα ρολά κανέλας, τα οποία βρίσκεις σκέτα αλλά και με κρέμα βανίλια Μαδαγασκάρης. Οι ζύμες του ωριμάζουν σχεδόν για δύο εικοσιτετράωρα και φροντίζει να ψήνει μικρές δόσεις, τακτικά, για να εγγυάται τη φρέσκια παραγωγή στο εργαστήριό του.

Cinnamon bun στη vegan εκδοχή του φτιάχνει ο Μονόκερος (Φαίδρου 4, Αθήνα), με αφράτη ζύμη και λαχταριστή γέμιση κανέλας. Vegetarian και vegan σνακ βρίσκεις στο Sol Bake & Coffee Project (Πραξιτέλους 11 & Χαβρίου 9, Αθήνα) με τα πιο φημισμένα να είναι τα ρολά κανέλας. Δεν μένουν όμως μόνο στα γλυκά ρολάκια αλλά εμπλουτίζουν τον κατάλογό τους και με αλμυρές συνταγές, που ταιριάζουν με τη μικρή λίστα των κρασιών τους.

Το Reh Teh Teh (Διονύσου 12, Μαρούσι) αγαπάει το προζύμι και φροντίζει να διευρύνει τακτικά την ποικιλία με τα γλυκά και αλμυρά ρολάκια του. Μετά το cinnamon roll που είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή, ακολουθεί μία επιλογή με σοκολάτα. Αν θέλεις κάτι διαφορετικό, δοκίμασε το τσένταρ με σχοινόπρασο ή το blue cheese με μαρμελάδα σύκο.

Αρωματικά ρολά κανέλας φτιάχνουν στο Omsom (Κύπρου 14, Περιστέριγια να συνοδεύσεις τον εξαιρετικό καφέ τους. Θα τα βρεις πλέον και στο νέο κατάστημα που άνοιξε στο Κουκάκι (Βεϊκου 110, Αθήνα).

Exit mobile version