© iStock
ΠΑΓΩΤΟ

Πού θα φας το καλύτερο παγωτό καϊμάκι στην Αθήνα

Μαστίχα και σαλέπι προσδίδουν άρωμα και τη χαρακτηριστική υφή σε ένα παγωτό που σερβίρεται σχεδόν πάντα με σιρόπι βύσσινο και τριμμένο αμύγδαλο.

Με βαθιά γεύση, ιδιαίτερο άρωμα και μαστιχωτή υφή, το καϊμάκι είναι από τα πιο κλασικά παγωτά, χαραγμένα στις μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Στο σερβίρισμά του, το παγωτό «τραβάει», όπως λένε οι ειδικοί που το φτιάχνουν βασισμένοι στον ντουντουρμά. Το ολόκληρο δάκρυ μαστίχας Χίου (αντί για μαστιχέλαιο) και το σαλέπι είναι τα βασικά συστατικά για να επιτευχθεί η μαστιχωτή υφή και φυσικά το άρωμα του παγωτού.

Το καϊμάκι (kaymak σημαίνει κρέμα στα τουρκικά) είναι από τα πρώτα είδη παγωτού που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και θεωρείται ότι το έφεραν οι Έλληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τουρκία το 1922-1924.

Ο ντουντουρμάς (Dondurma), που πρόκειται ουσιαστικά για γεύση παγωτού με μαστίχα και σαλέπι, έχει τις ρίζες του στην πόλη Καχραμάνμαρας νότια της Τουρκίας που παλιότερα ήταν γνωστή ως Μαράς.

Ο θρύλος λέει ότι αυτό το παγωτό δημιουργήθηκε πριν από 300-500 χρόνια σε αυτή την πόλη, γεγονός που οδήγησε στο να ονομαστεί το μέρος «Πρωτεύουσα του παγωτού» της Τουρκίας.

Σήμερα, η Αθήνα εξακολουθεί να αγαπάει το παγωτό καϊμάκι, το οποίο σερβίρεται με βύσσινο, αμύγδαλο ή φιστίκι και όταν δεν τρώγεται μόνο του, συνοδεύει γλυκά όπως εκμέκ καταϊφι και πορτοκαλόπιτα.

Πού τρώμε, λοιπόν, καϊμάκι στην πόλη;

Παραδοσιακές γεύσεις και νέες προσθήκες

Εκτός από το θρυλικό εκμέκ της, η Χαρά (Πατησίων 339, Αθήνα) φημίζεται για το καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα. Όταν μάλιστα αυτά τα δύο ενώνονται, προκύπτει ένα πληθωρικό γλυκό που μοιάζει με ολόκληρο γεύμα. Στο ζαχαροπλαστείο Tillas (Ελευθερίου Βενιζέλου 10, Ν. Φιλαδέλφεια), μπορείς να απολαύσεις το καϊμάκι σου σε ψηλό γυάλινο ποτήρι, πασπαλισμένο με ξηρούς καρπούς και σιρόπι βύσσινο, μια ωδή στο ρετρό σερβίρισμα.

Χειροποίητο παγωτό καϊμάκι βρίσκεις και στο Maxim (Τσακίρογλου 23, Ν. Σμύρνη), ζαχαροπλαστείο με πολίτικο άρωμα, αφού η ιστορία του ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Κώστας Αντωνιάδης και η αδελφή του Αναστασία Δώριζα, ιδιοκτήτες του ζαχαροπλαστείου Maxim γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον Γάλατα της Κωσταντινούπολης. Το 1979 ήρθαν στην Αθήνα και καταπιάστηκαν με την τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Ανάμεσα στις πρώτες συνταγές του Maxim ήταν το παραδοσιακό κυδώνι φούρνου με κανέλα και γαρύφαλλο που συνδυάζεται εκπληκτικά με καϊμάκι.

Στον Πειραιά, η Στάνη του Κουντουρά (Δραγάτση 10, Πειραιάς) έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές με τις κρέμες, τα ρυζόγαλα, το γιαούρτι και το βούτυρό της, καθώς θεωρείται ένα από τα παλαιότερα γαλακτοπωλεία της πόλης.

Ο Στέλιος Κουντουράς έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά πρόσφυγας, με μόνη του αποσκευή, τη μαεστρία στα γαλακτοκομικά. Ανάμεσα στις συνταγές από τον Μικρασιάτη παππού, ήταν και αυτή για παγωτό καϊμάκι, με φρέσκο πρόβειο γάλα και σαλέπι.

Στον Βάρσο (Κασσαβέτη 5) στην Κηφισιά, το παγωτό καϊμάκι φτιάχνεται από πρόβειο γάλα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα στα οποία χρησιμοποιείται αγελαδινό, και σερβίρεται στο ρετρό δισκάκι, με μαρέγκες, σιρόπι βύσσινο και τριμμένο αμύγδαλο.

Τα σύγχρονα παγωτατζίδικα της πόλης δίνουν τη δική τους εκδοχή στο κλασικό καϊμάκι: Στο Epik Gelato (Δορυλαίου 2, Αθήνα), βρίσκεις έναν πλούσιο συνδυασμό με παγωτό καϊμάκι, φιστίκι Αιγίνης και σαντιγί, στο Django Gelato (Βεϊκου 15, Κουκάκι) μία φανταστική πρόταση με μαστιχωτή υφή, ενώ στο Maraboo (Αρχελάου 17, Παγκράτι) το κλασικό παγωτό φτιάχνεται μόνο με σαλέπι, χωρίς μαστίχα.