Πού θα βρεις τα γλυκά της Τσικνοπέμπτης
- 7 ΜΑΡ 2024
Μια ανάλαφρη μους, ένα δροσερό cheesecake ή ένα σιροπιαστό εκμέκ; Αν ετοιμάζεις το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, μην αμελήσεις το γλυκό. Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει το γεύμα δεν είναι άλλος από ένα ελαφρύ επιδόρπιο.
Αν υπάρχει ένα γλυκό που ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό αυτή είναι η τάρτα λεμονιού. Στο La Maison Fine Pastry (Δημοσθένους 149, Καλλιθέα) η τραγανή της βάση γεμίζει με μία ανάλαφρη κρέμα από φρέσκα λεμόνια και στολίζεται με ιταλική μαρέγκα. Το αποτέλεσμα είναι μία τέλεια ισορροπία για ένα γλυκό που δεν λιγώνει και χαρίζει στον ουρανίσκο μια λεμονάτη επίγευση, μετά από την κατανάλωση κρέατος και άλλων λιπαρών πιάτων.
Στο All About Lemon (Στρ. Αλέξανδρου Παπάγου 4, Χαλάνδρι), μια οικογενειακή επιχείρηση που κρατάει χρόνια την ποιότητα σταθερή, η lemon pie έχει τραγανή βάση, γέμιση με ισορροπημένη οξύτητα και μαρέγκα που έχει ροδίσει ελαφρώς ίσα-ίσα για να προσφέρει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο μάτι.
Ένα ξινούτσικο cheesecake φτιάχνει στο σουit (Τερψιθέας 47, Παλαιό Φάληρο) ο Μπάμπης Ζιντήλης κλείνοντας σε ένα βαζάκι κρέμα βάση από μπισκότο βουτύρου, κρέμα αρωματισμένη με λάιμ και χειροποίητη μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα.
Το μιλφέιγ είναι ένα ανάμεσα στα αγαπημένα γλυκά των τραπεζιών και όχι άδικα. Στο Πέλιτ (Σπάρτης και Λευκωσίας 1, Αθήνα) στήνεται τη στιγμή της παραγγελίας και είναι πραγματικά η πιο value for money επιλογή στην κατηγορία του. Η στιγμή που η σφολιάτα γεμίζει με κρέμα και η μία στρώση διαδέχεται την άλλη, για να πασπαλιστούν τελικά με ζάχαρη άχνη είναι άκρως απολαυστική. Στο Κορνέ (Ελ. Βενιζέλου 124-128), το μιλφέιγ ετοιμάζεται επίσης μόλις το παραγγείλεις, με πληθωρική κρέμα και τραγανά φύλλα που δημιουργούν ιδανική ισορροπία.
Για ολόφρεσκα πολίτικα γλυκά, το Saray (Λευκωσίας 45, Αθήνα) αποτελεί σημείο συνάντησης κάτω από την Πατησίων από το 1968. Προφιτερόλ, καζάν ντιπί, ταού κιοκσού και σιροπιαστά, φτιάχνονται καθημερινά με αληθινές πρώτες ύλες, χωρίς καθόλου έτοιμα μείγματα και σκόνες. Εδώ, βρίσκεις και εξαιρετική πάστα φλώρα που ταιριάζει ιδανικά με ένα espresso μετά το γεύμα.
Αν θέλεις να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου, τότε η τούρτα αμυγδάλου από τον Μπόζα (Κερκύρας 39 & Παξών) είναι μονόδρομος. Είναι η πρωταγωνίστρια του ζαχαροπλαστείου που λειτουργεί από το 1967 στην Κυψέλη και φτιάχνεται ακόμα με αληθινή κρέμα πατισερί και σαντιγί με πολλά λιπαρά. Σκέψου ένα φίνο, λεπτοκομμένο παντεσπάνι που ραντίζεται με κονιάκ και ελληνικά αμύγδαλα που καβουρδίζονται κι έχουν ένα τσακ βούτυρο για τη γεύση να ολοκληρώνουν αυτό το θεϊκό γλυκό. Εξίσου καλοφτιαγμένη και νόστιμη είναι η σοκολατίνα.
Η τούρτα choux με κρέμα και φράουλα που φτιάχνει εδώ και χρόνια το Pastry Family (Ριζάρη 19, Παγκράτι), ένα ζαχαροπλαστείο που έχει μείνει αλώβητο στον χρόνο, είναι το τέλειο ανάλαφρο επιδόρπιο. Φαντάσου μία ελαφριά βάση, άγλυκη κρέμα, φρέσκες φράουλες και τραγανό αμύγδαλο, όλα πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.
Το απόλυτο εκμέκ παγωτό φτιάχνει το ζαχαροπλαστείο Χαρά (Πατησίων 39, Αθήνα), κουβαλώντας μαζί του μία ιστορία μισού αιώνα. Όταν ξεκίνησε την επιχείρησή του, Νίκος Παπουτσής βασίστηκε στην παραδοσιακή συνταγή του πολίτικου εκμέκ από τη μητέρα του Αριστέα και οι επόμενες γενιές φρόντισαν να μην παρεκκλίνουν. Σιροπιαστό εκμέκ, μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι, αληθινή σαντιγί και ξηροί καρποί ολοκληρώνουν το νόστιμο αυτό γλυκό.
Σοκολάτα ναι αλλά σε μία πιο ελαφριά εκδοχή; Το Maraboo (Αρχελάου 17, Παγκράτι) δίνει την τέλεια ιδέα με παγωτό μαύρης σοκολάτας με αλάτι και μαρέγκες. Κάνε την παραγγελία σου νωρίς για να εξασφαλίσεις την ποσότητα που θέλεις για το τραπέζι σου.
Εδώ, το παγωτό είναι απαλλαγμένο από καθετί τεχνητό. Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις φτιάχνονται από το μηδέν και αποκλειστικά με φυσικά υλικά. Χρώματα, αρώματα, μονο-διγλυκερίδια λιπαρών οξέων και συντηρητικά δεν έχουν θέση στο εργαστήριο. Και κάπως έτσι, απολαμβάνεις παγωτό εύπεπτο, με ελάχιστη ζάχαρη και αληθινά συστατικά.