Πού θα βρεις ποιοτικό καφέ και νόστιμα σνακ για την επιστροφή στο γραφείο
5 αγαπημένα αθηναϊκά μαγαζιά για να προμηθευτείς τον πρωινό καφέ σου και όχι μόνο.
- 2 ΣΕΠ 2024
Η καλή μέρα από τον καφέ φαίνεται και όταν συνδυάζεται με νόστιμα σνακ που θα τσιμπολογάς όσο απαντάς στα email σου, ακόμα καλύτερα.
Εξαιρετικό καφέ προσφέρει το Foyer Espresso Bar (Βρυάξιδος 2, Παγκράτι) με τα αδέρφια Μάκη και Γιώργο Παπαντωνίου να έχουν δημιουργήσει ένα open space καφέ και εργαστηρίου, σε έναν λιτό χώρο που γεμίζει φως μέσα στην ημέρα χάρη στη μεγάλη τζαμαρία.
Ένας πάγκος απλώνεται κατά μήκος της και ακριβώς απ’ έξω θα βρεις λίγα τραπέζια στο πεζοδρόμιο αν θέλεις να καθίσεις. Η μικρή βιτρίνα περιλαμβάνει ολόφρεσκες και λαχταριστές επιλογές σε bun με κανέλλα, γεμιστά με κομποτέ μήλου, σάντουιτς με μορταδέλα και ενίοτε maritozzi (αφράτο μπριός με κρέμα).
Λίγα βήματα μακριά από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή το Shake ‘n Bake (Ερατοσθένους 11, Παγκράτι) προσφέρει ένα exclusive blend από την ελληνική εταιρεία SAMBA Coffee Roasters, αλλά και μονοποικιλιακούς καφέδες που αλλάζουν ανά διαστήματα.
Στη μικρή βιτρίνα του μαγαζιού φιγουράρουν τα τσουρεκόνε (ένας συνδυασμός τσουρέκι και πανετόνε) σε διάφορες γεύσεις, όπως lemon pie, banoffee, cheesecake, πραλίνα, κανέλα και apple pie αλλά και με τσένταρ και μπέικον ή μοτσαρέλα με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό. Φτιάχνονται στο εργαστήριο του μαγαζιού πως και τα berliner, τα οποία παραπέμπουν σε γεμιστά ντόνατ που εδώ όμως ψήνονται στον φούρνο.
Αν έχεις επισκεφτεί ήδη το Mellem για τα κρασιά ήπιας οινοποίησης, καιρός να δοκιμάσεις και τον καφέ του καθώς έχουν δώσει μεγάλη βάση και σε αυτό το κομμάτι. Για τη ροή τους χρησιμοποιούν το αφρικανικό blend moja από την Cafeistas, αλλά φροντίζουν να έχουν πάντα μια δεύτερη επιλογή σε μονοποικιλιακό είτε από εγχώριους roasters είτε από πόλεις όπως το Βερολίνο ή το Ρότερνταμ, οι οποίοι εναλλάσσονται σε μια προσπάθεια να φέρνουν τακτικά νέες επιλογές.
Τις καθημερινές, μπορείς να συνοδεύσεις τον καφέ σου με επιλογές όπως κέικ και μηλόπιτα και σάντουιτς με προζυμένιο ψωμί από το γειτονικό Flake ή μπαγκέτες. Τα Σαββατοκύριακα, η βιτρίνα εμπλουτίζεται με τα γλυκά του ζαχαροπλάστη Παύλου Τσιολέκα και ιδιοκτήτη του Moden στο Παγκράτι.
Το Sol Bake & Coffee Project ξεκίνησε από το νησί της Τήνου και πριν από λίγους μήνες βρήκε τη θέση του σε έναν μίνιμαλ και ευήλιο χώρο στη γωνία Πραξιτέλους και Χαβρίου.
Το concept των αδελφών Μιχάλη και Βασίλη Χαλκιάς, Γρηγόρη Καλογήρου και Δημήτρη Καλογιάννη είναι ο ποιοτικός καφές κι ένα ανοιχτό παρασκευαστήριο όπου ετοιμάζονται αποκλειστικά vegan και vegetarian σνακ, όπως bun με μοτσαρέλα, πέστο βασιλικού και ντοματίνια ή triple cheese με σύκο και φιστίκι Αιγίνης.
Σημείο συνάντησης και πολυσύχναστο πέρασμα είναι το Kaya μέσα στη Στοά Μπολάνη για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα ποιοτικό espresso στο όρθιο, να δοκιμάσουν νέες ποικιλίες και να φύγουν με εφόδια για το σπίτι.
Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του espresso bar, ο Λάμπρος Ηριώτης και ο Αντώνης Γεωργακόπουλος έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό δίκτυο Ελλήνων καφεκοπτών φέρνοντας καφέδες υψηλής ποιότητας. Εστιάζουν στην εποχικότητα και φροντίζουν να υπάρχουν πάντα κάποιες λιχουδιές (όπως τα pasteis de nata του Bon Bon Fait Maison) που να συνάδουν με την ποιότητα του καφέ τους.