Eurokinissi
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας τις κρέμες και το ρυζόγαλο της παιδικής σου ηλικίας

Οι παρακάτω διευθύνσεις υπόσχονται να σου χαρίσουν μια γερή δόση νοσταλγίας αλλά και να σε κάνουν χαρούμενο με λαχταριστές κρέμες και ρυζόγαλο.

Τίποτα δε μας κάνει να νοσταλγούμε την παιδική μας ηλικία όσο μια γλυκιά κρέμα κι ένα χυλωμένο ρυζόγαλο που μοσχοβολάει κανέλα. Γλυκά που φαντάζουν εύκολα και όμως η επιτυχία τους έγκειται στα αγνά υλικά και την τέχνη του/της εκάστοτε ζαχαροπλάστη για να πετύχει τον τέλειο συνδυασμό υφής, γεύσης και αρώματος.

Οι παρακάτω διευθύνσεις υπόσχονται να σου χαρίσουν μια γερή δόση νοσταλγίας αλλά και να σε κάνουν χαρούμενο με λαχταριστές κρέμες και ρυζόγαλο. Κοινά τους γνωρίσματα το φρέσκο γάλα και η απουσία συντηρητικών.

Στάνη


Τρίτη γενιά πλέον στο σχεδόν αιωνόβιο μαγαζί της Αθήνας, ο Θανάσης Καραγεώργος καταφέρνει να κρατά τη Στάνη αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Η ιστορία αυτού του παραδοσιακού γαλακτοπωλείου ξεκινά το 1931, όταν ο ιδρυτής της Νικόλαος Καραγεώργος άφησε τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας για να εγκατασταθεί στον Πειραιά.

Διάσημη για την κρέμα και το ρυζόγαλό της – φτιαγμένα και τα δύο με αγνά υλικά και γνώμονα την ποιότητα, στη Στάνη όλα τα προϊόντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κουλτούρα του τόπου και τις συνθήκες διαβίωσης. Φυσικά δε λείπουν οι παραδοσιακές συνταγές για πρόβειο γιαούρτι, βούτυρο με μέλι αλλά και γλυκά, όπως μουσταλευριά, γαλακτομπούρεκο και πάστα αμυγδάλου, οι οποίες περνούν από γενιά σε γενιά, έχοντας ως αφετηρία εκείνο το μικρό χωριό της Φωκίδας.

Μπακογιάννης


 

Στο εργαστήριο τους φτιάχνονται επιλεκτικά προϊόντα από το 1954, αφού αναλαμβάνουν οι ίδιοι όλη τη διαδικασία της παραγωγής, από τη στιγμή που θα παραλάβουν από τους προμηθευτές τους το ολόφρεσκο πρόβειο γάλα, μέχρι τη συσκευασία.

Η λειτουργία του γαλακτοπωλείου είναι στενά συνδεδεμένη με τη φύση, έτσι τέλη Ιουνίου το εργαστήριο κλείνει για τρεις μήνες καθώς δεν υπάρχει γάλα. Θα βρεις παραδοσιακή κρέμα βανίλιας και σοκολάτας (με τρία μοναδικά συστατικά – φρέσκο γάλα, κακάο και μέλι) και εξαιρετικό ρυζόγαλο από φρέσκο γάλα.

Βάρσος


Από το 1892, ο Βάρσος έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Σήμερα, συνεχίζεις να βρίσκεις τα γλυκά ενός παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου και γαλακτοκομικά προϊόντα από ελληνικό γάλα, διαλεγμένο από τους καλύτερους κτηνοτρόφους.

Οι συνταγές μένουν ίδιες στο πέρασμα των χρόνων, με τα αγνά υλικά να είναι το ζητούμενο για την παρασκευή τους. Η κρέμα στηρίζεται στην παλιά κλασική συνταγή και το ρυζόγαλο διατηρεί την πλούσια γεύση που σε ταξιδεύει πίσω στην παιδική σου ηλικία.

Αφοί Ασημακόπουλοι


Φρέσκο γάλα στο ποτήρι, πρόβεια γιαούρτια, κρέμες, ρυζόγαλα, γαλακτομπούρεκο και βούτυρο με μέλι σερβίρονταν επιτόπου στα σιδερένια τραπεζάκια με τη μαρμάρινη επιφάνεια έως και τα μέσα του 1950. Το ζαχαροπλαστείο βρίσκεται ακριβώς στην ίδια θέση για πάνω από έναν αιώνα, με την τωρινή γενιά να παραμένει αφοσιωμένη στην εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών.

Το φρέσκο γάλα πρόβειο και αγελαδινό που έρχεται απ’ευθείας από κτηνοτρόφους στα Σπάτα και το Μαρκόπουλο είναι κι αυτό που κάνει τη διαφορά στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εκτός από το ρυζόγαλο και την κλασική κρέμα, βρίσκεις και λαχταριστή κρέμα κακάο.

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ

Τυροκομείο Κωσταρέλου


Με αγάπη και σεβασμό στην ιστορία του που μετράει από το 1937, το Τυροκομείο Κωσταρέλου εμμένει σε δοκιμασμένες παραδοσιακές συνταγές. Το Τυροκομείο στο Μαρκόπουλο τροφοδοτεί σήμερα τα καταστήματα λιανικής, στα οποία βρίσκεις το ρυζόγαλο, βασισμένο στη συνταγή που κληροδότησε στην οικογένεια η γιαγιά Αλεξάνδρα.

Οι κόκκοι ρυζιού τυλίγονται γύρω από μια απαλή αρωματική κρέμα από αιγοπρόβειο γάλα, ενώ οι δροσερές, γεμάτες αρώματα, κρέμες βασίζονται στη φρεσκάδα του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος.

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Οικογένεια Γαϊτανίδη


Το ταξίδι των προϊόντων Γαϊτανίδη ξεκίνησε από την Καρδίτσα, με την οικογένεια να κάνει την αρχή έχοντας ένα μικρό κοπάδι ζώων. Μέχρι το 2010 η επιχείρηση είχε πια μεγαλώσει για να φτάσει σήμερα να είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της να φιγουράρουν σε επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων και ντελικατέσεν.

Η παραδοσιακή κρέμα βανίλια βασίζεται στην αυθεντική συνταγή, όμως πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις και συνδυασμούς. Το βιολογικό ρυζόγαλο της οικογένειας Γαϊτανίδη φτιάχνεται από αληθινό, αγελαδινό γάλα, διατηρώντας όλη τη γεύση και την ποιότητά του.

Τιτάνας


Τιτάνας

Στο funky και συνάμα ρετρό καφενείο των Λεωνίδα Δεληγιάννη (Κάιν, Ρεσιτάλ, Κόμπρα) και Μίλτου Κοντογιάννη (Studiomateriality), που άνοιξε πριν από λίγους μήνες στον Νέο Κόσμο, ο εσωτερικός χώρος είναι μόλις 11 τετραγωνικά. Αρκεί όμως για να χωρέσει μεταξύ άλλων, ένα ψυγείο όπου είναι στοιβαγμένες οι κρέμες Τρίκκη.

Πρόκειται για τις κρέμες της Συνεταιριστικής Βιομηχανίας Τρικάλων που φτιάχνονται από αγελαδινό γάλα από συνεταιριζόμενους παραγωγούς, το οποίο συλλέγεται καθημερινά από κτηνοτροφικές μονάδες της Δυτικής Θεσσαλίας πιστοποιημένες για τη μη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών.

 

Exit mobile version