Louis Hansel/Unsplash
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας τις πιο νόστιμες τηγανητές πατάτες στην Αθήνα

7 διευθύνσεις στην Αθήνα για να φας νόστιμες τηγανητές πατάτες, σκέτες, με φέτα, με αυγά, με στάκα, ακόμα και βουτηγμένες σε σάλτσα μπεαρνέζ.

Στο άκουσμα της τηγανητής πατάτας, οι περισσότεροι από εμάς θα νιώσουν ότι κατακλύζονται από ζεστά και όμορφα συναισθήματα. Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι τηγανητές πατάτες είναι εθίστικες, επειδή είναι τόσο εύγεστες κι εύκολες στην κατανάλωση.

Αν θέλουμε να εμβαθύνουμε λίγο στις ρίζες των “french fries”, οι αναφορές μάς πηγαίνουν στην πόλη Namur του γαλλόφωνου Βελγίου, όπου οι ντόπιοι λάτρευαν ιδιαίτερα τα τηγανητά ψάρια. Όταν ο ποταμός Meuse πάγωσε έναν κρύο χειμώνα του 1680, οι άνθρωποι τηγάνισαν πατάτες αντί για τα μικρά ψάρια που είχαν συνηθίσει, και έτσι γεννήθηκε η τηγανητή πατάτα.

Οι υποστηρικτές αυτής της ιστορίας, όπως αναφέρει το BBC, ισχυρίζονται ότι αυτή η βελγική πόλη δεν είναι μόνο η πηγή της τηγανητής πατάτας, αλλά και του ονόματός της: Αμερικανοί στρατιώτες, που στάθμευαν στη γαλλόφωνη περιοχή κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, φέρονται να ονόμασαν τις πατάτες “french fries” και έτσι γεννήθηκε το κοινό (αν και ελαφρώς ασαφές) παρατσούκλι.

Ο ιστορικός φαγητού Pierre Leclercq, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λιέγης, φαίνεται να διαφωνεί με την ιστορία που θέλει τη βελγική πόλη να είναι η γεννέτειρα των “french fries”. Ακόμη και αν ο θρύλος είναι αληθινός, είναι πολύ πιο πιθανό να έλαβε χώρα όχι το 1680, αλλά το 1739, όπως λέει ο ιστορικός, αφού οι πατάτες δεν εισήχθησαν στην περιοχή πριν από το 1735.

Μικρή σημασία έχει όμως η ιστορία της τηγανητής πατάτας όταν καταφτάνουν στο πιάτο μας ζεστές και τραγανές. Έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι από εμάς έχουν τη δική τους παιδική ιστορία να θυμούνται και κάθε φορά τις περιμένουμε στο τραπέζι με την ίδια λαχτάρα. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν κάποια μέρη στην Αθήνα που φτιάχνουν τις καλύτερες τηγανητές πατάτες.

Οι λεπτοκομμένες πατάτες στο Spiros & Vasilis

 

Μπορεί το ιστορικό αθηναϊκό εστιατόριο να φημίζεται για τις γαλλικές σπεσιαλιτέ του, όμως όποιος έχει πάει έστω και μία φορά, μιλάει ακόμα για τις τηγανητές πατάτες. Έρχονται σε πλούσια μερίδα σε μεγάλη πιατέλα και είναι πάντα οι ίδιες. Αυτή η υπέροχη συνέπεια οφείλεται αρχικά στην καλή πρώτη ύλη.

Οι πατάτες είναι διαλεγμένες, καθαρίζονται και έπειται κόβονται χειροκίνητα στο ειδικό μηχάνημα που τις κάνει τόσο λεπτές και τηγανίζονται σε πολύ δυνατή φωτιά. Επίσης, το λάδι παίζει τον ρόλο του, καθώς επίσης και η τακτική αλλαγή του. Το απόλυτο συνοδευτικό τους είναι μια βουτυράτη σάλτσα μπεαρνέζ.

SPIROS & VASILIS

Οι πατάτες chips στο ΦΙΤΑ

 

Λίγες πατάτες έχουν εξυμνηθεί τόσο πολύ στην Αθήνα όσο αυτές. Κομμένες τόσο λεπτά που γίνονται chips, τηγανίζονται σε καθαρό λάδι και πασπαλίζονται με αλάτι Μεσολογγίου και ρίγανη από την Ικαρία.

Ο μύθος λέει ότι κανένας δεν παρήγγειλε πατάτες χωρίς ταραμά – ένα ακόμα πιάτο – σήμα κατατεθέν του εστιατορίου που έβαλε την προσφυγική γειτονιά του Νέου Κόσμου στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

Οι πατάτες στη Γαλιάντρα

 

Κάποιοι θα πουν ότι πρόκειται απλώς για υδατάνθρακα με λάδι και αλάτι που βουτάμε σε σάλτσες. Και ότι δεν υπάρχει τίποτα φοβερό σε μια τηγανητή πατάτα. Μια όχι και τόσο καλή άποψη, αλλά ας συνεχίσουμε.

Οι πατάτες της Γωγώς Δελογιάννη που συνοδεύουν τα κεφτεδάκια, το hot dog και τις άλλες νοστιμιές που ετοιμάζονται στη Γαλιάντρα, είναι εθιστικές. Το μυστικό τους; Είναι φρέσκες και τις ποσάρουν κάθε φορά σε καθαρό λάδι. Μετά το πρώτο ποσάρισμα, τις παγώνουν και ανεβάζουν τη θερμοκρασία για το τελικό τηγάνισμα.

ΓΑΛΙΑΝΤΡΑ

Η φωλιά πατάτας με αυγά στο Basegrill Athens

Η ιστορία του πιάτου ξεκινάει στις αρχές της λειτουργίας του εστιατορίου, όταν ο Σπύρος Λιάκος ήθελε απεγνωσμένα να φάει πατάτες με αυγά διότι επιθυμούσε κάτι τραγανό αλλά ταυτόχρονα και μελωμένο.

Αφού λοιπόν δοκίμασε να μαγειρέψει ποικιλοτρόπως και αρκετές φορές τις πατάτες με αυγά, χωρίς να ικανοποιείται από το αποτέλεσμα, ξαφνικά έπεσε το μάτι του σε ένα σακουλάκι από πατατάκια sticks. Τα τοποθέτησε σε ένα πιάτο μπροστά του και έριξε από πάνω τα αυγά. Μόλις το είδε κατάλαβε αμέσως ότι αυτό είναι το πιάτο που είχε φανταστεί. Ο απόλυτος συνδυασμός του τραγανού και μελωμένου.

Ξεκίνησε λοιπόν να το φτιάχνει ξανά και ξανά μέχρι να το τελειοποιήσει. Αφού έφτιαξε το πιάτο του και άρχισε να τρώει, μπήκε μία παρέα στο εστιατόριο και ζήτησε ακριβώς το ίδιο.

Η παρέα μόλις το έφαγε, ενθουσιάστηκε και μοιράστηκε αυτή την εμπειρία με τους κοντινούς της φίλους οι οποίοι με τη σειρά τους το μοιράστηκαν στους δικούς τους φίλους τους και ξαφνικά όλοι ήθελαν αυτές τις πατάτες με τα αυγά. Χρειάστηκαν αρκετές δοκιμές και δουλειά στον τρίφτη για να επιτευχθεί η τελειότητα του πιάτου «φωλιά πατάτας με αυγά», που παραμένει σταθερό στον κατάλογο του Basegrill μέχρι σήμερα.

Οι φρεσκοκομμένες πατάτες στο Ρακουμέλ

 

Τεσταρισμένες και στο ντελίβερι (τι άλλο θέλεις μετά από αυτό), οι φρεσκοκομμένες πατάτες του κρητικού μεζεδοπωλείου, τρώγονται μετά μανίας, πριν προλάβεις να πας στα επόμενα πιάτα. Τρώγονται επίσης με μυζήθρα, με στάκα και κάτω από αυγά – πάλι με στάκα.

Οι πατάτες με φέτα στο Άνετον

 

Πολύ πριν ακόμα κατηφορίσει στο κέντρο της Αθήνας, το Άνετον στο Μαρούσι είχε ένα πιάτο για το οποίο μιλούσαν όλοι. Φρέσκιες πατάτες τηγανητές από τη Νάξο, πασπαλισμένες με άγρια ρίγανη και τριμμένη φέτα βαρελίσια. Τόσο απλό, τόσο νόστιμο.

Οι πατάτες με βούτυρο στο Αγροτικόν

Στο sui generis μαγαζί του Περιστερίου ο καθένας πάει για τους δικούς του λόγους. Ένας από αυτούς είναι και οι πατάτες βουτύρου, ένα πιάτο που εμπνεύστηκε ο πατέρας του ιδιοκτήτη Νίκου Όστιτση, και που παραμένει στο μενού όσες αλλαγές κι αν γίνουν.