ISTOCK
ΓΕΥΣΗ

Πού θα βρεις τα πιο αφράτα πανετόνε της Αθήνας

Στην Αθήνα, θα βρεις πανετόνε που έρχεται κατευθείαν από την Ιταλία, αλλά και φούρνους που φτιάχνουν το δικό τους γλύκισμα.

Στην Ιταλία, το πανετόνε θεωρείται μια σπεσιαλιτέ της Λομβαρδίας από τον 19ο αιώνα, όταν τα βιβλία μαγειρικής, όπως το Nuovo Cuoco Milanese Economico (1853) του Giovanni Felice Luraschi, τοποθετούσαν τις ρίζες της αρχικής συνταγής στην περιοχή γύρω από το Μιλάνο. (Το γλύκισμα αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ένα χειρόγραφο της δεκαετίας του 1470, γραμμένο από έναν διδάσκαλο του οίκου Sforza του Μιλάνου.)

Η αυθεντική ιταλική συνταγή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αφού το ζυμάρι θέλει τον χρόνο του για να ωριμάσει και να αναδειχθούν τα αρώματά του. Ψήνεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και στη συνέχεια αναποδογυρίζεται για να κρυώσει – έτσι προστατεύεται από το να μην ξεφουσκώσει και χάσει το χαρακτηριστικό σχήμα του.

Μια φέτα πανετόνε κι ένα ποτήρι σαμπάνια (ή prosecco) αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να ευχηθείς καλές γιορτές. Το γιορτινό αυτό γλύκισμα δεν λείπει από τα σπίτια των Ιταλών, καθώς το να προσφέρεις πανετόνε δεν είναι απλώς μια πράξη καλοσύνης, αλλά μια χειρονομία πλούσια σε ιστορία και παράδοση.

Το αφράτο κέικ έχει κατακτήσει πλέον όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας τα σύνορα της Ιταλίας και την περίοδο των Χριστουγέννων, μπαίνει σε όμορφες συσκευασίες και στολίζει τις βιτρίνες των φούρνων και των ντελικατέσεν. Και φυσικά έρχεται και στην Αθήνα από τους μάστερ του είδους που βάζουν τα δυνατά τους για να το προσφέρουν στην πιο λαχταριστή εκδοχή του.

Antonis Selekos Conceptual Desserts

πανετόνε

Όλο τον χρόνο φτιάχνει τα πανετόνε του ο Αντώνης Σελέκος στο εργαστήριο του στο Παγκράτι, με τη δική του ξεχωριστή συνταγή και φυσικά το διάσημο πια προζύμι που ονομάζει Ζαχαρία. Στο Antonis Selekos Conceptual Desserts μπορείς να παραγγείλεις το πανετόνε της επιλογής σου, διαλέγοντας μία από τις τρεις διαφορετικές γεύσεις: Signature με σταφίδες, cranberries, χειροποίητο confit από πορτοκάλι & λεμόνι, σοκολάτα bitter, Pistachio με φιστίκι Αιγίνης και επικάλυψη πάστας φιστικού, Total Hazelnut με σοκολάτα gianduja, καραμελωμένα φουντούκια, αλμυρή καραμέλα και ανθο αλατιού.

ANTONIS SELEKOS CONCEPTUAL DESSERTS

PAUL

Οι γαλλικοί φούρνοι PAUL φέρνουν και φέτος τη μαγεία των Χριστουγέννων στο γιορτινό τραπέζι, δημιουργώντας γλυκά, εμπνευσμένα από την αυθεντική γαλλική παράδοση και την αφοσίωση τους στη ζαχαροπλαστική. Έτσι, βρίσκεις αυθεντική Galette des Rois, παραδοσιακούς κορμούς σε επτά διαφορετικές γεύσεις και πανετόνε, που εδώ χαρακτηρίζεται από γαλλική φινέτσα.

Το νόστιμο γλύκισμα επιστρέφει και φέτος, για να ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Οι αρτοποιοί συνδυάζουν τα πιο αγνά υλικά με την τεχνογνωσία και δημιουργούν μία αφράτη ζύμη σε τέλεια ισορροπία με τα αποξηραμένα φρούτα, δημιουργώντας μία γεύση που ταιριάζει απόλυτα σε κάθε στιγμή της ημέρας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όποια κι αν είναι η περίσταση, είτε πρόκειται για μία απογευματινή συνάντηση είτε για το γιορτινό τραπέζι, τα πανετόνε είναι η τέλεια επιλογή για να προσθέσετε μια πινελιά φινέτσας στις γιορτινές στιγμές.

GB Corner

Και φέτος, βρίσκεις στο GB Corner το χειροποίητο πανετόνε του Pastry Chef Αλέξανδρου Κούφα. Παρασκευάζεται με φυσικό προζύμι και περιλαμβάνει υλικά υψηλής ποιότητας όπως πάστα φουντουκιού, ξύσμα εσπεριδοειδών, σοκολάτα gianduja, κάστανα γλασέ και μια διακριτική νότα ουίσκι. Για μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, αναζήτησε τις κομψές και χειροποίητες κεραμικές βάσεις που έφτιαξαν ειδικά για το πανετόνε οι καλλιτέχνιδες Λουκία Θωμοπούλου και Λεωνή Γιατζόγλου.

GB CORNER GIFTS & FLAVORS ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ

La Mole

πανετόνε

Το ζαχαροπλαστείο La Mole στην Πεύκη φημίζεται για τα αυθεντικά ιταλικά γλυκά του, όπως είναι το cannoli και το τιραμισού. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το πανετόνε, με το οποίο ο ιδιοκτήτης Marco Mure καταπιάνεται όλο τον χρόνο. Εδώ, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε κλασική παραδοσιακή γεύση με σταφίδες, πορτοκάλι και κίτρο (και τα τρία υλικά έρχονται από την Ιταλία), με σοκολάτα και τον συνδυασμό σοκολάτα – πορτοκάλι.

Τα πανετόνε του Marco είναι αργής ωρίμανσης και η διαδικασία απαιτεί χρόνο και υπομονή, «ακόμα και ο καιρός παίζει ρόλο» όπως λέει ο ίδιος. Αν φτάσεις μέχρι εκεί, δοκίμασε και Pandoro, το οποίο ανταγωνίζεται το πανετόνε, καθώς ακολουθείται περίπου η ίδια διαδικασία ωρίμανσης και χρόνου αλλά είναι λευκό με έντονο άρωμα βουτύρου και βανίλιας.

Κατευθείαν από την Ιταλία

Γοητευμένος από την ιταλική γαστρονομική κουλτούρα, ο Μιχάλης Τυράκης, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αυθεντικό, χειροποίητο πανετόνε με καλοδιαλεγμένες πρώτες ύλες, που συνδυάζει υψηλή τεχνογνωσία και μεράκι. Η σειρά των MiTo’21 αποτελείται από το κλασικό Milano Alto με την αυθεντική μιλανέζικη συνταγή, το Panettone al Cioccolato με κύβους μαύρης σοκολάτας, νότες πορτοκαλιού και βανίλιας Μαδαγασκάρης, που μαζί με το πλούσιο άρωμα του προζυμιού δίνουν ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα. Η γκάμα ολοκληρώνεται με το Panettone Viennese, με έμπνευση τη διάσημη βιενέζικη τούρτα Sacher Torte, το οποίο αποτελείται από έναν συνδυασμό μαύρης σοκολάτας και βερίκοκου.

Στο Poulette Pastry (Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, Αγία Παρασκευή) και τα καταστήματα Le Greche (Ακρόπολη, Σύνταγμα, Ψυχικό, Αγία Παρασκευή) βρίσκεις τα πανετόνε της οικογένειας Fiasconaro, η οποία ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο της ζαχαροπλαστικής από ένα μικρό μαγαζί με παγωτό, το 1953. Στα 90s, το Fiasconaro άρχισε να γίνεται γνωστό για το πανετόνε του κι εκτός της Σικελίας και μέχρι σήμερα, η οικογένεια κρατά την παραγωγή της εκεί από όπου ξεκίνησε.

Στον Τάκη (Μισαραλιώτου 14, Αθήνα), τον ιστορικό φούρνο κάτω από την Ακρόπολη, βρίσκεις παραδοσιακό πανετόνε Infermentum, το οποίο απαιτεί 36 ώρες δουλειάς. Η αφράτη ζύμη του αποκαλύπτει κομματάκια πορτοκαλιού, γλασαρισμένα μόνο με ζάχαρη και νερό, σουλτανίνα και άρωμα από βανίλια Μαδαγασκάρης.