iStock
ΓΕΥΣΗ

Ξέρουμε πού θα φας το καλύτερο κρέας στην Αθήνα

Η κρεατοφαγία στα καλύτερά της, με εστιατόρια για κάθε budget και διάθεση.

Το κρέας σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Εστιατόρια που σέβονται τις πρώτες ύλες τους, που αναζητούν τις καλύτερες ράτσες και γνωρίζουν πώς να αξιοποιήσουν στο έπακρο κάθε κομμάτι του ζώου αλλά και μαγαζιά που εμπνέονται από τις διεθνείς κουζίνες, δίνουν στο κρέας τη θέση που του αξίζει.

Για τους λάτρεις της κρεατοφαγίας, η προέλευση του κρέατος, οι συνθήκες στις οποίες μεγαλώνει ένα ζώο και τελικά ο τρόπος που θα το μεταχειριστεί ο μάγειρας, παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Εστιατόρια όπως το Vezene και το Basegrill έχουν συνδέσει το όνομά τους με το καλό και ποιοτικό κρέας (το καθένα σε διαφορετικό στυλ και φιλοσοφία) ενώ στη λίστα έρχονται να προστεθούν ταβέρνες, όπως το Γίδι και ο Θανάσης.

Πιο urban μαγαζιά (βλέπε Γκαστόνε) υποδεικνύουν διαφορετικές κοπές κρέατος, ενισχύοντας κι αυτά με τη σειρά τους τη βιωσιμότητα και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Στο τέλος, βέβαια, αυτό που θέλουμε στο πιάτο μας είναι ένα νόστιμο κρέας, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

Από τους κλασικούς παίκτες στην κρεατοφαγία μέχρι τις διευθύνσεις για πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς, αυτές είναι οι 8 διευθύνσεις για καλό κρέας στην Αθήνα.

Στο Basegrill για ελληνικές ράτσες

Εδώ το κρέας είναι σοβαρή υπόθεση. Τα αδέρφια Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος αναζητούν εδώ και χρόνια το καλό κρέας σε όλη την Ελλάδα. Κάπως, έτσι, στο Basegrill γνωρίσαμε ελληνικές ράτσες, όπως η στεπική αγελάδα τύπου Κατερίνης, και μάθαμε να τρώμε λουκάνικο και μπριζολάκια μαύρου χοίρου. Στο μενού, βρίσκεις, μεταξύ άλλων, κρέας που προέρχεται από μικρή φάρμα στη Νάξο – τα αρνιά τρέφονται με άγρια χόρτα και μυρωδικά που ευδοκιμούν εκεί – λουκάνικο Δράμας και βοδινό καρπάτσιο.

Στο Γκαστόνε για γουρουνοπούλα

Γουρουνοπούλα στη σούβλα, αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα και κοπές που δεν είναι τόσο συνηθισμένες, όπως το βοδινό τέρες μειτζόρ (γευστικό και ζουμερό) και το τρι τιπ, είναι μερικά από τα πιάτα που βρίσκεις στο Γκαστόνε. Και όλα αυτά μπορείς να τα απολαύσεις στην μπάρα, πίνοντας Dry Martini.

Στο Vezene για comfort πιάτα με κρέας

Το Vezene δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αφού έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με τις comfort γεύσεις που παρουσιάζονται μέσα από τις καλύτερες πρώτες ύλες. Την ίδια στιγμή όμως, ο Άρης Βεζενές, αυτοδίδακτος μάγειρας με σπουδή πάνω στο κρέας, δίνει στους πιστούς θαμώνες του την επιλογή για υπέροχα βοδινά steaks

Στο Po’Boys BBQ για brisket

Στο Po’Boys, ο πρωταγωνιστής είναι το αυθεντικό σιγοκαπνιστό ΒBQ. Στο μενού βρίσκεις brisket, short ribs, spare ribs, crispy pork belly και pulled pork σε burgers ή πιατέλες που σιγοψήνονται στο custom offset smoker. Ένα από τα highlights είναι το παραδοσιακό χειροποίητο λουκάνικο andouille – με μυστική συνταγή που έφερε ο Βασίλης Σπόρος από τη Νέα Ορλεάνη.

Στον Μαύρο Γάτο για παϊδάκια

Ο Μαύρος Γάτος έχει καταφέρει να αντέξει στον χρόνο, βλέποντας τα τραπέζια του να γεμίζουν καθημερινά κι από θαμώνες νεότερους σε ηλικία. Η ατμόσφαιρα στο ευρύχωρο υπόγειο είναι πάντα οικεία και χαλαρή, η ταβέρνα θυμίζει περισσότερο μια φιλική σάλα παρά μαγαζί. Το μαγαζί φημίζεται για τα κρεατικά του αλλά δεν πάει πίσω και σε μαγειρευτά, όπως οι λαχανοντολμάδες. Τα παϊδάκια του παίρνουν τα εύσημα, αλλά αν θέλεις και κάτι ακόμα, δώσε ψήφο εμπιστοσύνης σε συκώτι και μπριζόλα.

ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ

Στον Θανάση 1948 για πικάνια, tomahawk και beef tataki

Καπνιστό black angus, πικάνια, tomahawk είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ που βρίσκεις στην ταβέρνα που χρονολογείται από το 1948. Στο πέρασμα των χρόνων, ο Νίκος Σιούτης εξέλιξε την κουζίνα του μαγαζιούκ, αναζητώντας premium ράτσες και κοπές και ενσωματώνοντας προτάσεις, όπως καρπάτσιο και tataki.

Στο Spit Jack για ζουμερό κοτόπουλο

Στην πρώτη rotisserie της Αθήνας, ψήνονται στις σούβλες ζουμερά κοτόπουλα, πάπιες, πορκέτες και μοσχαρίσιες πικάνιες, τα οποία συνδυάζονται με λαχταριστά συνοδευτικά. Για την πληροφορία, Spit είναι η σούβλα και Spit Jack το μηχανικό σύστημα που την περιστρέφει. 

Στο Γίδι για φρυγαδέλι

Με όνομα χιουμοριστικό, ο Βασίλης Ακρίβος θέλησε να δώσει την αίσθηση μιας παλιάς χασαποταβέρνας. Στο Γίδι τρως από προσούτο προβατίνας και μοσχάρι καρπάτσιο μέχρι σπαλομπριζόλα αγελάδας, κόντρα μπριζόλας και T-Bone. Πρόβατο μπούτι, φρυγαδέλι και σπάλα σιτεμένα για τους μερακλήδες της υπόθεσης.