Unsplash Felix Kolthoff
ΓΕΥΣΗ

Πού θα βρεις pasteis de nata στην Αθήνα

Τα λαχταριστά ταρτάκια με κρέμα, που πωλούνται παντού στην Πορτογαλία, βασίζονται σε μια συνταγή μοναχών που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Τα pastéis de nata είναι τα διάσημα ταρτάκια με κρέμα που βρίσκεις παντού στην Πορτογαλία. Τα πρώτα pastéis χρονολογούνται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Οι μοναχοί στο μοναστήρι του αγίου Ιερώνυμου στο Belém, δημιούργησαν τα πρώτα pastéis de nata για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, πωλώντας τις μικρές τάρτες στους επισκέπτες της μονής.

Έγιναν τόσο δημοφιλή που ακόμη και μετά το κλείσιμο του μοναστηριού το 1834, ο ζαχαροπλάστης πούλησε τη συνταγή στον βραζιλιάνο επιχειρηματία Domingos Rafael Alves, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την επιβίωση της αρχικής συνταγής τους επόμενους αιώνες.

Τα πρώτα χρόνια, οι τάρτες πωλούνταν σε ένα διυλιστήριο ζάχαρης κοντά στο μοναστήρι, αλλά το 1837 άνοιξε επίσημα το ζαχαροπλαστείο Antiga Confeitaria de Belém, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το σημερινό κατάστημα Pastéis de Belém, το οποίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές στους τουρίστες και τους ντόπιους.

Η αρχική συνταγή παρασκευάζεται ακόμη και σήμερα και παραμένει το αποκλειστικό μυστικό της Oficina do Segredo (μυστικό εργαστήριο) στο εργοστάσιο, το μόνο μέρος όπου τα pastéis de nata μπορούν να λάβουν το εμπορικό σήμα Pastéis de Belém.

Μπορείς να βρεις ωστόσο pastéis de nata σε οποιοδήποτε καφέ ή ζαχαροπλαστείο στην Πορτογαλία, ακόμη και σε σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, η γεύση ποικίλλει ανάλογα με τη συνταγή και τα «μυστικά» κάθε τόπου παραγωγής.

Σίγουρα ένα ταξίδι στη γενέτειρά τους αποτελεί εχέγγυο για να απολαύσεις τα πορτογαλικά γαλατοπιτάκια στην αυθεντική τους εκτέλεση. Παρόλα αυτά μπορείς να τα βρεις και στην Αθήνα, για να τα απολαύσεις με τον καφέ σου, μιας και συνοδεύουν τέλεια ένα εσπρέσο. Ιδανικά, τρώγονται ολόφρεσκα και ζεστά.

Στο Sweet Nolan (Απόλλωνος 6Β, Αθήνα), τα πορτογαλικά ταρτάκια έγιναν γλυκό – σήμα κατατεθέν του καταστήματος από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας του. Μοσχομυρίζουν βούτυρο, η κρέμα τους είναι λαχταριστή και σίγουρα δεν μπορείς να φας μόνο ένα.

Στα δέκα χρόνια που λειτουργεί το Kaya (Βουλής 7, Αθήνα) στη Στοά Μπολάνη, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σταθερό δίκτυο Ελλήνων καφεκοπτών με εκλεκτούς καφέδες και φροντίζει πάντα να έχει στη βιτρίνα του ποιοτικές λιχουδιές που συνάδουν με τη φιλοσοφία του espresso bar. Τα pastéis de nata από το Bon Bon Fait Maison είναι ανάμεσα σε αυτές.

Η Γαλλίδα ιδιοκτήτρια του Amandine’s Bagels (Νίκης 13, Αθήνα) εμπλουτίζει πάντα τη βιτρίνα του μικρού καταστήματός της με αγαπημένες της συνταγές, που δεν προέρχονται αποκλειστικά από την πατρίδα της. Τα χορταστικά pastéis de nata έχουν σταθερή παρουσία εδώ και χρόνια στο μαγαζί, αρκεί να περάσεις τις πρωινές ώρες γιατί εξαφανίζονται.

Μια ολόφρεσκη μπουκίτσα pastel de nata, με φοβερή κρέμα και καψάλισμα στην κορυφή, φτιάχνουν στο ολοκαίνουργιο Temps Perdu (Καραϊσκου 114) που άνοιξε στον Πειραιά. Πρόκειται για ένα εργαστήριο ζύμης, όπου πρωταρχικό λόγο έχει η ποιότητα, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες του έχουν αξιοσημείωτη πορεία σε κουζίνες υψηλών απαιτήσεων.

Exit mobile version