iStock
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας τον καλύτερο μπακαλιάρο-σκορδαλιά στην Αθήνα

Είναι ο απόλυτος συνδυασμός για την 25η Μαρτίου και θα έπρεπε να έχει την τιμητική του κι άλλες ημέρες του χρόνου.

Την 25η Μαρτίου, το έθιμο θέλει να τρώμε μπακαλιάρο, που συνδυάζεται παραδοσιακά με σκορδαλιά. Το πιάτο συνδέεται με τη νηστεία της Σαρακοστής, που ως η πιο αυστηρή καταλύεται δύο ημέρες με ψάρι. Μία από αυτές είναι και η 25η Μαρτίου, κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η δεύτερη είναι η Κυριακή των Βαΐων. Παρά το θρησκευτικό πρόσημο της ημέρας, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά αποτελεί πλέον μια παράδοση για νηστεύσαντες και μη.

Τηγανητός μόνο με αλεύρι ή σε τραγανό κουρκούτι, ξαλμυρισμένος ή ελαφρώς αλμυρός, ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του στο ψάρι. Το ίδιο ισχύει και για τη σκορδαλιά που τον συνοδεύει – μερικοί την προτιμούν έντονη ενώ άλλοι θέλουν μία πιο ελαφριά εκδοχή της.

Όπως και να έχει, αν φέτος θέλεις να τιμήσεις το έθιμο και να αποφύγεις τη μαγειρική, οι παρακάτω διευθύνσεις υπόσχονται να σε ικανοποιήσουν.

Στο Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς στην καρδιά της Αθήνας

Σημείο συνάντησης για όσους εργάζονται στα πέριξ του Συντάγματος αλλά και πεινασμένους περαστικούς που βρίσκουν κατά τύχη τη στοά. Το «Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς» συνδυάζει κρεατικά και ψάρι και στο μενού του βρίσκεις σχεδόν πάντα μπακαλιάρο. Τώρα, που έχει την τιμητική του, μπορείς να τον συνδυάσεις με φάβα, σαλάτα, πατάτες τηγανητές και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου.

Στο Polpo στη Λαχαναγορά Ρέντη για τυλιχτό με μπακαλιάρο


Alex Antoniadis

Με εύκολο parking και αρκετό χώρο για να παίξουν ελεύθερα τα παιδιά, το Polpo στη Λαχαναγορά του Ρέντη αρχίζει να γίνεται αγαπημένο ψαροφαγικό στέκι. Ο Νίκος Κατσικάκης ξεκίνησε μόνος του την επιχείρησή του από την Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι, τροφοδοτώντας με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά τους πελάτες του. Το όνομά του συνδέθηκε με τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης και πριν από μία τετραετία άνοιξε το κατάστημα του στη Λαχαναγορά.

Τους τελευταίους μήνες, άνοιξε ακριβώς δίπλα ένα ψαροστέκι με όσα φρέσκα προμηθεύεται από τα καΐκια με τα οποία συνεργάζεται, προσφέροντας απλά και νόστιμα πιάτα. Η σκορδαλιά και ο μπακαλιάρος δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το μενού, και μάλιστα σε εκδοχή τυλιχτού. Μπακαλιάρος σε πίτα με τα υλικά της αρεσκείας σου για μία πιο μοντέρνα εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου.

Στην Ψαροταβέρνα η Άγκυρα για εκδρομή


Μια εκδρομή στο Λαύριο είναι πάντα καλή ιδέα. Δίπλα ακριβώς στην ψαραγορά βρίσκεται η ψαροταβέρνα Άγκυρα, που μεταξύ των νόστιμων μεζέδων της (από γαύρο μαρινάτο και καλαμάρι) φημίζεται για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Το κουρκούτι είναι πολύ ελαφρύ και η σκορδαλιά που συνοδεύει το ψάρι έχει την έντασή της. Αν φτάσεις μέχρι εδώ, αξίζει μια στάση στο ζαχαροπλαστείο «Νίτη» που μετρά πολλές δεκαετίες λειτουργίας και φημίζεται για τους εργολάβους του.

 

Στον Λελούδα για βαρελίσιο κρασί και μπακαλιάρο σκορδαλιά


Το μαγαζί του Λελούδα είναι από τα λιγοστά πια μέρη που σερβίρουν λαϊκό φαγητό και κρατούν την αυθεντικότητά τους. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει προσωπικότητες της τέχνης αλλά απλός κοσμάκης που αναζητούν πιάτα χορταστικά σε γεύση και συναίσθημα. Σήμερα, μπορεί να έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς αλλά όλα μοιάζουν να έχουν μείνει ανέγγιχτα στον χρόνο. Από τα βαρέλια και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους της παλιάς σάλας μέχρι το μωσαϊκό, όλα συνθέτουν μια ιστορία χρόνων, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920 και που ούτε ο πόλεμος κατάφερε να σταματήσει. Εδώ, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του όλες τις ημέρες και συνοδεύεται φυσικά από βαρελίσιο κρασί δικής τους παραγωγής.

Στη Volta για χρυσαφένιο μπακαλιάρο

Στο στέκι των Κάτω Πετραλώνων σέβονται την εποχικότητα και επιλέγουν τοπικά προϊόντα προσπαθώντας να αναδείξουν τον γαστρονομικό πλούτο της Ελλάδας. Θα φας μπακαλιάρο σε χρυσαφένιο κουρκούτι που συνοδεύεται φυσικά από σκορδαλιά, καθώς επίσης σαρακοστιανά πιάτα με θαλασσινά.

Στο Εστιατόριο Γιάννης για πακέτο στο σπίτι

Οι θαμώνες παραγγέλνουν από πριν τις μερίδες τους, καθώς ο μπακαλιάρος γίνεται ανάρπαστος. Τηγανητός με ελαφρύ κουρκούτι, που αρωματίζεται με λίγο ούζο, με τη σκορδαλιά από πατάτα να είναι το απόλυτο συνοδευτικό. Ταιριάζει ιδανικά με βραστά λαχανικά αλλά και πατάτες τηγανητές, για όσους θέλουν την ελληνική εκδοχή του fish n chips.

Exit mobile version