Πού θα βρεις τις πιο νόστιμες πίτες της Αθήνας
- 26 ΝΟΕ 2023
Οι πίτες αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Από την κλασική τυρόπιτα, που τη συναντάμε σε πολλές παραλλαγές ανά την Ελλάδα μέχρι πιο ιδιαίτερες συνταγές όπως η κρεατόπιτα της Κεφαλλονιάς ή ο πλαστός από τη Θεσσαλία, η πίτα παραμένει μια νόστιμη επιλογή για κάθε ώρα της ημέρας. Τρώγεται εύκολα για πρωινό αλλά μπορεί να σταθεί και ως κυρίως γεύμα. Όρεξη να έχεις για συνδυασμούς. Τα υλικά της, ωστόσο, είναι συνήθως απλά, αφού η έμπνευση πίσω από τις περισσότερες συνταγές είναι να φτιαχτεί κάτι εύκολο με υλικά του τόπου.
Στην Αθήνα, η τυρόπιτα έχει την τιμητική της, αφού είναι το πιο δημοφιλές και γρήγορο φαγητό για το χέρι. Υπάρχουν μαγαζιά – σταθερές αξίες αλλά και φούρνοι νέας γενιάς που μπλέκονται με ζυμάρια για να προσφέρουν κάτι νόστιμο και ποιοτικό. Αρκούν είκοσι τετραγωνικά μέτρα στο Harry’s Kitchen (Αθανασίου Αξαρλιάν 2, Αθήνα) για να φτιαχτούν μερικές από τις καλύτερες πίτες που βρίσκεις στο κέντρο της Αθήνας. Οι ιδιοκτήτες ανοίγουν καθημερινά τα χειροποίητα ζυμάρια τους για να κλείσουν μέσα αλμυρές και γλυκές γεμίσεις – από τυρόπιτα και κοτόπιτα μέχρι μηλόπιτα, που τη σηκώνει και η εποχή. Η παραγωγή είναι περιορισμένη και το μαγαζάκι (ουσιαστικά είναι μια μικρή βιτρίνα) ξεπουλάει νωρίς.
Όταν ακούς πίτα, δεν μπορείς να μη σκεφτείς την «ιστορική» τυρόπιτα της Αθήνας στο Άριστον (Βουλής 10, Αθήνα). Το κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του το 1910 κι έκτοτε έχει ταΐσει (και συνεχίζει) γενιές και γενιές Αθηναίων με τη βουτυράτη, κουρού τυρόπιτά του – συνταγή του παππού Λομποτέση από την Κωνσταντινούπολη. Η Στάνη (Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Αθήνα) στην Ομόνοια είναι ένα ακόμα αιωνόβιο μαγαζί, που αν και φημίζεται για τις κρέμες του, ξεφουρνίζει και πίτες ταψιού, τις οποίες βρίσκεις νωρίς μέσα στην ημέρα. Τυρόπιτα και σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση και φυσικά μυρωδάτη μπουγάτσα είναι κλασικές κι αγαπημένες επιλογές.
Από τις σταθερές αξίες στις πρωινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας είναι και το Μαμ (Πεσμαζόγλου 3, Αθήνα), εκεί που θα κάνεις μία στάση για μία από τις καλύτερες τυρόπιτες της πόλης. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, φτιάχνεται με την ίδια αγάπη (στο χέρι), και παραμένει το πιο παραδοσιακό ελληνικό πρωινό που τρώγεται στα όρθια.
Με σύμμαχό τους τον πλάστη στις Πίτες της Σοφίας (Αγ. Αλεξάνδρου 30, Π. Φάληρο) εμμένουν στο χειροποίητο φύλλο, προσφέροντας μια ποικιλία γεύσεων. Στριφτάρι με σπανάκι, ζουμερή κασερόπιτα, πιπερόπιτα με φρέσκα μανιτάρια είναι μερικές από τις πιο ιδιαίτερες επιλογές. Στο μενού υπάρχουν και γλυκές συνταγές, όπως η vegan σοκολατόπιτα. Παραδοσιακές συνταγές βρίσκεις στο Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα (Κνωσσού 5, Π. Φάληρο) με τις πίτες να ψήνονται σε γάστρες. Ανάμεσα στις πιο ασυνήθιστες συνταγές είναι ο πλαστός, μία πίτα που συναντάς στη Θεσσαλία, με διάφορα χόρτα, φέτα, καλαμποκάλευρο και βούτυρο, η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα με τυροβολιά και η χορτόπιτα με τσουκνίδα.
Στο εργαστήριο της Δήμητρας Γουναρίδη (Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία) φτιάχνεται μία από τις καλύτερες τυρόπιτες της Αθήνας, από το 1945. Εκτός από τις τραγανές τρίγωνες, για τις οποίες είναι και διάσημο το μαγαζί, βρίσκεις κλασικές επιλογές όπως κιμαδόπιτα και σπανακόπιτα αλλά και πιο ιδιαίτερες, όπως πίτα Καισαρείας, Μυκόνου και Καρπάθου. Μπορείς να παραγγείλεις το δικό σου ολόκληρο ταψί (8 και 12 κομμάτια) έτοιμο ψημένο ή για να το ψήσεις στο σπίτι.
Στο Α λα γκρεκ, (Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι) οι πίτες έχουν τη θέση που τους αξίζει. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης και μάγειρας Κωστής Κωστάκης έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο βιβλίο στην τέχνη της ζύμης και του χειροποίητου φύλλου, με συνταγές και μυστικά για όσους θέλουν να καταπιαστούν με τις πίτες. Πίσω στο μαγαζί του τώρα, βρίσκει κανείς 60 με 70 διαφορετικές πίτες, κάποιες σταθερές όπως η χορτόπιτα, και αρκετές εποχιακές. Πλαστός, αλευρόπιτα, μπατζίνα, κουρκουτό – όλες πίτες με χυλό από τη Θεσσαλία – υπενθυμίζουν τη δική μας cucina povera.
Παρθενοπιτάκια (δηλαδή αφράτα πιτάκια με τυρί), καλιτσούνια, ξεροτήγανα, σταφιδωτά, πατούδα (μισοφέγγαρο γεμιστό με καρύδι, μέλι και αμύγδαλο), ανεβατά κουλούρια και κουμπανάκια δείχνουν τον γαστρονομικό πλούτο της Κρήτης. Τούρκικοι γκιοζλεμέδες, μελιτζανόπιτα, μανιταρόπιτα, και χειροποίητη μπουγάτσα, εναλλάσσονται με τη σειρά τους.
Οι πίτες δεν λείπουν όμως και από τους new age φούρνους της πόλης. Στο Τσόφλι (Ευεργετού Γιαβάση 3Α) στην Αγία Παρασκευή, τρως μία από τις πιο βουτυράτες κουρού με ζύμη που θυμίζει αυτή της τάρτας, αλλά και στο Τρομερό Παιδί (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια) η χειροποίητη σφολιάτα φτιάχνεται επίσης με φρέσκο βούτυρο. Τυρόπιτα, σπανακόπιτα, λουκανικόπιτα και μηλόπιτα βγαίνουν νωρίς το πρωί και εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Χορτόπιτα, κιμαδόπιτα, μανιταρόπιτα, τυρόπιτα, τυροπιτάρι και ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ και σάλτσα από ντομάτες San Marzano βρίσκεις καθημερινά στο Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71, Αθήνα), το microbakery των Εξαρχείων, που μας κέρδισε από την πρώτη κιόλας στιγμή. Όλα φτιάχνονται on the spot στη σχεδόν ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού, με την ομάδα να δίνει έμφαση στις πρώτες ύλες. Εδώ, οι πίτες τρώγονται άνετα για κυρίως γεύμα.
Πίτες με άρωμα Ανατολής ξεφουρνίζει καθημερινά το Feyrouz (Καρόρη 23, Αθήνα), που έχει ταυτιστεί με το ποιοτικό και νόστιμο street food. Οτιδήποτε υπάρχει στο μενού φτιάχνεται στην κουζίνα του μαγαζιού, με παραδοσιακές συνταγές και μπόλικο μεράκι. Αξίζει να δοκιμάσεις τις χορτοφαγικές πίτες που παραπέμπουν στο γνωστό σε όλους μας πεϊνιρλί, σε ζυμάρι ολικής αλέσεως και διαφορετικές γεμίσεις από τη λεβαντίνικη παράδοση.