iStock
ΓΛΥΚΟ

Πού θα βρεις τα καλύτερα μελομακάρονα στην πόλη

Τραγανά και μελωμένα, τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους τα Χριστούγεννα. Στις παρακάτω διευθύνσεις, θα βρεις τα καλύτερα της Αθήνας.

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνεται. Στην τέλεια εκδοχή τους είναι τόσο τραγανά όσο και μελωμένα, υπάρχει μία ισορροπία δηλαδή, και μοσχομυρίζουν. Όπως αυτά που θα βρεις στις παρακάτω διευθύνσεις στην Αθήνα.

Βασισμένα σε παμπάλαιες συνταγές, φτιαγμένα στο χέρι, με εκλεκτά υλικά είναι αυτά που αναζητάμε κάθε Χριστούγεννα στην πόλη. Μερικοί τα προτιμούν κλασικά, άλλοι πάλι ψάχνουν για πιο πειραγμένες εκδοχές, ακόμα και χωρίς ζάχαρη ή γλουτένη. Ό,τι κι αν ζητάς, ξέρουμε πού θα βρεις τα καλύτερα μελομακάρονα στην Αθήνα.

Για την ιστορία, αυτό το χριστουγεννιάτικο γλυκό δεν είχε ανέκαθεν γιορτινό πρόσημο. Σύμφωνα με τις περισσότερες εξηγήσεις, η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» – επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά. Η μακαρωνία έρχεται με τη σειρά της από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που ήταν η ψυχόπιτα, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.

Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου (η περίοδος σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση από τις 25 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου), κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια» – όπως μαθαίνουμε στο mikrasiatwn.wordpress.com. Πλέον, τα μελομακάρονα είναι συνυφασμένα με τα Χριστούγεννα και για να πούμε την αλήθεια, δεν μπορούμε να φανταστούμε τις γιορτές χωρίς αυτά.


Με ολόκληρο καρύδι στο Πετέκ

πετέκ μελομακάρονα Georgia Panagopoulou / Tourette Photography

Μελομακάρονα χειροποίητα, βασισμένα σε παραδοσιακή συνταγή του παππού από την Κωνσταντινούπολη φτιάχνει κάθε χρόνο το πολίτικο ζαχαροπλαστείο. Με καρύδι από το Καρπενήσι και μέλι θυμαρίσιο από παραγωγούς στις Κυκλάδες, χυμό και ξύσμα μόνο από φρέσκα, ελληνικά πορτοκάλια. Θα βρεις και γεμιστά μελομακάρονα με καρύδι, τα οποία μπαίνουν και ψήνονται σε φορμάκια, παίρνοντας έτσι το σχήμα ενός μικρού cupcake.

Οι μπουκιές του Bread BC

Bread BC Bread BC

Μπουκιές που αναδεικνύουν την αρμονία των εκλεκτών υλικών: εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αρωματικό θυμαρίσιο μέλι, κανέλα, γαρύφαλλο και φρέσκος χυμός πορτοκαλιού. Η επικάλυψη από τραγανά καρύδια και το θυμαρίσιο μέλι προσφέρει την απόλυτη ισορροπία γεύσης και παράδοσης.

Μελωμένα και τραγανά στον Μονόκερο

Μονόκερος

Το αρτοποιείο αγκαλιάζει την παράδοση και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν λείπουν αυτόν τον μήνα. Τα μελομακάρονα που φτιάχνουν εδώ είναι μελωμένα τόσο και παραμένουν τραγανά. Είναι μυρωδάτα, φτιαγμένα με τα ποιοτικά υλικά που χρησιμοποιεί έτσι κι αλλιώς ο Γιώργος Χατζηιωαννίδης.

ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ BAKERY

Ισλί στον Τίλλα

Η επιλογή του μελιού και τα μπαχαρικά είναι το μυστικό για τα φανταστικά μελομακάρονα που βρίσκεις στο ζαχαροπλαστείο Tillas. Μελομακάρονα κλασικά, με επικάλυψη σοκολάτα υγείας και μπουκιές γεμιστές με ένα μεγάλο κομμάτι καρύδι βγαίνουν καθημερινά φρέσκα από το παρασκευαστήριο.

Φυσικά, εδώ δεν λείπουν τα ισλί, φτιαγμένα με την αυθεντική πολίτικη συνταγή. Πρόκειται για μία παραλλαγή του μελομακάρονου, όχι τόσο μελωμένο, που μοιάζει να έχει κεντηθεί με βελονάκι.

Με σμυρνιώτικη συνταγή στο Choc ‘ o Rock

Για τα μελομακάρονά της, η Ρένα Οροκλού μένει πιστή σε μία συνταγή χρόνων από τη Σμύρνη. Τα μυστικά της; Ελαιόλαδο, βούτυρο γάλακτος και ελληνικό μέλι ανθέων.

Παραδοσιακά στον Φούρνο του Ρεμούνδου

/ Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Ακόμα κι αν δεν μένεις στην περιοχή, ο Φούρνος του Ρεμούνδου στην Κυψέλη αξίζει μια επίσκεψη. Εδώ, όλα φτιάχνονται με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση, αλλά με την τεχνογνωσία που έχει η νέα γενιά. Τα μελομακάρονα βγαίνουν σε μπουκίτσες με μπόλικο τριμμένο καρύδι και είναι πραγματικά πεντανόστιμα.

Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΡΕΜΟΥΝΔΟΥ

Μπουκίτσες στον Λυκαβηττό

Τα μελομακάρονα –μπουκίτσες, που βρίσκεις στον φούρνο, ξεκίνησαν ως ένα αστείο από τη σύζυγο του ιδιοκτήτη Σταύρου Ισκιδάκη, όταν εκείνη του είπε ότι θα ήταν ωραία να τα έτρωγαν σαν ξηρούς καρπούς. «Βάλαμε την πρώτη λαμαρίνα για πλάκα κι εξαφανίστηκαν. Κάναμε άλλες δύο, έγινε το ίδιο. Έφτασα σε ένα σημείο να έχω ανθρώπους να κάνουν μόνο αυτό, φασόν» θυμάται γελώντας ο ίδιος. Στον Λυκαβηττό δεν κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα -αυτό είναι άλλωστε και το μυστικό που κρατά την επιχείρηση 36 χρόνια σταθερά σε ανοδική πορεία.

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ

Αρωματικά στους Ασημακόπουλους

Το εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι από τη Λευκάδα, μαζί με τα υπόλοιπα εκλεκτά υλικά, είναι το μυστικό για την υφή, τη γεύση και το άρωμα των μελομακάρονων στον Ασημακόπουλο. Χριστούγεννα χωρίς μια βόλτα στο θρυλικό ζαχαροπλαστείο της Χαριλάου Τρικούπη, δε γίνονται.

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ

Με κρητική συνταγή της προγιαγιάς στο Α λα γκρεκ

Ο Κωστής Κωτσάκης κράτησε τη συνταγή της προγιαγιάς του από την Κρήτη, μετέτρεψε την οκά σε γραμμάρια και φτιάχνει μέχρι σήμερα τα πιο νόστιμα και τραγανά μελομακάρονα που θα φας. Με ελαιόλαδο από το χωριό του λίγο έξω από την Ιεράπετρα, θυμαρίσιο μέλι, καρύδι από τη Θεσσαλία και κρητική ρακή. Απλά φανταστικά.

Με σοκολάτα γάλακτος και πορτοκάλι στο Saray 

iStock

Στη γειτονιά του Αγίου Ανδρέα στα Πατήσια, το Saray κρατάει την άριστη ποιότητα και την κληρονομιά της πολίτικης κουζίνας σε ό,τι κι αν προσφέρει: από την τυρόπιτα κουρού, τα βουτήματα και το κίφελ μέχρι τα σιροπιαστά και τις πάστες. Τις γιορτινές ημέρες, οι τακτικοί πελάτες γνωρίζουν ότι εκτός από τα κλασικά, αρωματικά μελομακάρονα, θα βρουν επίσης με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας αλλά και με σοκολάτα γάλακτος και ξύσμα πορτοκαλιού.


Με χουρμά, χωρίς γλουτένη, ωμοφαγικά και μελομακάρονα – μπισκότα

Yum Guilt Free

Εκτός από την κλασική εκδοχή αλλα και με επικάλυψη σοκολάτας, στο Desiré (Δημοκρίτου 6, Αθήνα), βρίσκεις μπαλίτσες γεμιστές με χουρμά και καρύδι. Στο ζαχαροπλαστείο Φύσις (Λ. Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή), φτιάχνουν τα μελομακάρονα με βιολογικό αλεύρι, ελληνικό μέλι, παρθένο ελαιόλαδο και καρύδια, ενώ υπάρχουν επίσης δύο ακόμα εκδοχές: άνευ ζάχαρης και γλουτένης.

Το Yum Guilt Free (Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα) προσφέρει τριών ειδών μελομακάρονα: Τα κλασικά, με μαύρη σοκολάτα πασπαλισμένα με τριμμένο καρύδι και τα Yum ωμοφαγικά με βελούδινη υφή σε συνδυασμό από χουρμάδες, βρώμη, τζίντζερ, κονιάκ και κανέλα.

Ένας φούρνος που επικεντρώνεται στα προϊόντα άνευ γλουτένης είναι το Asterisque (Χαρβούρη 2, Μετς) και τις γιορτινές ημέρες δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μελομακάρονα. Θα τα βρεις και χωρίς ζάχαρη, κατόπιν παραγγελίας.

The Cookie Spot The Cookie Spot

Θα είναι σαν μελομακάρονο αλλά θα είναι μπισκότο. Το μελοcookie έρχεται και φέτος στο The Cookie Spot (Λ. Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι) για όσους θέλουν ένα μπισκοτένιο μελομακάρονο για να συνοδεύσει το τσάι ή τον καφέ τους ή για να το αφήσουν πλάι σε ένα ποτήρι με γάλα για τον Άγιο Βασίλη.