Πού θα φας το καλύτερο brunch στην Αθήνα
- 2 ΑΠΡ 2022
Ζούμε σε ένα μέρος όπου η συνήθεια του brunch, που εδώ και χρόνια έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του Σαββατοκύριακου μας (και όχι μόνο), τηρείται με ευλάβεια. Το Nixon στον Κεραμεικό ήταν το πρώτο μαγαζί στην Αθήνα που έκανε γνωστό αυτό το νέο γεύμα, κάτι μεταξύ late breakfast και early lunch, με το τότε αθηναϊκό κοινό να πιάνει θέση στους δερμάτινους καναπέδες του για να συνέλθει από το hangover της προηγούμενης νύχτας.
Τα χρόνια πέρασαν και παρά τους πολέμιους των «ξενόφερτων συνηθειών» που τελικά καταλήγουν σαν τους γκρινιάρηδες συγγενείς που αποφεύγουμε σε οικογενειακά τραπέζια, όχι μόνο έμεινε αλλά εξελίχθηκε, ενσωματώνοντας τάσεις όπως healthy eating ή φαγητό στο χέρι.
Προσωπικά, δεν έβρισκα ποτέ κακό να ξυπνάς αργά τις Κυριακές και να ξέρεις ότι θα φας καλομαγειρεμένα αυγά, ακόμα και burger, να πίνεις bloody mary και να χαλαρώνεις μέχρι να επιστρέψεις σπίτι για να προετοιμαστείς ψυχολογικά για την επόμενη εβδομάδα. Αν και το brunch πρέπει να χαρακτηρίζεται από πληθωρικότητα, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από τις τάσεις.
Πλέον, έχουμε cold brew coffee, super bowls, detox χυμούς και πολλές επιλογές με υψηλή διατροφική αξία. Ευχαρίστως, αντάλλαζα όλα τα παραπάνω με ένα Sloppy Joe. Στα καλά της νέας εποχής, είναι τα εγχειρήματα που εμπνέονται από μέρη όπως η Κοπεγχάγη, η Πορτογαλία και το Παρίσι, αλλά και από την Ελλάδα και τις σπεσιαλιτέ της, φέρνοντας έτσι ενδιαφέρουσες προτάσεις στο brunch. Από το Philos που άνοιξε ξανά τις πόρτες του και σερβίρει ακόμα και τραχανά με twist μέχρι το διαχρονικό New Taste, αυτά είναι τα μέρη που σερβίρουν το καλύτερο brunch στην πόλη.
Philos
Αυγά σκραμπλ, benedict με σολομό, τηγανητά με σύγκλινο, αλλά και Croque Madame είναι μερικές από τις επιλογές του Philos Athens. Στη νέα του εποχή, το όμορφο εστιατόριο εξακολουθεί να συνδυάζει ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, επιλέγοντας εποχικά υλικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ζυμωτό ψωμί. Στο μενού βρίσκεις πληθωρικά σάντουιτς, όπως BLT, Pastrami και Roasted Chicken και φυσικά τα πάντα διαχρονικά pancakes.
Σόλωνος 32, Αθήνα, τηλ. 21 0361 9163
Ergon
Σε ένα αίθριο ύψους 25 μέτρων, λουσμένο με φως, συναντάς κρεοπώληδες, ιχθυοπώληδες και μανάβηδες που προσφέρουν τα καλύτερα και πιο φρέσκα προϊόντα. Ταυτόχρονα, μπορείς να απολαύσεις το brunch σου στα τραπέζια γύρω από την Ελιά, στην κεντρική θέση της Αγοράς. Η μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού από τον ξυλόφουρνο αναμειγμένη με τον φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ είναι βέβαιο πώς θα σου ανοίξει την όρεξη. Τηγανητά αυγά με στάκα Χανίων και προζυμένιο ψωμί, πεϊνιρλί με τυρί, μπέικον, αυγό και αβοκάντο και κοζανίτικη μπουγάτσα σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή είναι μερικές από τις επιλογές για να ξεκινήσεις την ημέρα σου.
Μητροπόλεως 23, Αθήνα, τηλ. 210 0109090
Different Beast
Το πολυφωτογραφημένο Different Beast άνοιξε τις πόρτες του στην Κηφισιά και έγινε αμέσως αγαπημένο μέρος συνάντησης των κατοίκων της περιοχής. Το dutch baby αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα και οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής βρήκαν πιάτα με καλοδιαλεγμένα υλικά και ροφήματα με βιολογικό κακάο και φυτικά γάλατα. Η ομάδα του Different Beast δεν σταματά να πειραματίζεται στην κουζίνα, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεις κάθε φορά κι ένα διαφορετικό κέικ.
Κασσαβέτη 19, Κηφισιά, τηλ. 216 7004556
Morning Bar
Το πρώτο μαγαζί που έβγαλε το brunch στον δρόμο, συνεχίζει να μας κερδίζει με τον ποιοτικό καφέ του και τις δημιουργίες της Μαρίνας Φαρασοπούλου. Με ιδιαίτερη αδυναμία στις ζύμες, η Μαρίνα ξεφουρνίζει αυτά τα απίστευτα ρολά κανέλας, κέικ καρότου, scones και muffins (τα οποία μπαίνουν σε κουτί με επιλεγμένα αλλαντικά, τυριά, τσάτνεϊ ή μαρμελάδα) και φοκάτσια για τα σάντουιτς. Το Morning Bar υπηρετεί αυτό που λέει το όνομά του, έτσι πουλάει χειροποίητες μαρμελάδες, ψωμί κι ενίοτε αυγά, αν θέλεις να φτιάξεις κάτι απλό και νόστιμο στο σπίτι.
Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι
The Black Salami
Η «ομπρέλα» του Black Salami κλείνει μέσα της έναν φούρνο – με άλευρα που έρχονται από έναν οικογενειακό πετρόμυλο στο Τορίνο και αργές ωριμάνσεις, τη ζεστή κουζίνα με επιλογές σε αυγά, σαλάτες και μαγειρευτό φαγητό για να τα απολαύσεις στο χέρι κι ένα πόστο με άρτιο καφέ και νόστιμα γλυκά συνοδευτικά (σαν το μπισκότο βουτύρου που γίνεται με 100% κλαριφιέ και γεμίζει με μαρμελάδα).
Εδώ, το ψωμί πάει με όλα, αφού ο master baker φτιάχνει ζύμες για κάθε περίσταση και ανάλογα με τη διάθεση του μάγειρα. Δηλαδή, με αυγά σκραμπλ, μπένεντικτ, φλορεντίν και στραπατσάδα, ακόμα και με τη φοβερή καρμπονάρα που φτιάχνεται με δύο κρόκους αυγών και pecorino “crosta nera” ή το μαγειρευτό ημέρας που σερβίρεται σε ρωμαϊκό flatbread αργής ωρίμανσης.
Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια
Naif
Το ρομαντικά αφελές Naif, που το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τη ναΐφ τέχνη (από τη γαλλική λέξη naive) – κατάφερε να στρέψει το ενδιαφέρον μας πίσω από τη Στέγη. Πρόκειται για ένα μαγαζί που περνάς καλά όλες τις ώρες της ημέρες, είτε το προτιμήσεις για μία νόστιμη pizza είτε για ένα καλοφτιαγμένο G&T. Αν επιλέξεις να ξεκινήσεις την ημέρα σου εκεί λίγο πριν το μεσημέρι, πιάνοντας θέση στις πολύχρωμες καρέκλες του, θα απολαύσεις καλοφτιαγμένο καφέ και το πιο νόστιμο french toast, μετά τα αυγά σου.
Λεοντίου 10, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9334946
New Taste
Τα homemade viennoiseries και τα σπιτικά αρτοσκευάσματα αποτελούν διαχρονικά αγαπημένη επιλογή των επισκεπτών του εστιατορίου που βρίσκεται στο New Hotel. Το ανανεωμένο μενού με την υπογραφή του Executive Chef των YES! Hotels, Μπάμπη Κουντούρη, διατηρεί τα all time classic λαχταριστά eggs benedict, τα αφράτα pancakes, το απολαυστικό New Taste burger, τα donuts με σάλτσα ζεστής σοκολάτας και το Bloody Mary Selection αλλά παράλληλα παρουσιάζει και νέες προσθήκες για τους πιστούς θαμώνες.
Φιλελλήνων 16 & Ναυάρχου Νικοδήμου 1, Αθήνα (είσοδος από Ναυάρχου Νικοδήμου), τηλ. 210 3273170
Barolo
Αυγά φτιαγμένα με όλους τους πιθανούς και απίθανους συνδυασμούς – open faced sandwich με αβοκάντο, σπιτικό καπνιστό σολομό, αυγό ποσέ και γλυκολέμονο ή µε µοσχαρίσιο ταρτάρ, τηγανητό αυγό και επιλογή φρέσκιας τρούφας, αυγά benedict σε κρουασάν βουτύρου με σολομό ή prosciutto cotto, στραπατσάδα με ντομάτα, βουβαλίσια μοτσαρέλα και βασιλικό, croque monsieur με prosciutto cotto και provolone, ολόφρεσκα φρεσκοφουρνισμένα κρουασάν σε διάφορες εκδοχές, pancakes, acai bowls και αχνιστός καφές συμπληρώνουν το μενού που έχει επιμεληθεί ο chef Μιχάλης Νουρλόγλου.
Δαβάκη 1, Ψυχικό, τηλ. 21 0671 7600
Teras
Στον ήδη ενδιαφέρον χάρτη της περιοχής του Νέου Κόσμου έχει προστεθεί το Teras. Το νέο στέκι έχει στηθεί σε μία όμορφη μονοκατοικία, με υπέροχη αυλή που όσο ανοίγει ο καιρός, θα απολαμβάνουμε όλο και περισσότερο. Στο all day menu πρωταγωνιστούν επιλογές που καλύπτουν όλα τα γούστα – από superfood salmon bowl μέχρι black angus burger. Το Teras, όμως έχει κατάλογο αφιερωμένο στο πρωινό, από όπου μπορείς να επιλέξεις αυγά ποσέ ή vegan scramble και banana toast με βιολογικό βούτυρο φιστικιού, μπανάνα, φρούτα του δάσους, καρύδα, σιρόπι αγαύης και ζυμωτό ψωμί σοκολάτας.
Θεοδώρητου Βρεσθένη 45, Νέος Κόσμος, τηλ. 21 1418 0653
Μπούφαλος
Τον αγαπήσαμε για τα value for money burgers του, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Μπούφαλος σού δίνει ακόμα μία επιλογή για να πας. Το brunch του. Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, απολαμβάνεις αυγά σκραμπλ με μπέικον πάνω σε μπισκότο τριμμένο μπισκότο, avocado toast με τηγανητό αυγό πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, bagel με φιστικοβούτυρο και pancakes με τριμμένο oreo, μπανάνα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Οι comfort επιλογές για brunch στα καλύτερά τους.
Επτανήσου 13, Κυψέλη, τηλ. 210 823 8082
Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!