
Πού θα βρεις τα νοστιμότερα τσουρέκια στην Αθήνα
- 14 ΑΠΡ 2025
Ο καθένας έχει τη δική του ανάμνηση από το πασχαλινό τσουρέκι. Εκείνο που έτρωγε ως παιδί, που πιθανότατα του έστελνε ο νονός ή η νονά με τη λαμπάδα του και που βουτούσε στο γάλα όταν όλοι έτρωγαν αρνί και κοκορέτσι. Το καλό τσουρέκι τρώγεται σκέτο – είναι τόσο αρωματικό και γευστικό που δεν χρειάζεται υπερβολές – αλλά γίνεται και η τέλεια βάση για french toast αν ξεμείνει (ποτέ κανείς) και ξεραθεί. Στις παρακάτω διευθύνσεις βρίσκεις τις καλύτερες επιλογές για το Πάσχα.
Στον δρόμο που δίδαξαν οι Πολίτες, όπως το Lido (Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι) – ένα από τα ζαχαροπλαστεία που έχει συνηθίσει να σχηματίζονται ουρές αυτές τις μέρες – το πασχαλινό τσουρέκι μοσχοβολάει μαστίχα και μαχλέπι.
Από το 1964, το Πέλιτ (Σπάρτης 8, πλατεία Αμερικής / Ρόδου 9 & Μιλτιάδου, Μαρούσι) κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: φτιάχνει γλυκά με αγάπη και μεράκι, χωρίς ιδιαίτερες φιοριτούρες. Μαζί λοιπόν με το φανταστικό προφιτερόλ και τις κρέμες του, θα βρεις πασχαλινό τσουρέκι (σε πολύ καλή τιμή όπως άλλωστε ισχύει και για όλα τα προϊόντα).
Το άρωμα του πολίτικου τσουρεκιού είναι αξεπέραστο. Θα το καταλάβεις αρχικά από την επίσκεψή σου στο Maxim (Τσακίρογλου 23, Νέα Σμύρνη), όπου ο Κώστας Αντωνιάδης μετράει 42 χρόνια ακούραστης δουλειάς. Μοσχοβολάει ακόμα και μέσα από το περιτύλιγμά του – φαντάσου τι γίνεται μόλις το ξετυλίξεις.
Στον Tillas (Πλατεία Πατριάρχου 10, Ν. Φιλαδέλφεια) το τσουρέκι είναι άγλυκο, αρωματικό, με το μαχλέπι και τη μαστίχα του (παίζει ρόλο η ποιότητα των υλικών για να έχεις το αποτέλεσμα που πρέπει). Οι Πολίτες το συνοδεύουν με ένα κομμάτι τυρί για το τσάι τους και γενικά δεν το «μπουκώνουν» με περιττά υλικά.
Στους Πολίτες του Παλαιού Φαλήρου, το τσουρέκι έχει την τιμητική του όλο τον χρόνο. Αρκεί μια βόλτα στην Αγίου Αλεξάνδρου και τα γύρω στενά για να βρεθείς σε μερικά από τα καλύτερα πολίτικα μαγαζιά, όπως το Divan (Ναϊάδων 51), ενώ χαμηλά στην Πρωτέως (4-8)– εκεί που χτυπάει το θαλασσινό αεράκι – συναντάς το Rio.
Στα κλασικά έρχονται να προστεθούν και Τα Γιούλια στη Νέα Ιωνία με τη συνταγή για τσουρέκι του Μικρασιάτη Ευάγγελου Αγιακλόγλου (που άρχισε να γράφει την ιστορία του ζαχαροπλαστείου το 1945). Στο καινούργιο, σύγχρονο ζαχαροπλαστείο, που άνοιξε το 2013, βρίσκεις τις γνώριμες σπεσιαλιτέ όπως τα μικρά τσουρεκάκια με την τραγανή κρούστα ζάχαρης, αλλά και καινούργιες προσθήκες, βλέπε τσουρέκι σιροπιασμένο με σοκολάτα και παγωτό τσουρέκι.
Μπορεί το εργαστήριο της Δήμητρας Γουναρίδη (Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία) να είναι ξακουστό για τις λαχταριστές τριγωνικές πίτες της, αλλά το μυρωδάτο και νόστιμο τσουρέκι είναι ένας ακόμα λόγος για να πας ενόψει Πάσχα. Μην φύγεις από τη Νέα Ιωνία, αν δεν επισκεφτείς επίσης το Κορνέ (Ελ. Βενιζέλου 124-128), ένα ζαχαροπλαστείο που αγαπάει τόσο τα παραδοσιακά όσο και τα πιο σύγχρονα γλυκά. Προτείνω να δοκιμάσεις το τσουρέκι με σοκολάτα κι αν φτάσεις μέχρι εκεί πάρε μαζί σου κι ένα εκμέκ (όχι δε γίνεται με τσουρέκι ή κανταϊφι στη βάση αλλά με αρωματικό παντεσπάνι).
Κλασική αξία αποτελεί και το τσουρέκι στου Μπόζα (Κερκύρας 39 & Παξών), Κυψέλη για τους σταθερούς πελάτες αυτού του old school ζαχαροπλαστείου. Όσοι διαβούν για πρώτη φορά το κατώφλι του και δοκιμάσουν το τσουρέκι, θα ευχαριστηθούν τα αρώματα και τη γεύση του, αλλά και την πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής. Τσουρέκι και Αφοί Ασημακόπουλοι (Χ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια) πάνε μαζί, οπότε αν βρεθείς στην περιοχή ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται το μαγαζί ως φοιτητές, τότε που η υπόσταση του ζαχαροπλαστείου ήταν εντελώς διαφορετική από ό,τι σήμερα. Οι περισσότεροι θα σου πουν ότι η συνταγή για το τσουρέκι παραμένει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο. Στο Serano (Ξενίας 34, Ζωγράφου), το τσουρέκι είναι αφράτο, αρωματικό, χωρίς πολύ ένταση στη μαστίχα και σχετικά άγλυκο (οι φέτες τρώγονται χωρίς να το πολυκαταλαβαίνεις), συνδυάζεται ιδανικά με ένα spread και επιβάλλεται να βουτηχτεί σε καφέ ή γάλα.
Για όσους αφήνουν τις αγορές τελευταία στιγμή, η Στάνη (Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια) ξεφουρνίζει ένα σφιχτό τσουρέκι με αγνά υλικά που ξεχωρίζει για το άρωμά του.
Μαζί με το κλασικό τσουρέκι που φτιάχνει στο Μεράκι (Αντήνορος 9, Παγκράτι), ο Σπύρος Κυριακόπουλος προτείνει μία διαφορετική εκδοχή που θυμίζει αρκετά babka. Πρόκειται για μία παραλλαγή της κλασικής συνταγής με σοκολάτα ΙΟΝ και αποκλειστικά φρέσκο βούτυρο, το οποίο αποκτά μία τραγανή, καραμελωμένη κρούστα λόγω της ζάχαρης. Το βρίσκεις επίσης με μήλο και λεμόνι.
Τα τσουρέκια της Ρίτας Αμιραλιάν, δημιουργού του Rita’s Cookies (Δομοκού 40Α) στον Πειραιά, είναι γαλλικού στυλ, αφράτα και μοσχομυριστά και εκτός από την κλασική εκδοχή, φτιάχνει ατομικά με κομμάτια σοκολάτας.
Στο Choc ‘O Rock (Βουτσινά 105, Χολαργός), η Ρένα Οροκλού ζυμώνει τσουρέκια που προκαλούν χαρά, επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες. Βούτυρο, μαχλέπι, κάρδαμο, πορτοκάλι και μαστίχα είναι τα βασικά υλικά που χρησιμοποιεί τόσο στο τσουρέκι όσο και τα κουλουράκια της, συμπυκνώνοντας έτσι το ελληνικό Πάσχα σε δύο μπουκιές.
Σφιχτό, γλυκό και μυρωδάτο τσουρέκι φτιάχνουν στο Α λα γκρεκ (Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι), το οποίο ξεχωρίζει για τις εκλεκτές πρώτες ύλες που επιλέγει και τις παραδοσιακές συνταγές που διατηρεί στο πέρασμα του χρόνου.
Στο Antonis Selekos (Εριφύλης 2, Παγκράτι) μπορείς να προμηθευτείς χειροποίητο τσουρέκι με πορτοκάλι και απόσταγμα μαστίχας Χίου αλλά και δύο γεμιστά: με κρέμα φουντουκιού και με κρέμα φιστίκι Αιγίνης. Θα βρεις επίσης αλείμματα σε τρεις διαφορετικές γεύσεις για ακόμα πιο πληθωρικό αποτέλεσμα.
Αρωματικό και νόστιμο τσουρέκι με προζύμι, μαχλέπι, μαστίχα και πορτοκάλι φτιάχνει ο Παύλος Τσιολέκας στο Moden (Πρατίνου 51, Αθήνα). Η παραγωγή είναι μικρή και ξεπουλάει γρήγορα, έτσι θα πρότεινα να μην το αφήσεις για τελευταία στιγμή.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.