Porto Vecchio
ΠΟΤΟ

Πού θα πιεις τα καλύτερα canned cocktails

Τα cocktails σε κουτάκι έχουν κάτι το μοναδικό και σε αυτά τα μέρη θα πετύχεις κάποια από τα κορυφαία του είδους.
Πολλοί θα πουν ότι είναι μια τάση που ξεκίνησε στην καραντίνα αλλά αυτό είναι λάθος. Ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από το εξωτερικό, απλά την περίοδο εκείνη τα δικά μας bars την υιοθέτησαν μαζικά και είχαμε τη χαρά να δούμε αρκετά cocktails να κυκλοφορούν σε κουτάκι αναψυκτικού. Έχει κάτι το όμορφο αυτή η τάση, αφού είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με το να παίρνουμε το κουτάκι, να το ανοίγουμε και να πίνουμε. Για αυτό κι εμείς μαζέψαμε τα ωραιότερα canned cocktails στην Αθήνα και όχι μόνο για να τα δοκιμάσεις κι εσύ.

Η ιστορία τους

Τα αδέρφια Heublein τον 19ο αιώνα, ήταν ιδιοκτήτες ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ και ένα καλοκαίρι τους ζητήθηκε να εμφιαλώσουν Martinis και Manhattans για την Αμερικανική Εθνοφρουρά.

Η εκδήλωση μπορεί να ακυρώθηκε, αλλά αντί να τα πετάξουν, ανακάλυψαν ότι είχαν την ίδια ποιοτική γεύση και αφού είχαν περάσει εβδομάδες. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα και το 1892 τα αδέρφια Heublein κυκλοφόρησαν τη σειρά εμφιαλωμένων ποτών Club Cocktail.

Η ιδέα άντεξε την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης αλλά απογειώθηκε με την άρση της. Τότε είναι πολλοί ιδιοκτήτες αποστακτήριων που μετέπειτα μάθαμε από τα αποστάγματά τους, αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν RTDs.

Επιστροφή στο σήμερα

Πολλοί τα προσφωνούν με τον τίτλο RTD, δηλαδή Ready To Drink cocktails. Στην κατηγορία αυτή, αν είσαι λίγο μεγαλύτερος, σίγουρα θα θυμάσαι τα μπουκάλια με low alcohol μίξεις, όπως το Breezer, το Rigo και άλλες γεύσεις που σε άφηναν οι γονείς σου να πιεις επειδή ήσουν μικρός.

Σήμερα, η τάση επανήλθε όταν στο mixology μπήκαν δυναμικά συσκευές που μέχρι τότε βλέπαμε στη μαγειρική. Rotovap, Sous Vides, Thermomix, συσκευές ανθράκωσης είναι μόνο μερικές από αυτές που βοήθησαν να πίνουμε νόστιμα και ποιοτικά αποτελέσματα μέσα σε ένα κουτάκι αναψυκτικού.

Πολλά bars όπως το νούμερο 1 τα δύο τελευταία χρόνια στα βραβεία του World’s 50 Best Bars, Connaught bar, το κάνουν για να προσφέρουν κάτι σαν ενθύμιο στους πελάτες τους. Άλλοι απλά για να πειραματιστούν και να προσφέρουν σταθερή ποιότητα. Μερικά από τα καλύτερα bar της χώρας μας κυκλοφορούν τις δικές τους σειρές RTDs και τις προσφέρουν είτε στα μαγαζιά τους, είτε και πιο μαζικά. Γεύσεις που ποτέ δεν μπορούσες να φανταστείς ότι μπορούσαν να κλειστούν μέσα σε ένα κουτάκι.

Πάμε να τραβήξουμε το καπάκι και να τα απολαύσουμε μαζί.

Εν αρχήν ην το The Clumsies


Ίσως το πρώτο μαγαζί που είδαμε cocktail σε κουτάκι, είναι το πάντα πρωτοπόρο Clumsies. Θυμάμαι το 2019 όταν ο Νίκος Σουρμπάτης ετοιμαζόταν για το World Class, είχε δημιουργήσει το Break Free και το είχε παρουσιάσει στους κριτές του παγκόσμιου διαγωνισμού.

To Brake Free μπορείς να το ζητήσεις μέχρι σήμερα στο The Clumsies και περιέχει νερό τομάτας, ουίσκι, αρμπαρόριζα, ροζ γκρέιπφρουτ, λυκίσκο και passion fruit. Στο Clumsies όμως, και συγκεκριμένα στον τελευταίο του κατάλογο, μπορείς να βρεις άλλο ένα canned cocktail.

Το όνομά του Dark Side of the moon και περιέχει Johnnie Black, με ένα κρασί από φράουλα και αχλάδι, αρωματισμένο με αρμπαρόριζα και αποξηραμένα μαύρα λεμόνια. Φυσικά, το The Clumsies όπως γνωρίζεις κυκλοφορεί από τον Δεκέμβρη του 2018 τα Original Cocktails (OC) τα οποία μπορείς να τα αγοράσεις και να τα απολαύσεις στο σπίτι σου.

Η σειρά OC αποτελείται από πέντε από τα πιο δημοφιλή σε ζήτηση cocktails στο The Clumsies: το Forbidden Fruit, το Nostalgia, το Strawberry Daiquiri, το Clumsy Negroni και το Aegean Negroni.

The Locals, τα πρώτα χειροποίητα


Το πιο πιθανό είναι να τα έχεις δει σε κάποιο super market. To The Locals είναι τα πρώτα ελληνικά χειροποίητα cocktails σε κουτάκι και αποτελεί ένα εγχείρημα των Γιάννη Χήτου και Γιώργου Βενιέρη. Τις συνταγές των The Locals έχει επιμεληθεί ο Άρης Χατζηαντωνίου, τον οποίο σίγουρα γνωρίζεις από το MoMix bar αλλά και πολλές άλλες δουλειές του.

Έχουν κυκλοφορήσει οι τέσσερις πρώτες συνταγές και είναι το Silent Muse, ένα cocktail με βάση το τζιν, συνδυασμένο με το απαλό άρωμα του αγγουριού και την πικράδα του εκχυλίσματος yuzu, το Pornstar Martini, ένα cocktail με φυσικά αρώματα φρούτων του πάθους σε συνδυασμό με την υψηλής ποιότητας βότκα και τη φρεσκάδα του λάιμ, το Madras, ένα από τα πιο εμβληματικά δροσιστικά cocktails που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα μέσα της δεκαετίας του ’40 και αποτελεί το τέλειο μείγμα από υψηλής ποιότητας βότκα, φυσικά αρώματα κράνμπερι και δροσιστικές νότες πορτοκαλιού και το Pom Royal, το αρωματικό cocktail παρασκευασμένο με την πιο εκλεκτή βότκα αναμεμειγμένη με την πλούσια γεύση του ροδιού και το πικάντικο εκχύλισμα τζίντζερ.

Το σημαντικό με τα The Locals είναι ότι μπορείς να τα βρεις σχεδόν παντού, σε οποιοδήποτε super market και να τα απολαύσεις.

Εκτός της Αθήνας

Synaesthesia


Τα δοκίμασα πρώτη φορά όταν βρισκόμουν στον Βόλο και τα ερωτεύτηκα. Άλλωστε εκεί είναι η έδρα τους. Οι άνθρωποι πίσω από αυτό το υπέροχο εγχείρημα είναι ο Γιώργος Γαργαρέτας και ο Χρήστος Αλεξάκης. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα πιο βασικά. Τι είναι συναισθησία; Η συναισθησία σαν λέξη και έννοια δεν μπορεί να εξηγηθεί ολοκληρωτικά από έναν απόλυτο χαρακτηρισμό.

Είναι μια νευρολογική κατάσταση που ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων εμφανίζει, κατά την οποία ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να συνδέει αισθήσεις που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Ένα παράδειγμα θα ήταν κάποιος ο οποίος ακούγοντας μουσική να βλέπει ένα χρώμα, ή κάποιος ο οποίος γεύεται ένα φαγητό να ακούει έναν ήχο. Κάποιος με συναισθησία θα μπορούσε κυριολεκτικά να γευτεί το ουράνιο τόξο βλέποντας τα χρώματα του.

Synaesthesia όμως είναι ένα υπέροχο project της ομάδας του Grappa και του Isalos που κυκλοφόρησε πρόσφατα τέσσερα -για αρχή- canned cocktails τα οποία διεγείρουν τις αισθήσεις σου.

Τα δύο πρώτα είναι G&Ts και το ένα δημιουργήθηκε από έναν πολύ ιδιαίτερο συνδυασμό εξωτικών αρωμάτων και υλικών τα οποία έχουν προέλευση από την Ασία όπως είναι το lemongrass, kaffir, galangal, shiitake mushroom, κόλιανδρος και μαύρο πιπέρι, ενώ το δεύτερο δημιουργήθηκε αποστάζοντας ροζ πιπέρι με cold distillation, διαδικασία κατά την οποία δεν αλλοιώνεται ούτε χάνονται τα αρώματα από τα έλαια του πιπεριού.

Επίσης, κυκλοφορούν μια παραλλαγή (twist) του White Negroni με επαναπόσταξη του gin με φρέσκο καρπούζι καθώς και έναν αρωματισμό του Americano με φρέσκο άνηθο και τελείωμα με ένα λευκό ιταλικό bitter αλλά και ένα espresso martini με mezcal, jalapeño, cold brew και essence από ροδάκινο.

Porto Vecchio, από τους Παξούς με αγάπη


Τα πάντα στους Παξούς είναι λίγο πιο όμορφα και λίγο πιο νόστιμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα canned cocktails του Porto Vecchio, εκεί όπου ο Νίκος Γινάργυρος έχει δημιουργήσει μια σειρά πεντανόστιμων cocktails κρυμμένα μέσα σε κουτάκι αναψυκτικών. Ο νικητής του περσινού διαγωνισμού World Class, έχει φτιάξει το Nojito με ρούμι που έχει επαναποσταχθεί με φράουλα, lime, μέντα, και φυσαλίδες, το Peach me Up με Ketel One Peach & Orange Blossom, λευκή σοκολάτα, πιπέρια, ροδάκινο και πάλι φυσαλίδες.

Από τη σειρά δεν θα μπορούσε να λείπει ένα Spritz, με όνομα Grape Spritz με cucumber gin, grapefruit & orange aperitif και 3 Cents Grapefruit Soda. Ο Νίκος για τον διαγωνισμό World Class είχε δημιουργήσει το The Beach Walker με Johnnie Walker Black Label, mango chutney, habanero distillate και tropical Hops, ενώ μπορείς να δοκιμάσεις ακόμα τα Negroni 2.1 με Fig Leaf Tanqueray no.10, Strawberry & Pink Pepper Campari και Belsazar Red Vermouth αλλά και το Melony με Don Julio Bianco, Mezcal, Fennel, Watermelon Soda.

Αν όλα αυτά σου φαίνονται περίεργα και εξωτικά εγώ θα σου πω ότι είναι υπέροχα και πεντανόστιμα. Aν έχασες την ευκαιρία να πας στους Παξούς φέτος το καλοκαίρι τότε πρέπει να περιμένεις το επόμενο, αν και ο Σεπτέμβριος είναι καλός μήνας για να τους επισκεφτεις.

PORTO VECCHIO

VeeVee South Village


H ομάδα του κορυφαίου bar της Θεσσαλονίκης Vogatsikou 3, δημιούργησε εν μέσω lockdown την premium σειρά VeeVee South Village, με 5 signature cocktails, από φρέσκα ελληνικά προϊόντα, κλεισμένα επίσης σε γυάλινα μπουκάλια των 200ml. ΟΚ δεν είναι κουτάκι αναψυκτικού αλλά πίστεψέ με είναι πεντανόστιμα.

Η υλοποίηση της ιδέας γίνεται σε συνεργασία με τη Μυρωμένη Βάτο, μια μικρή ποτοποιία της πόλης των Σερρών και κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα μέσω της Granikal. O Γιάννης Κέδες, ιδιοκτήτης του V|3 δημιούργησε μαζί με την ομάδα του τα Blind Pirate με βάση το ρούμι, το Luna Park με βάση την vodka, το Double Punch με βάση τη μαστίχα, το Med Smash με βάση το gin και το Bitter Sweet πάλι με βάση το gin αλλά όπως λέει και το όνομά του είναι γλυκόπικρο με μία επίγευση πεπονιού. Μπορεί να ξεκίνησε σαν ιδέα μέσα στην καραντίνα αλλά μακάρι τέτοιες δυσκολίες να δημιουργούν τόσο υπέροχα αποτελέσματα όπως αυτό.

𝐒𝐨𝐮𝐭𝐡 𝐕𝐢𝐥𝐥𝐚𝐠𝐞 𝐂𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥𝐬

Επίσης, σε μπουκάλι μπορούμε να βρούμε cocktails από τον Κύριο στη Μαβίλη αλλά και από το Three Dots and A Dash τα οποία μπορείς να παραγγείλεις και online, ενώ τα αγαπημένα σου Bombay tonic και Bacardi cola, mojito και Cuba Libre κυκλοφορούν έτοιμα σε κουτάκι για να τα πιεις όπου επιθυμείς.

 

Exit mobile version