© Eurokinissi
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας τα πιο νόστιμα θαλασσινά τη Μεγάλη Παρασκευή

Aπό χταπόδι και καλαμαράκι μέχρι οστρακοειδή για να τα απολαύσεις πριν το πασχαλινό τραπέζι.
Συχνά, η παράδοση και τα έθιμα υπερισχύουν των πιστεύω μας. Κάτι τέτοιο ισχύει και για τη Μεγάλη Εβδομάδα που προηγείται του πασχαλινού τραπεζιού. Στη συλλογική ανάμνηση των περισσοτέρων, οι ημέρες πριν από το σούβλισμα του οβελία είχαν νηστίσιμες επιλογές, είτε από επιλογή είτε από κάποια γιαγιά που είχε κατανυκτική διάθεση.

Μεγαλώνοντας, κάτι η ανοιξιάτικη διάθεση κάτι η άτυπη συμφωνία ότι καταθέτουμε το μίνιμουμ της παραγωγικότητάς μας όσο πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα, η έξοδος για ουζομεζέδες, θαλασσινά και ψαρικά, αναδείχθηκε σε αγαπημένο σπορ τη Μεγάλη Παρασκευή.

Νηστεύσαντες και μη, βρίσκουν αφορμή να απολαύσουν οστρακοειδή, καλαμαράκια τηγανητά, χταπόδι ψητό και φυσικά πληθωρικές μακαρονάδες με θαλασσινά, κάτω από τον ήλιο, συνοδεία αποσταγμάτων και κρασιού και να κάνουν έτσι αυτή τη μετάβαση στην κρεατοφαγία των επόμενων ημερών.

Αν αυτές οι ημέρες σε βρίσκουν ακόμα στην πόλη, υπάρχουν μέρη με θέα θάλασσα ή που τουλάχιστον τη θυμίζουν νοερά, και που σου φέρνουν στο πιάτο ό,τι καλύτερο βγάζει αυτή.

Καραβίδας

Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, ο Καραβίδας παραμένει σημείο αναφοράς για τις ψαροταβέρνες της Αθήνας. Σε ένα όμορφο και ήσυχο περιβάλλον γεμάτο πράσινο, απέναντι ακριβώς από το Άλσος Βεΐκου, τρως πολίτικη σαλάτα, φρέσκες τηγανητές πατάτες και κολοκυθάκια και νόστιμη μελιτζανοσαλάτα. Το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους και τα βρίσκεις σε αφθονία.

Σαρδέλα ψητή, μαρίδα, γαύρος, αθερίνα από τα μικρά καθώς και ολόφρεσκα μπαρμπούνια, κουτσομούρες και μπακαλιαράκια από τα μεσαία αλλά και τα εκλεκτά μεγάλα ψάρια, όπως συναγρίδες, φαγκρί, στήρες, ροφούς, σφυρίδες, σκορπίνες και σαργούς.

Εδώ, τρως φρέσκια καραβίδα του Βόρειου Ευβοϊκού καθώς και γαρίδα γάμπαρη Αμβρακικού που έρχεται από την Πρέβεζα και την Αμφιλοχία. Καλαμάρια τηγανητά ή ψητά, μαστιχωτό λιαστό χταπόδι ψητό ή ξιδάτο και οστρακοειδή – από μύδια σαγανάκι ή αχνιστά μέχρι ολοζώντανα κυδώνια και γυαλιστερές συμπληρώνουν το μενού.

 Ζαρκαδούλας – Τα Καβουράκια

Ψαρομεζέδες και ούζο είναι το σήμα κατατεθέν του Ζαρκαδούλα στη Νίκαια, που λειτουργεί από το 1983. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει (και συνεχίζουν) μουσικοί και τραγουδιστές και όσοι δηλώνουν λάτρεις των ψαρικών.

Μπορεί η σπεσιαλιτέ του Ζαρκαδούλα να είναι το καβούρι, που έρχεται στην πιατέλα του με μπόλικο λαδολέμονο, αλλά εδώ βρίσκεις φρέσκα ψάρια, νόστιμο χταπόδι, καλαμάρι και γαύρο μαρινάτο.

ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ - ΤΑ ΚΑΒΟΥΡΑΚΙΑ

Παπαδάκης

Με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου να ηγείται της κουζίνας και να φέρνει όλα τα νόστιμα μυστικά από το νησί της την Πάρο, ο Παπαδάκης σε κερδίσει με την οικεία ατμόσφαιρα και το νόστιμο φαγητό του. Εδώ και χρόνια, παραμένει ένας προορισμός για τους καλοφαγάδες στο Κολωνάκι, για όσους θέλουν να γευτούν πιάτα φτιαγμένα με τα καλύτερα προϊόντα της Ελλάδας.

Τα πιάτα ημέρας εναλλάσσονται στο μενού, στα θαλασσινά βρίσκεις αστακό και καραβίδα με το κιλό, γιουβέτσι και λινγκουίνι με γαρίδες, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ορεκτικά, όπως μους ταραμά, παντρεμένη φάβα και χταπόδι με μέλι και τραγανό πατατάκι, για όσους επιλέγουν νηστίσιμα ή θέλουν απλά να απολαύσουν το κρασί τους με πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  • Φωκυλίδου 15, Κολωνάκι
  • 2103608621

Λέσβιον

Ένα καφενείο – ουζερί εκτός του τυπικού γαστρονομικού χάρτη της πόλης σε περιμένει σε μία ήρεμη γειτονιά στο Γαλάτσι και επιβεβαιώνει ότι συχνά πρέπει να ψάξεις για να ανακαλύψεις κάτι που να αξίζει πραγματικά.

Στο Λέσβιον, τα χταπόδια λιάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο, τα ψάρια που τηγανίζονται είναι φρέσκα (δοκίμασε την κουτσομούρα) και καθετί φτιάχνεται με αγάπη και έμπνευση από την παράδοση. Εξαιρετική φάβα και ρεβίθια, καλαμάρι, χόρτα εποχής και γαύρος μαρινάτος για το πρώτο μεσημεριανό ούζο.

Hams and Clams

Στη Μαρίνα Ζέας ακριβώς μπροστά στα σκάφη, το Hams and Clams θυμίζει ένα comfort sea food restaurant στο Πόρτλαντ, ένα oyster bar στο Μέιν, αλλά κι ένα ολοήμερο μαγαζί σε παραλιακό θέρετρο της Ισπανίας.

Στο ατμοσφαιρικό oyster-tapas bar του Πειραιά, τα στρείδια παραμένουν στο επίκεντρο σε αρκετές παραλλαγές και τόσο η κουζίνα όσο και οι μαγειρικές τεχνικές επηρεάζονται από τις ανατολικές ακτές της Αμερικής, αλλά και από την Ισπανία και τη Μεσόγειο γενικότερα.

Το κρασί και τα cocktails συμπληρώνουν το φαγητό, το οποίο εκτός από τα ωμά, περιλαμβάνει επιλογές όπως λινγκουίνι με αχιβάδες και φούσκα, μπρουσκέτες με γαρίδες ή καλαμάρι και ριζότο με μελάνι σουπιάς.

 Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Η ιστορία του ξεκινά από τη Σχοινούσα των Μικρών Κυκλάδων με τη μητέρα Κυρά-Ποθήτη στο πρώτο εστιατόριο της οικογένειας Κωβαίου να ετοιμάζει με φροντίδα και μεράκι πιάτα με ντόπια προϊόντα από το περιβόλι, τη φάρμα και τη βάρκα τους. Αυτή την αγάπη μετέφεραν τα παιδιά στην Αθήνα, δημιουργώντας το 2010 το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες.

Οι καλύτερες πρώτες ύλες του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων και όχι μόνο, καταφτάνουν στο εστιατόριο κι έτσι απολαμβάνεις ξινομυζήθρα κοπανιστή, φάβα και άγρια χόρτα από τη Σχοινούσα, γαριδάκι συμιακό από τη Χάλκη, αγκινάρες και κρίταμο από την Τήνο και φυσικά κυδώνια και γυαλιστερές από την Εύβοια.

ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

 Sea Bar

Φρέσκες και νόστιμες γεύσεις θαλασσινών προσφέρει το Sea Bar, σε ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον. Ψάρι και θαλασσινά είναι οι πρωταγωνιστές στο μενού που συνδυάζονται με ενδιαφέρουσες ετικέτες από τη wine list.

Exit mobile version