Nolita
ΓΕΥΣΗ

Πού τρώμε τον Μάρτιο στην Αθήνα

Νέες αφίξεις αλλά και μαγαζιά που έχουν κάτι καινούργιο να πουν, μπαίνουν στη λίστα με τις προτάσεις του μήνα.

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης είναι εδώ κι ακόμα αν ο καιρός δεν συνηγορεί ακόμα με την εποχή, η διάθεση για εξόδους θα αυξάνεται. Νέες αφίξεις αλλά και μαγαζιά που έχουν κάτι καινούργιο να πουν, μπαίνουν στη λίστα με τις προτάσεις του Μαρτίου.

Στη Λατινική Αμερική, οι Fondas είναι κάτι παραπάνω από ένα μέρος για φαγητό, είναι ένας χώρος γιορτής, όπου η μουσική, η παρέα και το καλό φαγητό συναντιούνται. Έτσι γεννήθηκε το Fonda Cubana (Δεκελείας 118, Νέα Φιλαδέλφεια), ένα μπαρ αφιερωμένο στη χαρά της ζωής, τη μουσική, το ρούμι και το νόστιμο φαγητό, που άνοιξε στα μέσα του Φεβρουαρίου.

Από την πρώτη στιγμή που θα περάσεις την πόρτα, θα νιώσεις την ατμόσφαιρα που αναβλύζει αυθεντικότητα και χαρά. Εδώ, το καλό ποτό, συνδυάζεται με τη φιλόξενη διάθεση της κουβανέζικης παράδοσης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που υπόσχεται να σου φτιάξει το κέφι. Το μενού υπογράφει ο Χάρης Νικολούζος και αποτελεί μια μικρή γαστρονομική περιπέτεια, με επιλογές όπως chips από plantain, empanadas και Cubanos Sandwich, για να ταιριάξει με τα κλασικά αλλά και signature cocktails.


Η Μαρίνα Χρονά συνεχίζει να εξερευνά την ελληνική κουζίνα αφήνοντας όμως ανοιχτά τα όρια των πειραματισμών. Το νέο της εγχείρημα, το Mεigma (Μ. Αλεξάνδρου 114, Αθήνα), άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο μήνα, εμμένοντας στις τοπικές πρώτες ύλες και τις οικείες γεύσεις. Λειτουργεί από το πρωί για καφέ από το Underdog, γλυκά που έρχονται φρέσκα από το Ρίνι και επιλογές σε πρωινό, με έμπνευση από την παράδοση, όπως για παράδειγμα ο τραχανάς σε κατσικίσιο γάλα με φέτα και φουντούκια.


Στη συνέχεια, ο κατάλογος περιλαμβάνει περί τους είκοσι μεζέδες που προορίζονται για τη μέση. 4-5 επιλογές σε αλοιφές και πιάτα με πιο σύγχρονη ματιά, από κανελόνια στον φούρνο με κόκορα ραγού και κουνέλι στιφάδο με λαδοτύρι Μυτιλήνης μέχρι λουκουμάδες μπακαλιάρου με σκορδαλιά καρύδι και πράσα σοτέ, αχνιστές βόνγκολες και καπνιστή ελληνική πανσέτα.

Η λίστα με τα κρασιά περιλαμβάνει 70 ετικέτες, όλες από τον ελληνικό αμπελώνα, με κρασιά ήπιας οινοποίησης, βιολογικά και βιοδυναμικά, καθώς και μία προσεγμένη ποικιλία από αποστάγματα (βλ. Σιγάλας, Κατώγι Αβέρωφ, 35Ν κτλ).

Στην καρδιά του Νέου Ψυχικού, το Nolita (Δημ. Βασιλείου 10) είναι ένα all-day meeting point για πίτσα και cocktails. Το μενού του σεφ Γιάννη Λιόκα βασίζεται σε αυθεντικές ιταλικές συνταγές, πάντα με premium υλικά από την Ιταλία, αλλά και εξαιρετικές ελληνικές πρώτες ύλες. Η αρχή γίνεται με το Nolita’s Bread Basket, μια εκλεκτή ποικιλία ψωμιών που συνοδεύονται από μαριναρισμένες ελιές, χειροποίητο πελτέ ντομάτας San Marzano και βούτυρο με κατσικίσιο τυρί και μαύρη τρούφα για να περάσεις στην πίτσα.


Η ζύμη ωριμάζει αργά πριν μπει στον ξυλόφουρνο, χαρίζοντας μια ανάλαφρη και τραγανή υφή. Η πίτσα Mortadella Pistachio, με mozzarella di Bufala, πέστο φυστικιού και mortadella di Bologna, είναι μια λαχταριστή αν και ισορροπημένη επιλογή που αναδεικνύει την αρμονία των απλών αλλά κορυφαίων στην προέλευση και ποιότητα υλικών. Από την άλλη, η sourdough Pizza Diavola, με mozzarella di Bufala, ντομάτα San Marzano, καραμελωμένα κρεμμύδια, σαλάμι piccante και ‘nduja, είναι η επιτομή της ατίθασης ιταλικής πίτσας, με έντονες γεύσεις και τέλεια ισορροπία γλυκύτητας και πικάντικων στοιχείων.

Για επιδόρπιο, το Dessert Trolley κλείνει το γεύμα με τον καλύτερο τρόπο, προσφέροντας ποικιλία από λαχταριστές επιλογές (vanilla cake με ιταλική μαρέγκα, αυθεντικό τιραμισού στο ταψί και άλλα), με την υπογραφή του pastry chef Μανώλη Στήθου.


Κάθε Κυριακή μεσημέρι, στο GB Roof Garden του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία (Βασιλέως Γεωργίου 1Α, Αθήνα) στρώνεται ένα τραπέζι γεμάτο νοστιμιές. Πρωταγωνιστής είναι το παραδοσιακό ψητό αρνί στη γάστρα με μυρωδικά, συνοδευόμενο από γιαούρτι με τσαλαφούτι και μαντζουράνα και μια σειρά από εκλεκτά πιάτα που αναδεικνύουν την πλούσια ελληνική γαστρονομική παράδοση.


Το μενού που έχουν επιμεληθεί ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης και ο Chef de Cuisine Νίκος Λιόκας περιλαμβάνει γνώριμες γεύσεις: τραγανά τηγανητά αρνίσια γλυκάδια με πικάντικα μπαχαρικά, χειροποίητη πίτα στα κάρβουνα, ζουμερές σεφταλιές από σπάλα με σάλτσα δυόσμου, αλλά και τραγανές πατάτες φούρνου με αλάτι δεντρολίβανου. Η μοναδική ατμόσφαιρα, η μαγευτική θέα της πόλης και η κορυφαία εξυπηρέτηση μετατρέπουν κάθε κυριακάτικο γεύμα σε μια πραγματική γιορτή.


Polpo/Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Αν ψάχνεις το ιδανικό μέρος για ψαροφαγία με εκλεκτή πρώτη ύλη και καλές τιμές, δώσε προτεραιότητα στο Polpo (Τζον Κένεντι 6). Το ψαρομάγαζο στη Λαχαναγορά του Ρέντη είναι ιδανικό για τα ηλιόλουστα μεσημέρια. Φημίζεται για την ψαρόσουπα, στην οποία χρησιμοποιούν 2-3 είδη ψαριών, μικρά και μεγάλα, τα ωμά του, όπως το σκαθάρι, το τηγάνι του αλλά και τα ψητά ψάρια. Εξαιρετικό το λιαστό χταπόδι, οι καραβίδες στο ζουμί τους και η λακέρδα τους.

Η σχέση του ιδιοκτήτη με την άριστη πρώτη ύλη κρατάει χρόνια, καθώς ο Νίκος Κατσικάκης ξεκίνησε από την Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι και εξέλιξε την επιχείρησή του, φτάνοντας να τροφοδοτεί μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.

Exit mobile version