iStock
ΓΕΥΣΗ

Πού θα βρεις νόστιμη κοτόσουπα στην Αθήνα

Τα μέρη στην Αθήνα που φτιάχνουν την πιο αγαπημένη σούπα που θυμόμαστε από τις γιαγιάδες μας.

Μια ζεστή κοτόσουπα είναι το ιδανικό πιάτο του χειμώνα. Πρόκειται για το απόλυτο – αντίδοτο στις χαμηλές θερμοκρασίες και το κρυολόγημα.

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, ένα μπολ με αχνιστή κοτόσουπα δεν είναι απαραίτητα θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, αλλά μπορεί να σου προσφέρει κάποια ανακούφιση από τα βασανιστικά συμπτώματα.

Ο ατμός από τη σούπα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης, ανακουφίζει τη φλεγμονή στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και ενυδατώνει τον οργανισμό. Τέλος, το αλάτι που περιέχει, βοηθά το σώμα να συγκρατήσει περισσότερα υγρά. Για ακόμα περισσότερα οφέλη, πασπάλισε τη σούπα σου με μαύρο πιπέρι ή πιπέρι καγιέν.

Η κοτόσουπα δεν είναι φαγητό παρηγοριάς μόνο στην Ελλάδα. Κατσαρόλες ετοιμάζονται σε όλο τον κόσμο, με τα υλικά και τις συνταγές να διαφέρουν ανάλογα τον τόπο και τις γαστρονομικές παραδόσεις του.

Στην Κολομβία φτιάχνουν ajiaco, στις Φιλιππίνες, η Tinola είναι μία σούπα κοτόπουλου με άφθονο τζίντζερ και σκόρδο, στην Ταϊλάνδη η tom kha gai ξεχωρίζει για αρωματικά συστατικά της, όπως το λεμονόχορτο και στη Σερβία, η Bela čorba είναι μια παραδοσιακή σούπα που περιλαμβάνει αυγά, πατάτες, κρεμμύδια, αλεύρι, καρότα, μαϊντανό και καρυκεύματα.

Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, η κοτόσουπα αυγολέμονο είναι η πιο δημοφιλής, αλλά αυτού του είδους μείγματα λεμονιού και αυγών είναι κοινά σε όλη τη Μεσόγειο με διάφορες ονομασίες. Το αυγολέμονο είναι κι αυτό που δίνει μία βελούδινη υφή στη σούπα και μια πιο γεμάτη σύσταση, μαζί με το ρύζι.

Η σάλτσα αυγολέμονο αποτελείται συνήθως από τρία βασικά συστατικά: ζωμό κοτόπουλου, αυγά και χυμό λεμονιού. Οι κρόκοι βοηθούν να πήξει η σάλτσα καθώς μαγειρεύεται, ενώ ο χυμός λεμονιού προσθέτει άφθονο άρωμα ακόμα και σε μία απλή συνταγή.

Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές παραλλαγές της κοτόσουπας στην ελληνική κουζίνα και η χρήση του αυγολέμονου δεν αποτελεί πάντοτε τον κανόνα. Στην Ήπειρο, το οινομαγειρείο που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Δημοτικής Αγοράς (Βαρβάκειο) η κοτόσουπα είναι μια χορταστική, θρεπτική σούπα με κοτόπουλο και λαχανικά, χωρίς αυγολέμονο.

Φανατικούς θαυμαστές έχει η κοτόσουπα στη Γειτονιά, καθώς λειτουργεί καταπραϋντικά. Το κοτόπουλο σιγοβράζεται και στη συνέχεια ψιλοκόβεται και μέσα στον νόστιμο ζωμό μπαίνουν πατάτες, ρύζι, καρότο, σέλινο και κρεμμύδι. Η Δανάη και η Μαρία έχουν πάρει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, με σεβασμό στην ιστορία της. Συνεργάζονται με το ίδιο κρεοπωλείο δίπλα από το μαγαζί τους, όπως έκαναν και οι γονείς τους, και έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο με παραγωγούς από την τοπική αγορά. Τα φαγητά ακολουθούν την εποχή και οι πρώτες ύλες είναι φρέσκες.


Στο Σούλα ρουστίκ φουντ αγαπούν τις θρεπτικές σούπες / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Στο Σούλα ρουστίκ φουντ αγαπούν τις θρεπτικές σούπες

Κοτόσουπα με κλασικό αυγολέμονο, χωρίς λαχανικά, φτιάχνει o Αντρέας Κύβελος στο Σούλα ρουστίκ φουντ, το νέο μαγειρείο της Κυψέλης, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς του. Το αυγολέμονο φτιάχνεται αποκλειστικά με ζωμό, αυγά και λεμόνι και η σούπα περιλαμβάνει μόνο κοτόπουλο και μανέστρα, όπως συνηθίζουν να τη φτιάχνουν στα μέρη του στη Λακωνία.


Στο Zuzuto Ramen θα βρεις μια διαφορετική εκδοχή της κοτόσουπας / OneMan.gr/Άσπα Κουλύρα

Στο Zuzuto Ramen θα βρεις μια διαφορετική εκδοχή της κοτόσουπας

Όχι η κλασική κοτόσουπα της γιαγιάς, αλλά το Hearty Miso Ramen στο Zuzuto Ramen έχει τις ίδιες «θεραπευτικές» ιδιότητες. Μία θρεπτική σούπα με ζωμό κότας, φρέσκα σπιτικά noodles, κοτόπουλο chashu, γλυκό καλαμπόκι, bokchoy, φρέσκο κρεμμύδι, βούτυρο σκόρδου, nori, σουσάμι και αυγό.

Exit mobile version