Πού θα βρεις τα καλύτερα cheesecakes στην Αθήνα
Βρίσκουμε το αγαπημένο μας γλυκό σε διαφορετικές εκδοχές στην πόλη και επιλέγουμε αυτές που μας αρέσουν περισσότερο.
- 25 ΜΑΡ 2024
Cheesecake νεοϋορκέζικο, βάσκικο, γιαπωνέζικο ή ψυγείου;
Για όσους επιμένουν κλασικά, στο σουit (Τερψιθέας 47, Παλαιό Φάληρο) βρίσκεις ένα ολόφρεσκο και ξινούτσικο – όπως πρέπει – cheesecake σε ποτηράκι. Βάση από τραγανό κραμπλ αμύγδαλο, φρέσκια κρέμα τυριού αρωματισμένη με λάιμ και γλυκόξινη μαρμελάδα παραγωγής τους με bearberries, blueberries, Nanjing cherry berries, βατόμουρα και σμέουρα.
Αν αγαπάς τη σοκολάτα, στο Τσόφλι φτιάχνουν δύο εκδοχές ψυγείου, μία με λευκή σοκολάτα και ράσμπερι και μία με πραλίνα και φιστοκοβούτυρο, χρησιμοποιώντας συχνά ως βάση τα δικά τους χειροποίητα soft cookies. Μπορείς να προμηθευτείς ολόκληρο το γλυκό για το σπίτι ή μόνο τα κομμάτια που επιθυμείς. Το ίδιο ισχύει και για το βάσκικο, το οποίο οφείλει το χαρακτηριστικό του κάψιμο και καραμέλωμα της κρέμας στην υψηλή θερμοκρασία που ψήνεται για λίγα λεπτά.
Το «καμμένο» βασκικό cheesecake είναι το αντίθετο του νεοϋορκέζικου cheesecake. Καραμελωμένο στην κορυφή, jiggly στο εσωτερικό, σερβιρισμένο χωρίς γαρνιτούρα – το cheesecake πέντε υλικών από το La Viña του Σαν Σεμπαστιάν έχει καταφέρει να γοητεύσει σεφ και μη σε όλο τον κόσμο. Το La Viña άνοιξε τις πόρτες του το 1959, από τον Eladio Rivera, τον αδελφό του Antonio και τις συζύγους τους, Carmen Jiménez και Conchi Hernáez.
Ο γιος του Eladio, ο Santi, άρχισε να εργάζεται στο μπαρ από μικρή ηλικία. Παθιασμένος, αυτοδίδακτος μάγειρας, παρακινήθηκε από τις συμβουλές των φίλων του σεφ και τα περιστασιακά μαθήματα μαγειρικής. Το cheesecake δεν ήταν ένα παραδοσιακό βασκικό πιάτο, αλλά ήταν τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ο Santi ήταν γεμάτος ιδέες από μαθήματα που είχε παρακολουθήσει πιο μακριά, σε μέρη όπως το Παρίσι.
Το τυρί κρέμα και άλλα «μοντέρνα» τρόφιμα μόλις είχαν φτάσει στην Ισπανία για πρώτη φορά και ο Santi λάτρευε να πειραματίζεται. Το γλυκό τους σερβιριζόταν για χρόνια, αλλά μόνο όταν η τάση για τα food tours απογειώθηκε τη δεκαετία του 2000, άρχισαν οι ταξιδιώτες να ανακαλύπτουν μαζικά το cheesecake του La Viña ενώ το Instagram και το Tripadvisor ενίσχυσαν περαιτέρω το προφίλ του.
Στο Sweet Nolan το «καμένο» basque cheesecake, που μας συστήθηκε στην καραντίνα από το PS Luncheon και έγινε αμέσως χιτ, αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές του γλυκού αυτού σύμπαντος. Στο Fika (Βούρβαχη 6), αξίζει να συνοδεύσεις τον καφέ σου με ένα κομμάτι βάσκικο cheesecake – ένα από τα πιο πετυχημένα που έχω δοκιμάσει τελευταία. Στο Lot51, στολίζουν φειδωλά το εν λόγω γλυκό με φρούτα εποχής και η αλήθεια είναι πώς του πάει.
Στο ĒRE Athens, η pastry chef Γεωργία Ρωμάνου δουλεύει με φρέσκες πρώτες ύλες, επιλέγοντας κυρίως ελληνικά προϊόντα και δίνοντας ένα νόστιμο, ενδιαφέρον twist στις δημιουργίες της.
Θα βρεις cheesecakes σε διαφορετικές εκδοχές, όπως μαστίχα, βανίλια, matcha και passion fruit. Η γκάμα αλλάζει ανάλογα με την εποχή αλλά η ζαχαροπλάστης φροντίζει πάντα να περιλαμβάνει προτάσεις για ανθρώπους με διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις.
Τρία διαφορετικά σοκολατένια cheesecakes (με πραλίνα, bueno και oreo) φτιάχνονται στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του Πορτατίφ (Σίνα 21), ενώ βρίσκεις επίσης και το ψημένο αμερικάνικο.
Λαχταριστά New York style cheesecakes σε μεγάλη γκάμα αλλά μικρή παραγωγή (προνόησε να παραγγείλεις δύο ημέρες πριν αν θέλεις ένα ολόκληρο) φτιάχνουν στο εργαστήριο του Choc O’ Rock. Βρίσκεις το κλασικό με φρέσκα βανίλια και τυρί κρέμα, μία πιο λεμονάτη εκδοχή (που είναι και η αγαπημένη μου), με μπισκότα oreo και ganache μαύρης σοκολάτας, με φιστίκι αλλά και με μήλο, πεκάν και καραμέλα.
Από τον Οκτώβριο και μέχρι τέλη Δεκέμβρη, βγάζουν και την ξεχωριστή τους συνταγή με κολοκύθα και μείγμα μπαχαρικών. Από το μενού δεν λείπει όμως ούτε το βάσκικο, που το σερβίρουν με μία απαλή κρέμα diplomat και σπιτική αλμυρή καραμέλα βουτύρου.
Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις των τελευταίων χρόνων είναι japanese cheesecake που έχει ως χαρακτηριστικό του την αφράτη υφή. Θα το ακούσεις και ως jiggly ή cotton cake γιατί η υφή του είναι σαν βαμβάκι και τρεμοπαίζει. Μάλιστα, το τελευταίο είναι και μια ένδειξη ότι έχει φτιαχτεί σωστά.
Στην Ιαπωνία τρώγεται όλες τις ώρες και στο Τόκιο αποτελεί ένα concept από μόνο του. Ιδανικά πρέπει να το γευτείς την ίδια μέρα που βγαίνει από τον φούρνο, αφού πάρει λίγο τον χρόνο του και ξεκουραστεί. Το βρίσκεις στο μενού του Noa Poke.