Unsplash Ella Olsson
ΓΕΥΣΗ

Πού θα βρεις φαγητό χωρίς γλουτένη στην Αθήνα

Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τα βόρεια και τα νότια προάστια, βρήκαμε πού μπορείς να απολαύσεις νόστιμα gluten free πιάτα – από το πρωί μέχρι ένα ωραίο δείπνο.
Μία από τις τάσεις των τελευταίων ετών ήταν και η διατροφή χωρίς γλουτένη. Όταν πρωτοξεκίνησαν τα εστιατόρια να προσθέτουν το σήμα GF δίπλα σε πιάτα, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν τι σημαίνει. Σήμερα, οι περισσότεροι δε χρειάζονται πλέον επεξήγηση. Σήμερα, οι gluten free δίαιτες θεωρούνται από τις πιο δημοφιλείς διατροφικές τάσεις στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει το WebMD βάσει μιας δημοσκόπησης της Gallup το 2015, ένας στους πέντε ανθρώπους μειώνει ή εξαλείφει τη γλουτένη από τη διατροφή του, μια φυσική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι ή τη σίκαλη.

Πλέον, οι διατροφικές μας συνήθειες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με ηθικές ανησυχίες (βλέπε vegan και vegetarian) αλλά και με ζητήματα υγείας. Ένα μεγάλο ποσοστό απορρίπτει ζωικά παράγωγα, δείχνοντας μεγαλύτερη προτίμηση σε προϊόντα χωρίς λακτόζη ή διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων, αφήνοντας πίσω αυτά που αναγράφουν άγνωστες λέξεις, έχουν υπερβολική ζάχαρη ή φοινικέλαιο. Σε αυτές τις αλλαγές έρχεται να προστεθεί και η διατροφή χωρίς γλουτένη (gluten free diet).

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει ένα μικρό σχετικά ποσοστό ανθρώπων που έχουν σοβαρό πρόβλημα με τη γλουτένη, ασχέτως των food trends. «Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα όλων των ηλικιών από τη μέση βρεφική ηλικία. Η κοιλιοκάκη προκαλείται από αντίδραση στη γλοιαδίνη, μια προλαμίνη (πρωτεΐνη γλουτένη) που βρίσκεται στο σιτάρι» διαβάζουμε στη Βικιπαίδεια. Είναι λογικό, λοιπόν, τα άτομα που αποφεύγουν τη γλουτένη για το καλό της υγείας τους να επιλέγουν τρόφιμα αλλά και φαγητά απαλλαγμένα από την εν λόγω πρωτεΐνη.

Στην πρώτη περίπτωση (των συσκευασμένων τροφίμων) είναι εύκολο να κάνει κάποιος τις αγορές του χωρίς φόβο, καθώς φέρουν πιστοποίηση. Επίσης, όταν μαγειρεύεις στο σπίτι σου, μπορείς να έχεις τον έλεγχο των υλικών που επιλέγεις και να είσαι σίγουρος για την καθαριότητα της κουζίνας. Στην περίπτωση όμως που κάποιος αναζητά gluten free πιάτα σε εστιατόρια και πάσχει από κοιλιοκάκη, είναι σημαντικό να το αναφέρει στους υπεύθυνους ώστε να αποφύγει τυχόν επιμόλυνση.

«Επιμόλυνση εννοούμε την επαφή ενός προϊόντος χωρίς γλουτένη με ίχνη γλουτένης από εξωτερικούς παράγοντες όπως η επαφή με προϊόντα που περιέχουν γλουτένη, λερωμένα σκεύη ή η αποθήκευσή τους σε χώρους που υπάρχει αυτή (π.χ φούρνος, ψωμιέρα, κλπ)» εξηγεί στην ιστοσελίδα της η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης. Κι αφού λύθηκαν οι βασικές απορίες, ώρα για φαγητό.

Οι διευθύνσεις στην Αθήνα για φαγητό χωρίς γλουτένη

Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τα βόρεια και τα νότια προάστια, βρήκαμε πού μπορείς να απολαύσεις πεντανόστιμο gluten free φαγητό – από το πρωί μέχρι ένα ωραίο δείπνο.

Γελαστό Κρεμμύδι

Ένα ψητοπωλείο με ειδικό μενού χωρίς γλουτένη, όπου μπορείς να φας άφοβα πίτα και καλαμάκι, καθώς επίσης πίτσες και πεϊνιρλί, ακόμα και ντάκο.

Θανόπουλος Café

Στον δεύτερο όροφο του καταστήματος της Νέας Κηφισιάς, μπορείς να κάνεις το διάλειμμά σου στην πρώτη καφετέρια στην Ελλάδα με προϊόντα αποκλειστικά χωρίς γλουτένη.

Nudie Foodie

Πιάτα υγιεινά, χορτοφαγικά, χωρίς γλουτένη και ζάχαρη βγαίνουν από την κουζίνα του Nudie Foodie. Η chef Εύα Κοντάκη προσφέρει εναλλακτικές επιλογές, με super foods, φυσικά γλυκαντικά και ποιοτικά υλικά, από σαλάτες και smoothies μέχρι pancakes.

Nice n Easy

Έχοντας ανοίξει τις πόρτες του στην Κηφισιά από το 2014 (πριν ακόμα ανοίξει και στο Κολωνάκι), το εστιατόριο ήταν από τα πρώτα που σημείωσαν στο μενού τους το διακριτικό GF. Η αρχική του φιλοσοφία βασίστηκε στη farm-to-table λογική, τις καλύτερες βιολογικές πρώτες ύλες και συνταγές που ισορροπούσαν ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη γαστρονομία. Στα μενού και των δύο εστιατορίων του Nice n Easy, κυριαρχεί η μεσογειακή κουζίνα, με έμφαση στα εποχικά προϊόντα και στα συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας, με vegetarian και gluten free πιάτα να συμπληρώνουν τις επιλογές στο φαγητό.

Πιάτα για πρωινό, όπως Paleo “toast” με ποσέ αυγά, καπνιστό σολομό, αβοκάντο, ψητή γλυκοπατάτα και σαλάτα, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία σε προτάσεις για γεύμα ή δείπνο, όπως ποικιλία σοτέ μανιταριών, αρωματισμένα με θυμάρι και κατσικίσιο τυρί από την Εύβοια ή power bowl με κινόα και άλλα θρεπτικά συστατικά και ταλιατέλες konjac με άγρια μανιτάρια συνθέτουν ένα μενού που λαμβάνει υπόψη του κάθε διατροφική ανησυχία.

Yi

Στην Αθήνα, το gluten free συνδυάζεται συχνά με τη vegan και vegetarian διατροφή και έτσι υπάρχουν εστιατόρια που μπορείς να καλύψεις όλες τις ανάγκες. Η Γη/Yi  Γη είναι ένα από αυτά. Δημιουργήθηκε το 2014 με πολλή αγάπη και όραμα να αποτελέσει το ορμητήριο για την εξερεύνηση της πραγματικά νόστιμης plant based κουζίνας. Εκτός, λοιπόν, από vegan raw και vegan πιάτα στην πιο δημιουργική τους εκδοχή, εδώ έχεις την επιλογή του φαγητού χωρίς γλουτένη.

Βάσει του μανιφέστο τους, ό,τι μπαίνει στην κουζίνα είναι προσεκτικά διαλεγμένο και καλλιεργημένο με φροντίδα και κάθε φαγητό είναι παρασκευασμένο από την αρχή. Φυτικά γάλατα, βούτυρα, κρέμες και τυριά, φύτρα και μικροφυτά, κράκερς, ψωμιά, κρούστες και wraps φτιάχνονται καθημερινά στην κουζίνα του μαγαζιού χωρίς συντηρητικά και άλλα πρόσθετα, χωρίς ζάχαρη ή άλευρα με γλουτένη. Στο μενού βρίσκεις μεγάλη ποικιλία σε σαλάτες, ζυμαρικά όπως ταλιατέλες ρυζιού, σπιτικά burgers με ψωμί από καλαμποκάλευρο και πολλά ωμοφαγικά γλυκά.

Veganaki

Με έμπνευση από τη μεσογειακή κουζίνα, το Veganaki αποκλείει κάθε ζωικό προϊόν, με στόχο την εξάλειψη της βίας στα ζώα. Την ίδια στιγμή, οτιδήποτε φτιάχνεται γίνεται στο παρασκευαστήριό του, ενώ έχει υιοθετήσει πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος. Τέλος, όλο το μενού φτιάχνεται από υλικά που δεν περιέχουν γλουτένη από τη φύση τους – με μία σημαντική υποσημείωση: δεν αφορά άτομα με σοβαρές αλλεργίες, αλλά όσους αναζητούν μια εναλλακτική διατροφή με λιγότερη γλουτένη. Εδώ, τρως από σούπες και burger φακής μέχρι καριόκες αμυγδάλου.

Μερικά ακόμα μέρη με gluten-free επιλογές

  • Στο μενού της La Pasteria (Βαλαωρίτου 5, Κολωνάκι) θα βρεις επιλογές χωρίς γλουτένη, αν θέλεις απλώς να μειώσεις την πρωτεΐνη από τη διατροφή σου.
  • Το Hard Rock Cafe (Ανδριανού 52, Αθήνα) έχει πολλές gluten-free επιλογές, από τα κλασικά nachos μέχρι steak burgers.
  • Από τον κατάλογο του Nolan (Βουλής 31, Αθήνα) μπορείς να επιλέξεις πιάτα χωρίς γλουτένη, με τη βοήθεια του ενημερωμένου προσωπικού.
  • Το comfort food της Cookoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2Α) είναι σε αρκετές περιπτώσεις και gluten-free.
  • Το Avocado Food for Life (Νίκης 30, Σύνταγμα) υπηρετεί εδώ και χρόνια τη vegan και vegatarian φιλοσοφία και στο μενού του βρίσκεις αρκετά GF πιάτα.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!

Exit mobile version