NYN ESTI
ΓΕΥΣΗ

Πού τρώμε τον Ιανουάριο στην Αθήνα

Νέα μαγαζιά αλλά και παλιότερες αφίξεις που εδραιώθηκαν, για τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Με τον προηγούμενο χρόνο να φεύγει φορτωμένος με γαστρονομικά εγχειρήματα, ο ερχομός του 2025 φαντάζει ως η ιδανική στιγμή για να κάνεις μια νέα αρχή και να φτιάξεις μια καινούργια λίστα: νέα μαγαζιά αλλά και αφίξεις που εδραιώθηκαν, για τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Αν ένας από τους στόχους που έχεις θέσει για τη νέα χρονιά είναι να βάλεις στη ζωή σου περισσότερη τέχνη, δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Θα συνδυάσεις την επίσκεψή σου με ένα μεσηριανό γεύμα στο Νyn Esti, καθώς το εστιατόριο που βρίσκεται στον 4ο όροφο λειτουργεί πλέον όλη την ημέρα.

Το μεσημεριανό μενού, εμπνευσμένο από τη δωδεκανησιακή κουζίνα και την ευρύτερη ελληνική μαγειρική παράδοση, προσφέρει πιάτα που αναδεικνύουν την αρχέγονη γεύση των τοπικών υλικών.

Με γνώμονα τη βιωσιμότητα, ο σεφ Σταμάτης Μισομικές αξιοποιεί κάθε πρώτη ύλη δημιουργικά. Για παράδειγμα, κομμάτια που δεν χρησιμοποιούνται στα πιάτα του βραδινού, όπως το υπόλοιπο ενός πουλερικού ή φλούδες λαχανικών, μεταμορφώνονται σε γιουβέτσι ή σε τραγανά κριτσίνια. Η φιλοσοφία του είναι να παρουσιάσει τα υλικά στην καθαρότερη μορφή τους, χρησιμοποιώντας τα ως καμβά για να δημιουργήσει πιάτα που αφηγούνται ιστορίες παράδοσης και γεύσης.

Το Wild Poppies (Σταδίου 7, Αθήνα), με τις χαρακτηριστικές, φωτεινές παπαρούνες στους τοίχους και τη μυσταγωγική του ατμόσφαιρα, αποτελεί ένα μικρό ξεχωριστό σύμπαν μακριά από την κίνηση και το βουητό της πόλης, παρόλο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Στην κουζίνα του, ο Σπύρος Μαυροειδής δημιουργεί ένα πανασιατικό μενού με πιάτα που εύκολα μπαίνουν στη μέση για να μοιραστούν από όλη την παρέα. Thai noodles με γαρίδες και pak choi, sushi rolls, red curry salmon με lemongrass και γάλα καρύδας είναι μερικά από τα πιάτα που συνθέτουν ένα γευστικό ταξίδι σε ολόκληρη την Ασία.

Το ταξίδι αυτό εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο καθώς κάθε Τετάρτη του χειμώνα, ο Σπύρος Μαυροειδής αφιερώνει την κουζίνα του κι όλη του την τέχνη αποκλειστικά σε μία χώρα της Ασίας, με ένα μενού ημέρας που σκοπό έχει να μας μυήσει σε μερικές από τις πιο νόστιμες κουζίνες του πλανήτη.

Έτσι, θα εξερευνήσεις τα noodles και τα curry της Ταϊλάνδης, θα δοκιμάσεις αφράτα bao buns, dim sum και λεπτεπίλεπτα spring rolls από την Κίνα, θα ανακαλύψεις όλα τα μυστικά ενός ζουμερού yakitori από την Ιαπωνία, μαζί και τη νοστιμιά που κρύβεται σε ένα λεπτοδουλεμένο nigiri. Καταξιωμένοι Έλληνες σεφ θα κάνουν κάθε τόσο μία αναπάντεχη guest εμφάνιση στην κουζίνα του, οπότε προετοιμάσου για εκπλήξεις.

Από τα πιο νέα σχετικά εστιατόρια της πόλης, που πάντα έχουν κάτι καινούργιο να πουν είναι το Jerár. Σε αυτό το ευρύχωρο και ανεπιτήδευτο εστιατόριο με την κουζίνα να αποτελεί συνέχεια της τραπεζαρίας, ο chef patron Χάρης Νικολούζος παρουσιάζει μια μαγειρική με ελληνικές ρίζες (χάρη στα φρέσκα υλικά που προμηθεύεται από μικρούς παραγωγούς) και  γαλλικές και ιταλικές γαστρονομικές λεπτομέρειες. Στο à la carte μενού του βρίσκεις πιάτα που προορίζονται να μοιραστούν και μια ξεχωριστή λίστα με εκλεκτά κρασιά για να άψογο pairing.

Ανάμεσα στα έξι εστιατόρια που έλαβαν Bib Gourmand από τον Οδηγό Michelin 2024 για την Αθήνα είναι τα Άκρα (Αμυντά 12, Παγκράτι), με τους επιθεωρητές να επιλέγουν το εστιατόριο που συνδυάζει αρτοποιείο και ζαχαροπλαστείο για την καλή σχέση ποιότητας – τιμής.

Οι ανοιχτές φωτιές με τα κατσαρολικά να κρέμονται βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας. Το φαγητό, γνώριμο, ζεστό και νόστιμο βασίζεται στα φρέσκα, κυρίως βιολογικά προϊόντα μικρών παραγωγών, με τα πιάτα να αλλάζουν καθημερινά ενώ διατίθενται επίσης και σε μισές μερίδες στο μεσημεριανό. Το δίδυμο των Γιάννη Λουκάκη και Σπύρου Πεδιαδιτάκη έχει κερδίσει την αθηναϊκή σκηνή και αποτελεί πια μια αγαπημένη επιλογή όταν ψάχνουμε να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι.

Το Σούλα ρουστίκ φουντ είναι η καινούργια, κρυφή (ακόμα) κουζίνα της Κυψέλης που βρίσκεις από μανιάτικες πίτες μέχρι γκούλας, όταν αναζητάς ένα οικονομικό γεύμα μέσα στην ημέρα, γεμάτο θαλπωρή. Τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά του εμπειρικού μάγειρα Αντρέα Κύβελου, εμπλουτίζονται με γνώριμα ρουστίκ πιάτα κι από άλλες κουζίνες, κι έτσι δίπλα στο λεμονάτο μοσχαράκι, το κοκκινιστό αρνί, τα γιουβαρλάκια, την κοτόσουπα και τη βραστή γίδα, βρίσκεις γκούλας με φασκόμηλο και μπορστ. Εδώ, μπαίνεις, τρως και συνεχίζεις τον δρόμο σου ευχαριστημένος.