Πού θα βρεις τις καλύτερες βασιλόπιτες της πόλης
Σε ποιον τυχερό θα πέσει το φλουρί; Βρήκαμε τις διευθύνσεις για τις καλύτερες βασιλόπιτες στην Αθήνα.
- 29 ΔΕΚ 2024
Με το 2025 να είναι προ των πυλών, η ανυπομονησία μας να αποχαιρετίσουμε το τρέχον έτος είναι μεγάλη. Ανάμεσα στις προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι είναι και η αναζήτηση της καλύτερης βασιλόπιτας.
Μετά τον ενθουσιασμό της νίκης για τον τυχερό που θα κερδίσει το φλουρί, η βασιλόπιτα αναδεικνύεται στο τέλειο μεταμεσονύχτιο γιορτινό γλύκισμα (έχεις δοκιμάσει να τη βουτήξεις σε ζεστή σοκολάτα😉) αλλά και το ιδανικό συνοδευτικό του πρωινού καφέ. Στα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους της Αθήνας, θα τη βρεις σε διαφορετικές εκδοχές, από αφράτο τσουρέκι και κέικ, μέχρι με επικάλυψη ζαχαρόπαστας και μοντέρνα σχέδια.
Οι φανατικοί των κλασικών γεύσεων και του φρέσκου βουτύρου, ξέρουν ότι στη Στάνη (Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια) θα βρουν μια από τις πιο νόστιμες βασιλόπιτες της πόλης, αρωματική και με τις καλύτερες πρώτες ύλες. Στο Pastry Family (Ριζάρη 19, Παγκράτι), το αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο που μετράει πενήντα χρόνια, βρίσκεις μια κλασική βασιλόπιτα τύπου κέικ με αγελαδινό βούτυρο, γαρνιρισμένη με άχνη ή στολισμένη με φιλέ αμυγδάλου.
Το παραδοσιακό αιγοπρόβειο βούτυρο προσδίδει τη γνώριμη πλέον γεύση στη βασιλόπιτα του Ασημακόπουλου (Χ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια). Αρωματική, τύπου κέικ, η βασιλόπιτα του ζαχαροπλαστείου αποτελεί σταθερή αξία στη λίστα με τις καλύτερες της πόλης.
Οι λάτρεις της πολίτικης κουζίνας πάλι, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη βασιλόπιτα-τσουρέκι με μαχλέπι, μαστίχα και μαύρο σουσάμι. Η συγκεκριμένη συνδυάζεται ιδανικά με μία φέτα τυρί και τσάι. Από το 1983 που άνοιξε τις πόρτες του στη Νέα Σμύρνη, το ζαχαροπλαστείο Maxim (Τσακίρογλου 23, Ν. Σμύρνη) φτιάχνει με αγάπη αυθεντικά πολίτικα γλυκά βασισμένα στις παιδικές αναμνήσεις των ιδιοκτητών του. Έτσι, η βασιλόπιτα είναι ένα αφράτο τσουρέκι με μαχλέπι, μαστίχα και μαύρο σουσάμι, που λιώνει στο στόμα.
Πολίτικη βασιλόπιτα τσουρέκι βρίσκεις και στον Τίλλα (Αγίας Τριάδος 2, Ν. Φιλαδέλφεια). Αφράτη, αρωματική (χάρη στον συνδυασμό μαστίχα Χίου – μαχλέπι), με μαύρο σουσάμι, είναι σχετικά άγλυκη και γίνεται η τέλεια βάση για το πρωινό σου.
Η ουρά στο Lido (Χρεμωνίδου 35, Αθήνα) είναι παράδοση στις παραμονές των γιορτών, καθώς το πολίτικο ζαχαροπλαστείο είναι διάσημο για το τσουρέκι του και όχι μόνο.
Η φυσική βανίλια συνυπάρχει αρμονικά με τις πλούσιες νότες φουντουκιού και αμυγδάλου, ενώ τα κομμάτια σοκολάτας δημιουργούν απρόσμενες στιγμές απόλαυσης. Η βασιλόπιτα του BREAD B.C. (Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι) είναι πλούσια, αρωματική και ισορροπημένη, και φέρνει στο τραπέζι σου μια αίσθηση οικειότητας και γιορτής.
Με funky χρώματα και σχέδια, οι βασιλόπιτες του Mokpo (Λ. Βασιλέως Γεωργίου Β8, Χαλάνδρι) δεν θα περάσουν απαρατήρητες στο γιορτινό τραπέζι. Σε δύο γεύσεις – red velvet και βανίλια με πορτοκάλι, έρχονται με επικάλυψη κρέμας ή ζαχαρόπαστας.
Στο Moden (Πρατίνου 51, Παγκράτι), βρίσκεις νόστιμη βασιλόπιτα – κέικ με σοκολάτα, καρύδι και πορτοκάλι, μια δοκιμασμένη συνταγή του pastry chef Παύλου Τσιολέκα.
Οι φούρνοι PAUL (Αθήνα, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Κηφισιά) φέρνουν τη γαλλική παράδοση στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, προτείνοντας μία αυθεντική Galette des Rois. Με την τραγανή βουτυρένια σφολιάτα της και τη βελούδινη κρέμα αμυγδάλου, η Galette frangipane υπόσχεται μια γευστική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη, με το συλλεκτικό πορσελάνινο γούρι PAUL που κρύβεται μέσα να την καθιστά ιδανική για να συνοδεύσει την αλλαγή του χρόνου, χαρίζοντας μία στιγμή χαράς σε κάθε συγκέντρωση.