Alexandros Michailidis / SOOC
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας νόστιμη μπουγάτσα στην Αθήνα

Όπως κι αν την προτιμάς, γλυκιά ή αλμυρή, στα παρακάτω μέρη θα βρεις μερικές από τις πιο νόστιμες επιλογές στην πόλη.

Διάσημη στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη, η μπουγάτσα ξεχωρίζει από τις κλασικές πίτες, από το δίπλωμα του φύλλου και την πλούσια κρέμα.

Τη βρίσκουμε σε διαφορετικές παραλλαγές – από τη γλυκιά με την κανέλα να μοσχομυρίζει, μέχρι με τυρί και κιμά – γεγονός που την καθιστά μια εύκολη επιλογή για πρωινό αλλά σνακ μέσα στην ημέρα.

Ακόμα όμως κι αν η μπουγάτσα έχει «πολιτογραφηθεί» ως Σερραία και Θεσσαλονικιά, κι αυτό γιατί ήρθε στη Βόρεια Ελλάδα μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα.

Στην Αθήνα, υπάρχουν μέρη που κρατούν την παράδοση και προσφέρουν νόστιμη μπουγάτσα σε γλυκιά και αλμυρή εκδοχή. Το ιδανικό πρωινό όταν είναι ζεστή, βγαλμένη μόλις από τον φούρνο, αλλά και ένα αντίδοτο μετά από ξενύχτι, αφού τρώγεται ακόμα και κρύα.

Από τον Παυλίδη στη Νίκαια, που αποτελεί σημείο συνάντησης για μπουγάτσα με ιστορία πενήντα χρόνων, μέχρι το Μακεδονικόν, που φημίζεται και για την τυρόπιτα του, ξεχωρίζουμε πέντε διευθύνσεις στην Αθήνα.

Σταθερή αξία στο Santé

Παρέμεινε για μία 20ετία κλασικό στέκι στην Καλλιθέα για νόστιμη μπουγάτσα, αλλά πλέον το Santé το βρίσκεις στο κέντρο της Αθήνας. Το μενού περιλαμβάνει την κλασική εκδοχή με κρέμα, που σερβίρεται με ζάχαρη και κανέλα, αλλά αν είσαι του αλμυρού, βρίσκεις επίσης με τυρί και κιμά. Αν έχεις λιγούρα για σοκολάτα, υπάρχει και με επικάλυψη πραλίνας.

Με τυρί στο Μακεδονικόν

Σταθερή αξία για τυρόπιτα είναι το Μακεδονικόν, με την ταψιού και την κουρού να είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Αξίζει όμως να δοκιμάσεις μία πληθωρική μπουγάτσα με τυρί, για την οποία θα επιστρέψεις ξανά.

 

Με ιστορία μισού αιώνα στον Παυλίδη

Η ιστορία του ξεπερνάει τον μισό αιώνα ζωής (κλασικό ραντεβού μετά το ξενύχτι) και στη Νίκαια είναι διάσημο τόσο για τις μπουγάτσες όσο και για τις σφολιάτες του. Η συνταγή της μπουγάτσας παραμένει η ίδια εδώ και τόσα χρόνια, άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση. Εδώ, δοκιμάζεις κλασικά τη γλυκιά, με νόστιμη κρέμα, αλλά μην παρακάμψεις και την αλμυρή με φέτα.

Για πρωινό στη Δωδώνη

Το γνωστό τυροπιτάδικο της Αθήνας, που μετράει από το 1972 και είναι σημείο συνάντησης για την πρωινή κουρού, προσφέρει και μπουγάτσα. Οι ζύμες είναι χειροποίητες, τα φύλλα ανοίγονται καθημερινά και η μυρωδιά του βουτύρου σε προσελκύει από μακριά.

ΔΩΔΩΝΗ

Για τον δρόμο στο Sharai


iStock

Συνώνυμο με τη λαχταριστή, ζεστή μπουγάτσα που βγαίνει φρεσκοψημένη από τον φούρνο είναι το Sharai στον Πειραιά. Το μυστικό της οικογενειακής επιχείρησης είναι η αυθεντική πολίτικη συνταγή, που πέρασε από γενιά σε γενιά, και έκανε την μπουγάτσα να αποκτήσει φήμη ακόμα και πέρα από το λιμάνι. Τα προϊόντα ζυμώνονται  στο εργαστήριο του καταστήματος με αγνά υλικά, με συνταγές που μένουν καλά φυλαγμένες. Μπουγάτσες, τυρόπιτες, πίτσες και σφολιάτες είναι όσα θα βρεις καθημερινά στο Sharai που αξίζει σίγουρα μια πρωινή στάση.

Exit mobile version