OneMan.gr/Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Πού τρώμε τον Απρίλιο στην Αθήνα

Οι γαστρονομικές εμπειρίες στα εστιατόρια αυξάνουν τα ερεθίσματά μας και ενισχύουν το ενδιαφέρον μας για το φαγητό, τη μαγειρική και την αναζήτηση των πρώτων υλών.

Θα ήταν ένα ανορθόδοξο ξεκίνημα αν παραδεχόμουν ότι το τελευταίο μέρος όπου έφαγα πολύ καλά ήταν στην κουζίνα ενός φιλικού σπιτιού. Ένα χαλαρό δείπνο με κρασί και πίτσα, για την οποία οι οικοδεσπότες είχαν φροντίσει να προμηθευτούν εξαιρετικά υλικά και μία φοβερή ζύμη.

Δεν είναι μυστικό ότι μερικά από τα καλύτερα φαγητά που θυμόμαστε, τα έχουμε απολαύσει σε ένα σπίτι. Υπάρχει μία εμπειρία που δεν μπορούν να προσφέρουν τα εστιατόρια. Το φαγητό έξω είναι από τη φύση του συναλλακτικό: Οι λογαριασμοί μοιράζονται, η πρόσβαση εξαρτάται από το εισόδημα, ο χρόνος στο τραπέζι είναι συνήθως περιορισμένος και η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που το ετοιμάζουν τείνει να είναι ανύπαρκτη.

Στο σπίτι, η ανταλλαγή γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Δεν πληρώνετε για να καταναλώσετε συγκεκριμένα πιάτα – έχετε επενδύσει σε μια σχέση με κάποιον και, ως εκ τούτου, είστε καλεσμένοι σε ένα γεύμα. Δεν είστε πελάτης- είστε φιλοξενούμενος- και αυτό κάνει όλη τη διαφορά.

Θα συμφωνήσουμε νομίζω ότι είναι ωραίο να υπάρχει μία ισορροπία, μιας και οι γαστρονομικές εμπειρίες από επαγγελματίες μάγειρες αυξάνουν τα ερεθίσματά μας και ενισχύουν το ενδιαφέρον μας για το φαγητό, τη μαγειρική και την αναζήτηση των πρώτων υλών. Θα σας δώσω λοιπόν το tip για να σας βγάλω από το σπίτι (και για να σας βάλω στην κουζίνα): Αυτή την τέλεια ζύμη για τη βάση της πίτσας, με ελληνικό αλεύρι από τους μύλους Αυλίδας, θα τη βρείτε στο πεϊνιρλί της Νέας Ιωνίας (Ραμνούντος 76).


Μία πινακίδα που γράφει με μεγάλα γράμματα «πεϊνιρλί» είναι το σημάδι ότι βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Το διάσημο πεϊνιρλί, που έφτασε εδώ το 1942, βασίζεται σε μικρασιατική συνταγή την οποία η τρίτη γενιά ακολουθεί χωρίς παρεμβάσεις. Φτιάχνουν τρεις παραλλαγές -με τυρί, τυρί – μπέικον και τυρί – κιμά (μοσχαρίσιο), και ψήνουν αποκλειστικά στον ξυλόφουρνο. Μαζί με τις ζύμες για την πίτσα που θα ζητήσετε πακέτο για το σπίτι, δοκιμάστε και το θεϊκό πεϊνιρλί.

OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ένα φρέσκο και ουσιαστικό επαναλανσάρισμα έκανε το ΚΙΝΩΝΩ (Φαλήρου 48) στο Κουκάκι. Η Όλγα Μανέτα και ο Γιάννης Βουλγαράκης συνεργάστηκαν στο καινούργιο εγχείρημα, με τον δεύτερο να βρίσκεται και μέσα στην κουζίνα. Το μενού διαφέρει από μεσημεριανό σε βραδινό αλλά υπάρχουν πιάτα που ξεχωρίζουν ανεξαρτήτως.

Το ζυμωτό ψωμί, η κρητική ξινομυζήθρα με γουασάμπι, οι τραγανές πατάτες με λάδι σκόρδου και οι λαχανοντολμάδες με αρνίσιο κιμά είναι μερικά από αυτά. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις πρώτες ύλες, ο κατάλογος είναι περιεκτικός και τα κρασιά έρχονται από μικρά οινοποιεία της Ελλάδας.

Ο χώρος επαναπροσδιορίστηκε, παραμένοντας άνετος και φωτεινός, όπως ήταν πάντοτε. Προσωπικά, προτιμούσα ανέκαθεν να έρχομαι εδώ τα μεσημέρια και νομίζω ότι το κόμφορτ φαγητό που έχουν δημιουργήσει, ταιριάζει ιδανικά.


Για όλα αυτά τα τυχαία βράδια μιας καθημερινής ημέρας που νιώθετε την ανάγκη να μην γυρίσετε σπίτι μετά το γραφείο, αλλά να βρεθείτε με φίλους και να φάτε νόστιμα και οικονομικά, υπάρχει ο Αξώτης (Παπαρσενή 15). Πρόκειται για μία συνοικιακή ταβέρνα, με τα κρασοβάρελα να κοσμούν ακόμα τη μία μεριά της σάλας και στους τοίχους να στέκονται φολκλόρ αντικείμενα, ασπρόμαυρες φωτογραφίες και παλιοί πίνακες.

Φημίζεται για τα τρυφερά παϊδάκια ο Αξώτης και τις απίθανες τραγανές, λεπτοκομμένες πατάτες. Βάλτε στην παραγγελία σας μια πικάντικη τυροκαυτερή, καλοβρασμένα χόρτα, ζουμερό μοσχαρίσιο λουκάνικο, ευκολόπιοτο κρασί χύμα και για το τέλος χαλβάς του μπακάλη, και θα φύγετε ευτυχισμένοι. Καλό θα είναι να κάνετε μία κράτηση πριν φτάσετε μέχρι το Πολύγωνο. Έχει πιστούς θαμώνες το μαγαζί.

Μας αρέσουν τα μαγαζιά που ένας καφές μπορεί να εξελιχθεί εύκολα σε κρασί και τσιμπολόγημα. Στο Walk In (Μαυρομιχάλη 56), το πρωινό δίνει τη σκυτάλη σε ένα μεσημεριανό μενού που βασίζεται στη λογική του μπιστρό αλλά και στη λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου, που βρίσκεται δύο δρόμους πάνω από το μαγαζί. 5-6 μικρά πιάτα μπαίνουν επιπλέον στον κατάλογο, από τις 2 έως τις 6, δημιουργώντας την αίσθηση ενός οικείου τραπεζιού.

OneMan.gr/Άσπα Κουλύρα

Μέσα στην εβδομάδα, η Φαίδρα Μαυροειδή-Σβανά, Head baker στο Line Athens και R&D cook και ο Φίλιππος Αλεξίου, αρτοποιός και σεφ στο Walk In, συζητούν με τον Πέτρο Παυλάκο, σεφ του μαγαζιού στα Εξάρχεια για να φτιάξουν τη ραχοκοκαλιά του μενού τους. Το πρωί του Σαββάτου επισκέπτονται τη λαϊκή, επιλέγουν τα υλικά που θέλουν, κάνουν τα ψώνια τους και κατηφορίζουν για να ξεκινήσει το μαγείρεμα. Αν σας αρέσουν οι νόστιμες εκπλήξεις, βάλτε το στο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.